Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od sierpnia jestem posiadaczem dwóch telefonów Redmi 3S (jeden żony, drugi mój) i niestety jeden z nich od pewnego czasu (3-4 miesiące) sprawia problemy. A mianowicie telefon się sam z siebie resetuje średnio raz dziennie - najczęściej w godzinach nocnych jak leży nieużywany. Na obydwu telefonach są zainstalowane praktycznie identyczne aplikacje, próbowałem ustalić dlaczego telefon się resetuje ale niestety nie udało mi się (nie wiem gdzie szukać jakichś logów, w których mogłaby taka informacja się znajdować). Próbowałem już kilku rozwiązań opisywanych na forum - najpierw wgrałem ROM China Global Dev (bez efektu) a następnie wysłałem prośbę o odblokowanie bootloadera i wgrałem ROM xiaomi.eu korzystając z tutoriala dla telefonów z 2016 roku. Po wgraniu xiaomi.eu była niewielka poprawa - telefon pracował bez zarzutu przez jakieś 30-40h po czym znowu nastapił reset i od tej pory "wróciliśmy do normy" czyli restartów 1-2 dziennie. Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić żeby rozwiązać problem czy też raczej opisane objawy wskazują na problem sprzętowy i konieczne będzie zgłoszenie telefonu na reklamację? Jest może jakiś sposób żeby ustalić z jakiego powodu telefon się resetuje (jakieś logi może)? 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli telefon wariuje niezależnie od systemu, to wskazuje raczej na problem sprzętowy. Miałem kiedyś na serwisie podobnego Redmi 3s - nawet podrzuciłem go do zaprzyjaźnionej firmy, która dysponuje specjalnym piecem do montażu smd. Płyta przeszła proces wygrzania, które mogło wyeliminować tzw zimne luty i niestety nic to nie dało.

Także jeśli masz możliwość to zgłaszaj go na reklamację.

Edytowane przez Zexon72
Opublikowano

Teoretycznie możliwość mam ale w praktyce to dość kłopotliwe rozwiązanie bo najpierw będę musiał dla żony zorganizować zastępczy telefon (reklamacja jak zakładam może potrwa przynajmniej kilka tygodni).

A jest jakiś sposób żeby ustalić czemu telefon się resetuje? Android przechowuje może jakieś logi systemowe albo coś w tym stylu?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mój się też resetuje. Po ostatniej poprawce trochę mniej. Wcześniej raz dziennie. Generalnie mam od pół roku i ten problem z różną częstotliwością występuje. Przeszedłem już kilka aktualizacji Globala.

Screenshot_2017-01-22-13-34-08-631_com.android.settings.png

Opublikowano
1 minutę temu, Radzi napisał:

Przeszedłem już kilka aktualizacji Globala.

Zmień go w końcu na Global Developer, albo miuipolska/xiaomi.eu, a myślę, że Twój problem zniknie :-)

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Radzi napisał:

Mój się też resetuje. Po ostatniej poprawce trochę mniej. Wcześniej raz dziennie. Generalnie mam od pół roku i ten problem z różną częstotliwością występuje. Przeszedłem już kilka aktualizacji Globala.

Screenshot_2017-01-22-13-34-08-631_com.android.settings.png

Wyłącz żywe kolory w ustawieniach. Powinno pomóc. 

Opublikowano
3 godziny temu, Findfox napisał:

Dzięki:-D Zrobiłem to właśnie. Dam znać za kilka dni ;)

Opublikowano
3 godziny temu, Findfox napisał:

Na żywe kolory pomoże, na restarty raczej nie. Wgrajcie jak sugeruje kolega Zexon72 global dev. Na samym początku miałem jakieś samoczynne restarty, ale od kilku wydań zero, nic się nie dzieje. Albo poczekajcie (jak wam się chce) dwa, trzy miesiące, bo tyle mniej więcej wersje stable są zacofane w stosunku do dev.

20 minut temu, Radzi napisał:

Dzięki:-D Zrobiłem to właśnie. Dam znać za kilka dni ;)

Jak wyżej

Opublikowano
18 godzin temu, FromWP napisał:

Na żywe kolory pomoże, na restarty raczej nie. Wgrajcie jak sugeruje kolega Zexon72 global dev. Na samym początku miałem jakieś samoczynne restarty, ale od kilku wydań zero, nic się nie dzieje. Albo poczekajcie (jak wam się chce) dwa, trzy miesiące, bo tyle mniej więcej wersje stable są zacofane w stosunku do dev.

Żywe kolory nie pracują dosyć dobrze na pewnej partii redmi 3S i są przyczyną restartów w niektórych telefonach. Na global dev i china dev(xiaomi.eu) ten problem jest nadal nie rozwiązany. Global dev pozatym przyniesie kolejne problemy bo to wersja beta.

Opublikowano
25 minut temu, Findfox napisał:

Global dev pozatym przyniesie kolejne problemy bo to wersja beta.

Beta, ale bardziej dopracowana. To wersję stable bym nazwał alfą. Mam ustawione żywe kolory i nic się nie dzieje. Fakt że chińskie wersje tego modelu mają trochę inne komponenty, niędzy innymi wyświetlacz.

Opublikowano
Przed chwilą, FromWP napisał:

Fakt że chińskie wersje tego modelu mają trochę inne komponenty, niędzy innymi wyświetlacz.

Eeee..  Lcd mogą się różnić producentem że względu na dywersyfikację dostaw komponentów.

Generalnie set lcd/digi dla IDO, LAND China i LAND International jest ten sam ;-)

Używałem przez ponad pół roku 3 sztuk (jednocześnie) Redmi 3s i w żadnym nie miałem choćby pół restartu. Oczywiście system na pokładzie - xiaomi.eu 

W związku z tym proponuję koledzy zakończyć czcze dyspyty i jak chcecie żeby sprzęt Wam działał > unlock i xiaomi.eu :-D:-D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...