Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, na pewno Dragon będzie wydajniejszy ;)

To jak już pisaliśmy jest porównanie dwóch lig, w tym przypadku jest Dragon, zaś pod nim MTK.

W świecie PC Intel zawsze wyprze AMD, ponieważ jest bardziej zaawansowany technologicznie.

Cyferki przy taktowaniu rdzenia nie są wszystkim, jest jeszcze technologia w jakiej został procesor wykonany, szybkość oraz ilość pamięci oraz w przypadku smartfonów układ graficzny.

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ale za to amd ma najlejsze zintegrowane grafiki i naprawde daja rade, znajomemu kompa skladalem. Takze zakup apu jest bardzo madry dla niskiego budzetu. Cpu intel bez dyskusji. Mi narazie starcza to na dole ;) pamieci ram czym wiecej tym lepiej ;) tak jak koni mechanicznych w samochodzie.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
will be 2 versions:

1) MTK6592 1.4Ghz + 1GBram = 799 yuan (160$)

2) MTK6592 1.7Ghz + 2GB ram = 999 yuan (199$)

Poczekam trochę aż rynek się troszkę nasyci i zamawiam :)

Tylko TD-SCDMA na razie...

Opublikowano

Tylko TD-SCDMA na razie...

Wiadomo, pewnie 1/2 miesiące trzeba będzie czekać.

Nie zrozumiałeś, chodzi o cenę bez ingerencji pośredników :D

No przecież to jest podana cena producenta tylko :D

Opublikowano
Pożyjemy zobaczymy, ale nawet gdy by było 200-300zł droższe od Hongmi to chyba byłby to lepszy wybór niż MI2-S.

Kontrowersyjne... Ale jak ktoś lubi duży ekran i chce mieć dual-SIM, to na pewno.

Opublikowano

Nie no bez przesady, gdzie Note do MI2S? Fakt jeśli dual sim i ekran duży to Note. Ale reszta oczywiście MI2S. Mi2S to premium Xiaomi, zupełnie inny segment, no i Qualcomm a nie byle MTK, z którym będzie znowu masę problemów. Ponadto MIUI na MI2S jest porządnie zrobiony, a nie to co jest teraz w Hongmi...

Opublikowano

Kontrowersyjne... Ale jak ktoś lubi duży ekran i chce mieć dual-SIM, to na pewno.

Czyli dla mnie ;)

Może w sumie z MI2-S przesadziłem bo tam Snapdragon siedzi. Bardziej do MI2-A.

Opublikowano

Presadziles kolego bo m2a poza ramem to szybkoscia nie odstaje od mi2s. Rowniez posiada snapdragona model s4 pro. Telefon premium.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Napisałem BARDZIEJ PODOBNY niż a nie TAKI SAM.

A to różnica ;)

Po za tym wcześniej wystąpiło słowo "CHYBA".

Wracając do tematu.

Xiaomi ma w ofercie jakieś inne DualSimy z min. 4" ?

Opublikowano
Ok, przyznaję rację, dhl nie trzepią ale teraz meritum, @Elderbary nie chce za dużo zapłacić za Hongmi i ma wybór:

- zamówić przez ibuygou Hongmi 3g za 206$ + kurier dhl za 25$ (razem ok. 720zł) , czas oczekiwania 3-10dni

albo

- Hongmi 3g z Aliexpress za 177$ i darmowa wysyłka (538zł) czas oczekiwania pomiędzy 2 a 3 tygodnie.

Jaśniej się nie da.

Czy za sam telefon wydana kwota mniej o 182zł jest warta by poczekać o tydzień, dwa na telefon?

No ale przecież w tej drugiej opcji sa bardzo duże szanse na +23%VAT.

W tej opcji to jedynie warto troche punkcikow uzbierać i skorzystac z kuponu -20$ 25.03 w promocji na aliexpress

Wysłane z Xiaomi Redmi

Opublikowano
Nie no bez przesady, gdzie Note do MI2S? Fakt jeśli dual sim i ekran duży to Note. Ale reszta oczywiście MI2S.

Wydaje mi się, że Redmi Note ma za małą rozdzielczość w stosunku do wielkości ekranu. Może być pikseloza (jak w marnych tablecikach 7") zamiast przyjemności patrzenia na ostry, "gęsty" ekran (co uwielbiam w MI-2S).

Opublikowano

Heh a zobacz ludki kupuja na alledrogo za kosmiczne pieniadze np. lenovo a850 gdzie taki sam ekran jest i jeszcze mniejsza rozdzielczosc :-)

Wysłane z Xiaomi Redmi

Opublikowano

Wydaje mi się, że Redmi Note ma za małą rozdzielczość w stosunku do wielkości ekranu. Może być pikseloza (jak w marnych tablecikach 7") zamiast przyjemności patrzenia na ostry, "gęsty" ekran (co uwielbiam w MI-2S).

Gdzie tam. Widzenie pikseli to rozdmuchany przez media mit. Normalnie masz telefon przed oczami może z 30 cm i nie widać pikseli. Ale mniejsza z tym.

Przecież mam starego Nexusa 7 a tam było 720p. Pikseli nie było widać nawet z bliska.

A Note masz tylko 5,5 cali i 720p. Nie ma co sobie tym zawracać głowy.

Opublikowano
Heh a zobacz ludki kupuja na alledrogo za kosmiczne pieniadze np. lenovo a850 gdzie taki sam ekran jest i jeszcze mniejsza rozdzielczosc :-)

Wysłane z Xiaomi Redmi

Nie wiem jakie trzeba mieć oczy, aby przy takiej rozbieżności rozdzielczości nie dostrzec różnic i nie irytować się tym :D

Opublikowano

Posiadam Note II z takimi samymi parametrami ekranu i pikseli nie ma ppi jest na poziomie 270 :D

Opublikowano

Wyczytałem o wydającym się fajnym phtablet'ecie.

Umi X2S. Nie mogę go znaleźć na allegro ale ma ten sam procesor od MTK co Redmi Note. Wygląda naprawdę ciekawie, 2gb RAM, 32gb ROM, aparat 13mpx.

8-rdzeniowy proc 1,7GHz. Lepiej iść w rdzenie czy GHz? Oczywiście, żę 4x2,4GHz będzie lepsze niż 8x1,7GHz ale nie da się czasem go podkręcić? Czy w smartfonach już tak nie można :D?

Bo teoretycznie 8x2,0GHz byłoby już całkiem imponujące. I w tym procku jak czytałem wszystkie 8 rdzeni jest aktywne a nie 4-rdzenie mogą być aktywne na raz i jedna czwórka jest przy słabych, mało wymagających aplikacjach a druga czwórka od wymagających aplikacji.

Opublikowano

A po co jeszcze podkręcać? Sugeruj się wynikami w benchmarku. Skoro MI2S ma ok 27-28 000 pkt w Antutu a gry na nim chodzą chyba wszystkie to taki Note z MTK i Mali 450, który osiąga 28 000 też sobie z grami poradzi. Choć druga strona medalu to jest jeszcze to jak gra jest zoptymalizowana.

Opublikowano

Boże, 8 rdzeni i to jeszcze podkręcać.

Przecież i tak w życiu nie wykorzystasz tylu rdzeni w takim telefonie.

Oczywiście, że lepiej mieć mniej rdzeni kręconych wyższym zegarem.

Opublikowano
No ale to jest rozwiązanie przyszłościowe, bo za rok-dwa 8-rdzeniowe procki już będą w powszechnym użyciu jak teraz 4-rdzeniowce.

Chętnie bym się dowiedział, jak realnie wygląda wsparcie dla wielordzeniowości w aplikacjach dla Androida. Mało o tym wiem, prawie nic.

Wiem za to jak to wygląda na pecetach i [iMHO] nie jest dobrze. Mimo, że procki wielordzeniowe są od wielu lat, to wciąż większość aplikacji potrafi korzystać tylko z 1 rdzenia. Przynajmniej aplikacji, które mam (nie)przyjemność na co dzień używać. Mam nadzieję, że Android jest pod tym względem bardziej rozwinięty, a raczej, że autorzy aplikacji są bardziej kompetentni w tym zakresie :roll:

Opublikowano
Chętnie bym się dowiedział, jak realnie wygląda wsparcie dla wielordzeniowości w aplikacjach dla Androida. Mało o tym wiem, prawie nic.

Również ;)

Tutaj można troche o tym poczytać : https://developer.qualcomm.com/blog/mul ... s-part-1-2

Z czego widać strona Qualcomm'a.

Wiem za to jak to wygląda na pecetach i [iMHO] nie jest dobrze. Mimo, że procki wielordzeniowe są od wielu lat, to wciąż większość aplikacji potrafi korzystać tylko z 1 rdzenia. Przynajmniej aplikacji, które mam (nie)przyjemność na co dzień używać. Mam nadzieję, że Android jest pod tym względem bardziej rozwinięty, a raczej, że autorzy aplikacji są bardziej kompetentni w tym zakresie.

Tak jest dla aplikacji "powszechnych", dla każdego.

Wierz mi, wszelkie oprogramowania Adobe, Sony itd. zżerają strasznie dużo zasobów a procesory z HT (multi-wątokowość) wyjątkowo przyspieszają prace z nimi i to widać oraz czuć.

Opublikowano

Hehe, powiadasz, że multitasking jest aż tak ważny przy wyżej wymienionych programach :D

Posługuję się Adobe Photoshop CS6, Sony Vegas Pro i pochodnymi tych programów.

W nich liczy się ilość pamięci operacyjnej systemu oraz jakość (ilość pamięci, szyna i różne inne parametry) karty graficznej.

Ilość rdzeni jest na ostatnim planie, a już w ogóle procesor wielordzeniowy o kiepskim taktowaniu.

Lepiej mieć konkretne 4 rdzenie, niż słabszych rdzeni 8 ;)

I tak tych rdzeni nie wykorzystasz, liczy się mocz obliczeniowa!

Opublikowano
Hehe, powiadasz, że multitasking jest aż tak ważny przy wyżej wymienionych programach :D

Posługuję się Adobe Photoshop CS6, Sony Vegas Pro i pochodnymi tych programów.

W nich liczy się ilość pamięci operacyjnej systemu oraz jakość (ilość pamięci, szyna i różne inne parametry) karty graficznej.

Ilość rdzeni jest na ostatnim planie, a już w ogóle procesor wielordzeniowy o kiepskim taktowaniu.

Lepiej mieć konkretne 4 rdzenie, niż słabszych rdzeni 8 ;)

I tak tych rdzeni nie wykorzystasz, liczy się mocz obliczeniowa!

Oczywiście, że ważna jest całkowita moc obliczeniowa i oczywiste, że niej krytyczną rolę odgrywają wszelkie wąskie gardła. Akurat też używam Sony Vegas Pro, ale używałem go zawsze i tylko na jednym i tym samym procku (2-rdzeniowym, zakupionym w 2008 r.), więc nie wiem, o ile by przyśpieszył na np. 4-rdzeniowym, zwłaszcza, że jak sobie kiedyś w przyszłości sprawię taki procek, to także cała reszta bebechów będzie nowa. Wiem tylko, że podczas renderowania program ten obciąża oba rdzenie praktycznie na maksa i że niestety nie umie korzystać z mocy obliczeniowej GPU (np. via CUDA). No, ale nie zbaczajmy aż tak z tematu, bo nas okrzykną zboczeńcami :lol:

Opublikowano

System sobie porozdziela wątki na wszystkie rdzenie więc dlaczego miałyby być niewykorzystane?

Gry pewnie nie będą chodziły lepiej ale sam system dlaczego nie?

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
System sobie porozdziela wątki na wszystkie rdzenie więc dlaczego miałyby być niewykorzystane?

Gry pewnie nie będą chodziły lepiej ale sam system dlaczego nie?

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka

Aha, no jeśli On kupuje telefon pod względem płynności systemu, to spoko :lol:

@latet, coś z Twoją kartą pewnie jest nie tak lub nie wspiera CUDA.

Normalnie ta technologia przyspiesza o wiele render, oby tylko karta go wspierała i miała dobre parametry ;)

Opublikowano
@latet, coś z Twoją kartą pewnie jest nie tak lub nie wspiera CUDA.

Normalnie ta technologia przyspiesza o wiele render, oby tylko karta go wspierała i miała dobre parametry ;)

Karta GeForce GT 240 jak najbardziej wspiera CUDA. To raczej zbyt stara wersja Sony Vegas Pro 9.0. Albo coś źle robię, nie wiem :cry:

Opublikowano
Karta GeForce GT 240 jak najbardziej wspiera CUDA. To raczej zbyt stara wersja Sony Vegas Pro 9.0. Albo coś źle robię, nie wiem :cry:

Ew. coś z sterownikami.

Dobra już całkowicie zboczyliśmy z tematu :roll:

Zatem czekać na Redmi Note czy brać coś innego?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...