monti18 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów i bardziej doświadczonych kolegów. Jako że każdy chce dokonać jak najlepszego zakupu żeby wszystko było tanio pięknie i cudownie dlatego i ja chciałbym zasięgnąć waszej rady. Otóż interesuję się od pewnego czasu zakupem telefonu MI 5 i mam co do tych planów kilka pytań a z informacji już zdobytych nie mogę wywnioskować co będzie najlepszym wyborem. Oto moje pytania 1) Którą wersje kupić 3/32 czy 3/64 (tak wiem w 32 obniżone taktowanie procka i ramu) ale czy to wpłynie negatywnie na codzienne użytkowanie? 2) Jako prawiczek w zakupach od skośnookich przyjaciół rozważam 2 sklepy goldway i IBG. IBG pewniejszy gwarancje ale i droższy jak byście doradzili w tej kwestji? A może jakiś polski sprawdzony pośrednik(ma ktoś z takimi doświadczenia)? 3) Vat i polityka naszych celników. Czy jeśli IBG "improwizuje" z paczkami wysyłając wszystko po 20$ jest możliwość zapłacenia Vatu od realnej ceny towaru? Opłaca się brać ubezpieczenie? 4) Kupony/ zniżki i inne magiczne sztuczki. Gdzie szukać kuponów i jak najskuteczniej obniżyć cene towaru? 5) Kupony które znalazłem na facebooku IBG obejmują tylko podstawowe wersje bez dodatków. Czy jakis sensowny case w ich ofercie oraz szkło hartowane. Czy te zakupy lepiej wykonać sobie u naszych rodzimych sprzedawców? Te wszystkie pytania nasuwają się laikom. Myślę że jeśli bardziej doświadczeni koledzy wypowiedzieli by się na ten temat pozwoliło by to wielu początkującym na dołączenie do rodzinki użytkowników Xiaomi. Pozdrawiam serdecznie, i dziękuje za wszystkie wskazówki. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez monti18
galakty Opublikowano 15 Stycznia 2017 Opublikowano 15 Stycznia 2017 1) Nie wpłynie. 2) Jak masz fundusze, to IBG. Jak chcesz taniej, to Goldway. W przypadku Mi5 polecam IBG, bo prawdopodobieństwo awarii płyty głównej jest spore, naprawa będzie szybsza. 3) Kupujesz ubezpieczenie od VAT, w razie opłaty celnej sklep zwraca pieniądze. 4) Tego nie wiem, aż tak nie oszczędzam. 5) Niech koledzy się wypowiedzą, nie mam w zwyczaju obrzydzania ładnego telefonu. Szkło na ekran natomiast polecam a w sumie nakazuję kupić.
QBAQ Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 5) 3mk Flexiglass polecam, na rodzimym rynku. Etui też kupisz przyzwoite za normalne pieniądze na alledrogo. P.S. hartowane przez samo HA
Kupiec1985 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 1. Nie ma różnicy w szybkości działania. Ale pamięci nie rozbudujesz więc jak lubisz mieć "dużo" w tel lepiej brać 64gb 2/3. IBG wysyła tylko kurierem (prawdopodobieństwo vatu 90% choć to najbardziej pewny sprzedawca Xiaomi Ever). (ja kupiłem już 3 sztuki MI5 od dreami na ali (najtaniej na ali 3/64gb teraz kosztuje 1000pln) , choć od goldego brałem kilka telefonów z serii Redmi i tez byłem zadowolony ) (Przy wysyłce pocztą nie płaciłem nigdy vatu ale wiem że ludzie w pl czasami płacą). 4. Kupony na Fb . przy zakupach u goldiego wpisać GWPL w wiadomości przy zakupie ( dorzuca więcej giftów) Dreami daje najwięcej giftów. Z IBG tylko dodają przejściówkę do ładowarki. 5. Nauczony doświadczeniem Szkło tylko i wyłącznie Nillkin Amaizing H+ PRO 0.22mm do tego modelu (8.99$) . obudowy też polecam Nillkin , choć sam używam "drewnianych plecków" czy tam naklejkę ala carbon na OEM plecki . 3mk porównywałem i osobiście na dłuższą metę nie polecam , posiadam też ameliniową skręcaną ramkę która też dobrze chroni przed upadkiem ale zbyt mocno powiększa tel. - przy zakupie od razu prośbę o odblokowanie bt. nie wyobrażam sobie użytkowania tego tel na innym romie niż xiaomi.eu z dodatkami miuipolska Pozdrawiam
Reche21 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 w Przypadku Goldwaya jest "Seller shipping method" i z tego co mi wiadomo to 100% bez VAT'u
galakty Opublikowano 16 Stycznia 2017 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Paczka nie trafia z Chin do Polski, więc VATu nie ma.
monti18 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami?? A może wiecie coś o jakichś promocjach które mają nadejść w najbliższym czasie co pozwoliłoby wyhaczyć coś w okazyjnej cenie? Edytowane 16 Stycznia 2017 przez monti18
CryRek Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ja ostatnio zamawiałem w Banggood, bo było najtaniej i w sumie nie ma do czego się przyczepić, chociaż przesyłka szła 45 dni i ostatecznie trafił się VAT, dlatego lepiej korzystać z kuriera, a i ewentualne koszty będą dużo niższe. Kontakt ze sklepem bardzo szybki i profesjonalny. Na opakowaniu mam listopad 2016, domyślam się, że to data produkcji
mrosi Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Temat zostaje przeniesiony do kosza. Powód: śmieciowy wątek założony nie do końca wiadomo po co, w dodatku w niewłaściwym dziale. Za kolejny taki wątek poleci ostrzeżenie.
Rekomendowane odpowiedzi