Jump to content

Ładowarka + kabel

pawelr148

Recommended Posts

45 minut temu, pawelr148 napisał:

Jaka ładowarkę polecacie i kabel? By nie korzystać z przejściówki zastanawiam się nad kupnem.

Nie wiem czy obsługuje 3.0, ale nawet jeśli nie obsługuje to jest kompatybilne wstecz i ładowarka będzie ok. Akurat tej ładowarki nie mam, ale kable Blitzwolfa mogę polecić bo to klasa sama dla siebie i wygoda bo symetryczne wtyczki po obydwu stronach. Mam 1m i 2m, obydwa nie ograniczają prądu ładowania i z pomiarów miernikiem usb wynika że w śród tych które do tej pory miałem (oryginalny jest prawie równie dobry) są najlepsze. Ten 2m jest trochę za sztywny i to jedyna jego wada (1m jest pod tym względem lepszy).

19 minut temu, FromWP napisał:

Nie wiem czy obsługuje 3.0, ale nawet jeśli nie obsługuje to jest kompatybilne wstecz i ładowarka będzie ok. Akurat tej ładowarki nie mam, ale kable Blitzwolfa mogę polecić bo to klasa sama dla siebie i wygoda bo symetryczne wtyczki po obydwu stronach. Mam 1m i 2m, obydwa nie ograniczają prądu ładowania i z pomiarów miernikiem usb wynika że w śród tych które do tej pory miałem (oryginalny jest prawie równie dobry) są najlepsze. Ten 2m jest trochę za sztywny i to jedyna jego wada (1m jest pod tym względem lepszy).

Właśnie zamówiłem te kable bo słyszałem o nich wiele pozytywnych słów - że  warto zainwestować ;) dzięki!

• Like 1

Ja używam ładowarek Samsung co mi zostały po telefonach. Ładowarki jak i kable nie do zajechania (przynajmniej przeze mnie) przez wiele lat. 

Dokupiłem sobie jedną ładowarkę z 3 gniazdami usb - 2 telefony i tablet...

30 minut temu, Borewicz napisał:

Ja używam ładowarek Samsung co mi zostały po telefonach.

Ładowarki Samsunga (w przeciwieństwie do baterii w Note), są ok, ale nie są w niczym lepsze od firmowych Xiaomi. Też mam jedną od tabletu 2A, ale te kable Blitzwolfa to trochę inna jakość w użytkowaniu, po prostu wygodniejsze i prąd ładowania też wyższy w porównaniu z kablem Samsunga (fakt, kila lat już przeżył).

• Like 1

Przedewszystkim przy kupowaniu zamiennej ładowarki trzeba pamiętać o napięciu ładowarki czyli 5V i 2A (takie oznaczenie jest na ładowarce oryginalnej dodawanej do Redmi 4 Pro) jak weźmiemy słabszą, to nie będzie ona dobrze ładowała.

20 minut temu, Bishop napisał:

Przedewszystkim przy kupowaniu zamiennej ładowarki trzeba pamiętać o napięciu ładowarki czyli 5V i 2A (takie oznaczenie jest na ładowarce oryginalnej dodawanej do Redmi 4 Pro) jak weźmiemy słabszą, to nie będzie ona dobrze ładowała.

Ale Redmi 4 potrafi chyba skorzystać z 9V, bo QC2 chyba obsługuje (nie sprawdzałem, ale Redmi 3s  potrafi, sprawdzone doświadczalnie). A jak ładowarka ma QC2,0 albo 3,0 to (też będzie miała minimum 5V 2A)  wstecz  jest kompatybilna i nie zaszkodzi.

Ja zamowilem po kupnie Redmi 4 Pro ladowarke oryginalna do Samsunga (potrzebuje dwoch ladowarek) i niestety mimo, ze parametry ladowania sa takie same - juz druga ladowarka Samsunga ulegla spaleniu po kilkudziesieciu minutach ladowania - okropnie sie nagrzewaly i spalily sie w koncu obie. Prawdopodobnie jakas wadliwa partia mi sie trafila, sklep zwrocil mi kase, ale mam mocno mieszane uczucia odnosnie kupna kolejnej w innym sklepie... Uzywa ktos Samsungow 2A 5V z Redmi 4 Pro? Szkoda mi troche prawie 50zl za oryginal Xiaomi...

• 2 weeks later...
Dnia 29.01.2017 o 11:38, FromWP napisał:

Ale Redmi 4 potrafi chyba skorzystać z 9V, bo QC2 chyba obsługuje (nie sprawdzałem, ale Redmi 3s  potrafi, sprawdzone doświadczalnie). A jak ładowarka ma QC2,0 albo 3,0 to (też będzie miała minimum 5V 2A)  wstecz  jest kompatybilna i nie zaszkodzi.

Sprawdziłem mojego Redmi 4 Pro na oryginalnej ładowarce do Mi5 (czyli z QC chyba 3.0 - nie wiem, bo nie było znaczka Qualcomm, ale napięcie wyjściowe było chyba do 20V), ale na tym samym kablu.

Nie było różnicy w porównaniu z pudełkową ładowarką Redmi 4 (czyli zwykłą 5V / 2A).

Testy były prymitywne: Do ilu procent baterii naładuje się przez 30 minut, gdy poziom baterii przed ładowaniem wynosił 50%. W obu przypadkach było to 72%.

P.S. Możliwe, że ładowarka QC gdzieś od połowy baterii przechodzi na napięcie 5V, stąd brak różnicy w moich testach.

Edited by tewux

Dnia 19.02.2017 o 17:49, tewux napisał:

P.S. Możliwe, że ładowarka QC gdzieś od połowy baterii przechodzi na napięcie 5V, stąd brak różnicy w moich testach.

Moze nie od polowy, ale owszem, napiecie ladowania spada ze wzrostem %. Taki test ma sens przy rozladowanym telefonie jedynie :-)

• 8 months later...
16 minut temu, Minus napisał:

Witam. Czy ładowarka z linku poniżej będzie odpowiednia dla modelu Xiaomi Redmi 4 pro?

Będzie odpowiednia, ale jak już kupujesz, to lepiej QC3.0. Ta z linka to QC2.0 i nie zmienia płynnie napięcia, tylko skokowo. Aukey jest ok, ale np taką:  http://allegro.pl/aukey-pa-t9-1xusb-19-5w-3a-quick-charge-3-0-turbo-i7021521109.html lub jakąś podwójną PA-T12, PA-T13.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

Witam. Potrzebuje ładowarki i kabla do mojego Redmi 4 pro. Znalazłem coś takiego czy będzie odpowiednie do telefonu?

https://technos-online.pl/aukey-pa-t7-ladowarka-2xusb-20-48a-36w-2x-micro-usb-1m.html

https://technos-online.pl/197,aukey-cb-d9-ultraszybki-2m-kabel-quick-charge-20.html

Zależy bardzo na ładowarce z dwoma portami usb i kablem 2m. Może polecacie coś lepszego?

Edited by ddeluks

W tej cenie trudno o lepszy wybór. Może coś z Blitzwolfa by znalazł w podobnej cenie.

Sam mam podobny zestaw (z jednym wyjściem) i polecam. QC2.0 działa normalnie (w zestawie z ładowarką masz jeden przewód, ale ma o 1m długości).