Skocz do zawartości
  • 0

Przywracanie kopi starszej wersji systemu z twrp

Pytanie

Opublikowano

Chciałbym przywrócić starsza wersje systemu z twrp.Obecnie posiadam telefon redmi 3 rom 7.1.19 i chciałby wrócić na starszą wersję MUI8.Czy wystarczy wejść w twrp-przywruć i wybrać interesującą mnie wcześniejszą kopię?Czy jeszcze muszę robić jakiś wipe? Nie chcę stracić żadnych danych.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Przywróciłem kopię i nie mam kontaktów, żadnych smsów i słuchawka telefon- nie mogę wybrać numeru.Gdy wybiorę jedną z tych rzeczy na chwilę się pojawia i się zamyka czy to zielona słuchawka, kontakty i sms.Mam też problem z kontem google i synchronizacją kontaktów, wyskakuje komunikat coś poszło nie tak.Ktoś pomoże?

• 0
Opublikowano

Niestety, wszyscy lekką ręką radzą "zrób kopię TWRP, zrób kopię TWRP", ale o problemach z jej użytecznością (przywróceniem) to już mniej się pisze, a one się niestety zdarzają. Nigdzie nie widziałem referencyjnej instrukcji prawidłowego przywracania takiej kopii (np. które partycje tak, które nie, kiedy jaki wipe, jaki nie itd...).

Spróbuj przywrócić jeszcze raz z tej samej kopii, może pomoże. Wcześniej spróbuj wipe cache.

Jak to nie pomoże – zainstaluj na czysto system taki, jak miałeś kopię robioną i wtedy przywróć ten swój backup TWRP.

Ewentualnie – olej tę kopię, postaw czysty system, kontakty, SMS-y i inne takie podstawowe rzeczy zaimportują i się z Chmury Xiaomi (nie używasz? błąd!), resztę poinstaluj ręcznie.

• 0
Opublikowano

@latet z kopii w TWRP przywracałem nie raz i nigdy cyrków nie było, a skakałem między backupami lineage os i rr na 7.1.1, a xiaomi.eu na 6.0. Wipy przy przywracaniu kopii są trochę bez sensu bo przecież wipe sam się robi przy tej akcji. Nie wiem tylko jak np. z przywracanie backupów między miui opartym na innych wersjach androida, czy wtedy nie ma problemów. Tutaj wygląda jakby coś z tą kopią było nie tak, albo się źle wgrała (jeśli to możliwe w ogóle). Tak jak piszesz, spróbowałbym jeszcze raz przewrócić, jak nie zadziała to wgrać system na czysto. 

• 0
Opublikowano

Źle mi przywrociło kopię to ściągnąłem i wgrałem, zaktualizowałem do następnego romu 6.11.3.Kiedy telefon się odpalił po aktualizacji to ekran cały czas się właczał i gasł,pulpit był z ikonami jakby wporządku tylko co chwilę właczał się i znikał. Jeszcze raz przywrociłem kopię do wcześniejszej i znowy ten sam problem, brak sms, kontaktów i zielona słuchawka nie działała. Pozatym telefon działał, kartę sim widział, internet działał.Pobrałem i zaktualizowałem do romu 6.12.22 i teraz wszystko działa jak do tej pory. Tak na przyszłość jak robię kopię w twrp to wybieram recovery, system i boot i potem tak samo przywracam kopie? Mógłby ktoś napisać jak prawidłowo przywrócić kopię? Dziękuję za pomoc. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, tomkuczyn napisał:

Tak na przyszłość jak robię kopię w twrp to wybieram recovery, system i boot i potem tak samo przywracam kopie? Mógłby ktoś napisać jak prawidłowo przywrócić kopię? Dziękuję za pomoc. 

No, to wszystko jasne – nie uwzględniłeś w kopii partycji 'data', w sumie najważniejszej!

data i system - te partycje to absolutna podstawa kopii zapasowej. Co do innych, to niech się wypowiedzą mądrzejsi. Tzn. robiąc kopię możesz śmiało zaznaczyć wszystkie (nie ma przeciwwskazań) ale już na etapie przywracania to trzeba nieco rozważniej wybrać, które.

@RegimeOfTerror - co wipe'ów, to TWRP przywracając kopię raczej nie zrobi wipe'a partycji, której nie ma w kopii, więc np. wipe cache bym sugerował zrobic, na wszelki wypadek (zaszkodzić nie może). Wiadomo jednak (tzn. wiele osób pisało), żeby nie robić wipe system, bo to szkodzi.

Edytowane przez latet
  • 0
Opublikowano

Zawsze jak robiłem kopię to sugerowałem się tym:

"Przed każdą aktualizacją warto wykonać kopię systemu w TWRP recovery (/system i /boot)".

To dla jasności robią kopię w twrp zaznaczam: data, system,boot i recovery, to jest minimum?Przywracając również to zaznaczam?Na razie nie zamierzam nic zmienić po wczorajszym strachu.Jeszcze raz dzięki.

• 0
Opublikowano

System i boot to jest minimum żeby przywrócić smartfon do życia jak coś pójdzie nie tak. Po przywróceniu tylko tego masz telefon jak z pudełka. Jak zaznaczasz jeszcze do tego data, to robi kopię aplikacji i wtedy po przywróceniu masz telefon ze wszystkimi apkami i ustawieniami jakie miałeś przed zrobieniem backupu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...