latet Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 (edited) Zastanawia mnie, czemu telefony (w których jak wiadomo z powodu małej matrycy są ogromne problemy z szumami przy słabym świetle) nie mają funkcji łączenia serii zdjęć w jedno z redukcją szumu. Wiele kompaktowych aparatów ma coś takiego. Uśrednianie kilku zdjęć to najlepsza metoda na pozbycie się szumu (z każdym kolejnym zdjęciem dodanym do "równania" stosunek sygnału do szumu rośnie). Odkryłem dziś przypadkiem, że mój Mi5 robi niesamowicie szybko serie zdjęć (nie wiem ile na sek. ale sporo - chyba ponad 20). Aż się prosi o taką funkcję w kamerce sys. A jak nie, to przynajmniej jakąś apkę, która by robiła z tego pożytek antyszumowy. Czy ktoś może polecić takową? Załączam przykładowy efekt: 1) pojedyncze zdjęcie nocne z Mi5, 2) rezultat uśrednienia 8 takich zdjęć z serii stosowną aplikacją na pececie. Właśnie takiej szukam pod Androida. Edited December 24, 2016 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted December 28, 2016 Author Share Posted December 28, 2016 (edited) Jeszcze takie przykłady zapodam. Apki wciąż szukam... Edited December 28, 2016 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
maludroid Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Jak na moje oko, to efekt który osiągasz uzyskalbyś też biorąc próbkę szumu z jednego zdjęcia i je odszumiając tą próbką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted December 30, 2016 Author Share Posted December 30, 2016 11 godzin temu, maludroid napisał: Jak na moje oko, to efekt który osiągasz uzyskalbyś też biorąc próbkę szumu z jednego zdjęcia i je odszumiając tą próbką. Nie rozumiem, co masz na myśli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maludroid Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 3 hours ago, latet said: Nie rozumiem, co masz na myśli. Chodzi mi o to, że do takiego odszumiania nie potrzeba kilku zdjęć. Wystarczy jedno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted December 30, 2016 Author Share Posted December 30, 2016 45 minut temu, maludroid napisał: Chodzi mi o to, że do takiego odszumiania nie potrzeba kilku zdjęć. Wystarczy jedno. Być może te przykłady nie są najlepsze (światło nie było aż tak złe). Ale w naprawdę ciężkich warunkach (nocne zdjęcia) raczej żadne inne odszumianie nie dorówna metodzie łączenia wielu ujęć. Szczegóły obrazu nie tylko że nie są niwelowane, ale wręcz są uwypuklane, a szum się bardzo zmniejsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts