Jump to content

EDL nie działa

Searned

Recommended Posts

Hej,

chcę zrobić flash Rom, ale nie mogę wejść w tryb EDL na xiaomi mi max...

Próbowałem wszystkiego, wszystkich możliwych sposobów ale nie działa. Po zrobieniu wszystkich kroków w instrukcji zamiast przejść tryb w EDL telefon się po prostu restartuje i mam dalej bootloopa...

Co robić?

Edited by Searned

Udalo mi sie zrobic flash rom z komputera, teraz w ogóle nie chce się włączyć telefon nawet xiaomi logo.

Bateria jest w porządku.

CO robić?

Warto dodać, że przed custom romem nie robiłem recovery, bo uceglił się jak robiłem reset telefonu...

Da się usunąć roma którego wgrałem (global dev)?  I na nowo wgrać? Bo teraz nie wiem co robić...

Np teraz sprawdzałem, podłączyłem usb do kompa i jak włączam tel, to znika urządzenie z kompa, i jak wyłączam to się pojawia ale nie ma żadnego ekranu  włączania nic kompletnie...

OK mam zainstalować 2 razy pod rząd ten sam ROM, tylko innym flashem?

1 minutę temu, Searned napisał:

Np teraz sprawdzałem, podłączyłem usb do kompa i jak włączam tel, to znika urządzenie z kompa, i jak wyłączam to się pojawia ale nie ma żadnego ekranu  włączania nic kompletnie...

Fastboot działa ci w telefonie?

Nic nie działa, i nie wgrywałem przez fastboot tylko przez EDL (chyba, bo wtedy mi się zaczeła aktualizować wtyczka qualcoom)

Bo ja mam teraz bodajże 2 romy (ten  co ma telefon podstawowy) i wgrałem nowy i  teraz wgl. nei działa. Mam wgrać jeszcze raz ten 2 rom? Wtedy będę miał 3...

5 minut temu, Searned napisał:

Nic nie działa, i nie wgrywałem przez fastboot tylko przez EDL (chyba, bo wtedy mi się zaczeła aktualizować wtyczka qualcoom)

Bo ja mam teraz bodajże 2 romy (ten  co ma telefon podstawowy) i wgrałem nowy i  teraz wgl. nei działa. Mam wgrać jeszcze raz ten 2 rom? Wtedy będę miał 3...

To ty się bawiłeś w DualBoot? bo ja już się powoli gubię co ty robiłeś że doprowadziłeś Mi Max do rozsypania się.

Zmontuj sobie przewód Deep Flash i może uda ci się uruchomić EDL i zainstalować na czysto przez MiFlash (zaznaczony Flash All) system oznaczony jako Fastboot.

1 minutę temu, Searned napisał:

Na czysto czyli jak? Mam coś usunąć przed tym?

Włączasz tryb EDL w telefonie,włączasz MiFlash (ode mnie) zaznaczasz w nim Flash All i instalujesz jakiś system China / Global a następnie TWRP i Xiaomi.eu  

Okej dziękuję bardzo, napisze jakie efekty będą.

Jeszcze pytanko, bo nie jestem pewien czy na pewno korzystam z trybu EDL.

u mnie to wygląda tak, że wciskam wszystkie przyciskim volume + power i wtedy jak podpinam do kompa to mi wyskakuje ta wtyczka qualcoom i przez to mogłem zrobić flash na tym starym moim miflashu.

Więc to chyba musi być tryb EDL nie?

Jak wgrywałem tego pierwszego roma to nie dałem wtedy clean all (odpowiednik flash all) może to jest przyczyną...

Wgram ten sam rom (developer global) jeszcze raz z flash all, może być?

17 minut temu, majdan12 napisał:

Włączasz tryb EDL w telefonie,włączasz MiFlash (ode mnie) zaznaczasz w nim Flash All i instalujesz jakiś system China / Global a następnie TWRP i Xiaomi.eu  

Jak wgrywałem tego pierwszego roma to nie dałem wtedy clean all (odpowiednik flash all) może to jest przyczyną...

18 minut temu, Searned napisał:

Może być.

Jak będziesz mieć tryb EDL to w MiFlash wyświetli ci się numer portu z dopiskiem COM (jak ci nie wykryje telefonu to kliknij w ''Refresh'').

Do EDL można na kilka sposobów wejść.

Edited by majdan12

3 minuty temu, Searned napisał:

Kurcze! Teraz mi tego EDL nei wykrywa, nie ma portu na mi flash nie łapie.. Chyba jedyna opcja to ten deep flash... Ale jak go zrobić?

Wypróbuj inny sposób: trzymasz oba przyciski głośności i podłączasz do USB jak wyczujesz wibracje puszczasz oba przyciski głośności.

Jeszcze inny sposób to włączenie Fastboot - trzymasz włącznik i głośność w dół i czekasz aż pojawi się napis Fastboot i uruchamiasz ADB > wpisujesz fastboot devices i enter wciskasz > następnie wpisz fastboot oem edl i enter > włączył się tryb EDL.

4 minuty temu, Searned napisał:

Obie metody próbowałem już wcześniej i nie działały, po wpisaniu komendy nie włączał siętryb edl tylko normalne włączanie telefonu i ładowanie bez końca.

To zgłoś się do @Redmi2 w sprawie przewodu Deep Flash może znajdzie dziś chwile aby ci pomóc,bo ja jeszcze nie miałem przyjemności używać tego przewodu choć na MIUI Polska widziałem poradnik jak go wykonać.

• Like 1

6 minut temu, Searned napisał:

Ok poczytam i spróbuje zrobić ten kabelek, nie mam innej opcji przecież...

No chyba, że serwis i pewnie 2 stówki w błoto

Jest jeszcze Test Point czyli zwarcie pinów na płycie głównej ale miejmy nadzieje że Deep Flash uratuje cię.

Ten kabelek to parę minut roboty.. Są schematy chociażby w Google Grafika. Po skonstruowaniu wciąż nadaje się do ładowania telefonu, więc można pomajstrowac przy oryginalnym kabelku.

Jeśli naciskasz wszystkie klawisze volume i power to prawdopodobnie wchodzisz do edl (ekran powinien być czarny, tzn nic nie powinno wyskoczyć na tel, ewentualnie czerwona dioda może migać)

9 minut temu, JestemMortem napisał:

Ten kabelek to parę minut roboty.. Są schematy chociażby w Google Grafika. Po skonstruowaniu wciąż nadaje się do ładowania telefonu, więc można pomajstrowac przy oryginalnym kabelku.

Jeśli naciskasz wszystkie klawisze volume i power to prawdopodobnie wchodzisz do edl (ekran powinien być czarny, tzn nic nie powinno wyskoczyć na tel, ewentualnie czerwona dioda może migać)

Czerwona dioda w kilku modelach jest tylko u nas na Mi Max EDL zawsze powinien mieć małą wibracje jak się aktywuje :)

• Like 1

3 minuty temu, majdan12 napisał:

Czerwona dioda w kilku modelach jest tylko u nas na Mi Max EDL zawsze powinien mieć małą wibracje jak się aktywuje :)

Tak dokładnie jest mała wbiracja, teraz owej nie mam. Zrobię ten kabelek jutro.

Jestem całkiem świeży xiaomi mam od 2 dni, i od 2 dni siedzę łącznie ok 13-14h przed tym forum i próbuje go naprawić...

Jak robiłem pierwszego i jedynego flasha to nie zaznaczyłem tej opcji "clean all" tylko "save user data" być może przez to teraz mam takie problemy.

Dzięki wielkie za pomoc! Wkrótce napisze jak efekty z tym kabelkiem.

2 minuty temu, Searned napisał:

Tak dokładnie jest mała wbiracja, teraz owej nie mam. Zrobię ten kabelek jutro.

Jestem całkiem świeży xiaomi mam od 2 dni, i od 2 dni siedzę łącznie ok 13-14h przed tym forum i próbuje go naprawić...

Jak robiłem pierwszego i jedynego flasha to nie zaznaczyłem tej opcji "clean all" tylko "save user data" być może przez to teraz mam takie problemy.

Dzięki wielkie za pomoc! Wkrótce napisze jak efekty z tym kabelkiem.

Ja obstawiam tą aplikacje.

MiFlash ode mnie działał mi ładnie na każdym Xiaomi.

3 minuty temu, Searned napisał:

To super, też na nim spróbuje :)

Pozdrawiam, miłego wieczoru.

Najlepiej by było jak byś mógł na innym komputerze sprawdzić ten mój MiFlash bo ten co zainstalowałeś mógł coś namieszać i mój może coś nie działać jak byś tego sobie życzył.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...