Skocz do zawartości

Modyfikacja aplikacji aparatu - usuwanie odszumiania oraz kompresja JPG 100%

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mod aparatu usuwający odszumianie, które w MI5S jest bardzo agresywne i daje nieciekawy efekt znikania szczegółów przy wysokich ISO. Jako, że szum w tym modelu jest przyjemny i niekolorowy lepiej mieć więcej szczegółów niż jednolite placki na zdjęciach. Mod jest w dwóch wersjach:

Wariant pierwszy - do wrzucenia przez TWRP - podmienia systemową aplikację na zmienioną z wyłączonym odszumianiem oraz z kompresją JPG ustawioną na 100% co daje lepszą jakość zdjęć ale też ich większy rozmiar..

Wariant drugi - dodatkowa aplikacja aparatu do zainstalowania jako oddzielny aparat dla osób, które chcą mieć dwie aplikacje, jedną standardową, drugą z wyłączonym odszumianiem i mniejszą kompresją.

W obu wariantach aby uzyskać najlepszy efekt, należy wejść do trybów i wybrać "tryb nocny". W trybie auto i z wyłączonym odszumianiem pojawi się spory kolorowy szum przy wyższych ISO, w trybie nocnym szum będzie monochromatyczny.

Porównanie zdjęć z odszumianiem i bez przy wysokich ISO (1600-3200). Forum dopuszcza niecałe 3MB załączników, więc tylko jedno porównanie, pliki zmniejszone do 1200x900 z kompresją 95%. Nawet w takiej opcji widać różnicę. Pliki oryginalne w linku.

IMG_20170129_213826a_HHT.jpgIMG_20170129_213936a.jpg

Wersja modowana                                                             Wersja niemodowana.

Edytowane przez sp4ubw
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego dużo gorszy? Sprawdź w tej wersji w trybie nocnym. Każde zdjęcie wtedy będzie lepsze do stockowego :) Autor sam pisze, że tylko w tym trybie będzie lepiej. Jak zostawisz auto to zdjęcia będą mieć kolorowy szum i będą faktycznie gorsze.

Edytowane przez sp4ubw
Opublikowano

Sprawdziłem z manualem, nocnym i auto. Tylko na manualu na ISO =<800 było dobrze, ale na stockowym aparacie też wtedy jest dobrze. Może u mnie nie podziałalo tak jak miało podziałać, pokombinuję jeszcze z zewnętrzną apką.

Opublikowano

Mam swojego Mi5s i zabrałem go na wycieczkę w góry. Niestety po obejrzeniu na dużym ekranie nie byłem zadowolony. Większość zdjęć poruszonych, nieostrych, a w niskim świetle już w ogóle. Zrobiłem porównanie z MI5, dałem też koledze do sprawdzenia które zdjęcia mu się podobają nie mówiąc który jest który i w ciemno wskazał, że Mi5 robi lepsze fotki. MI5s ma może bardziej rzeczywiste kolory, lepiej działa HDR moim zdaniem, mniej jest ciemnych miejsc na zdjęciu ale to jednak MI5 ogólnie robi lepsze zdjęcia przez ten OIS. 

Opublikowano

Całkowicie się z Tobą zgadzam. OIS w MI5 robi robotę. Tutaj trzeba mieć ręce nieruchomo, niestety.

Ale pod względem jakości samego obrazka wygrywa MI5S. Szczególnie jak się zrobi wyłączenie odszumiania. :-)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Również zainstalowałem tą apkę, ale powiem, Wam, że wielkość pliku się zwiększyła prawie 2,5 raza - sporo.

• 2 miesiące temu...
  • Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...