Jump to content

problem z WiFi i Bluetooth

tomek2336

Recommended Posts

Problemem w telefonie @tomek2336 okazał się nie software (sprzęt został sformatowany i zaprogramowany od nowa INFINITY BOXem), a układ odpowiedzialny za WiFi i BT - MTK 6630QP Combo Wireless Connectivity SOC na zdjęciu poniżej zaznaczony na zielono. 

Xiaomi-Redmi-Note-3-Teardown-13.jpg

Wygrzanie płyty głównej i samego układu za pomocą stacji IR (ciemna podczerwień) przywróciło komunikację PATRZ FOTO, lecz jest to naprawa chwilowa - układ po prostu trzeba wymienić na nowy - choć nikt rozsądny nie da 100% gwarancji, że za czas jakiś po wymianie układu problem nie powróci.

Cena SOC w Chinach przy pojedynczych sztukach 8-13$ + koszty jego wymiany (znacznie wyższe niż sam układ) powodują, że nad taką naprawą Redmi Note 3 MTK należy się poważnie zastanowić.

Edited by Zexon72

• 1 year later...

Witam, od jakiegoś czasu mam irytujący problem, otóż gdy jestem w zasięgu sieci Hot-Spot ( np.galeria handlowa ) to mimo odnajdowywania takich sieci i podłączania się do nich, otwarcie jakieś strony powoduje wyświetlenie kominikatu takiego jak na screenie, i po chwili wyskakuje powiadomienie brak połączenia z siecią, mimo że w zakładce Wi-Fi oznaczona sieć ma dopisek połączono.

Screenshot_2018-07-01-16-51-44-806_com.android.htmlviewer.png

• 2 weeks later...

Dzień dobry wszystkim. Mam podobny problem. Mój telefon to Xiaomi Redmi 3s. Po upadku przestało działać w nim wifi oraz bluetooth. Bardzo proszę kogoś zorientowanego aby powiedział mi gdzie leży ten układ oraz jak się on nazywam ( najlepiej foto). Szukałem tego układu co podał Zexon72 ( MTK 6630QP) tylko że jest on od Redmi note 3. W moim nie mogę takiego znaleźć. Proszę bardzo o pomoc. Oraz czy ktoś ewentualnie orientuje się ile kosztuje serwis tego problemu ? Dziękuję za pomoc! :)