Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich to mój pierwszy post na forum.

Napotkałem problem przy próbie przywrócenia ustawień fabrycznych

posiadam mi4c od goldwaya  z systemem miui8  od miui polska wersja 8.0.4.0

mam go kilka dni chodził ok  ale postanowiłem przywrócić mu ustawienia fabryczne wszystko przebiegało ok ekran miui8-wybór  języka na polski-klawiatura-znalazł wi-fi(nawet się połaczył)-warunki użytkowania i stop pierwsza konfiguracja  i info,,  niestety aplikacja pierwsza konfiguracja ,,aplikacja zakończyła działanie w nieprawidłowy sposób<<

pokaż treść błędu-nic nie pokazuje  

anuluj wraca na poprzednią stronę

restart nic nie pomaga

komputer  telefon widzi i mam dostęp do plików

poradźcie co z tym zrobić

Opublikowano (edytowane)

zrobiłem w/g poradnika

MiFlash - formatowanie telefonu

i teraz mam  miui7  5.12.17  beta

ściągnąłem  xiaomi.eu_multi_MI4c_6.12.8_v8-5.1   ale nie mogę  zainstalować  ani metodą 1  ani 2   niby zaczyna rozpakowywać i po chwili stop failed     ma ktoś jakaś poradę

taki komunikat

instal update.zip  failed!

update.zip signature verification failed

próbowałem też xiaomi.eu_multi_MI4c_V8.1.1.0.LXKCNDI_v8-5.1    i to samo

Edytowane przez merceli
Opublikowano

Halo, halo... Żeby zainstalować xiaomi.eu musisz mieć odblokowany bootloader. Na forum znajdziesz tutorial, jak to zrobić i dopiero instaluj xiaomi.eu. 

Opublikowano (edytowane)

Do odblokowania bootloadera na MI4C wystarczy w ADB wysłać komendę:

Cytat

fastboot oem unlock

W dalszej kolejności można już normalnie instalować system w fastboot potem TWRP i xiaomi.eu. Pozdrawiam.

Polecam sformatować telefon przed instalacją xiaomi.eu aby pozbyć się tego syfu zainstalowanego przez sprzedawce ;) 

Edytowane przez slimdick
Opublikowano

Jeszcze raz formatować?

po zawieszeniu zainstalowałem  w\g  poradnika odblokowany miui7  5.12.17  beta przez miflasha .

czy odblokowany znaczy odblokowany botloader? 

35 minut temu, Zexon72 napisał:

Halo, halo... Żeby zainstalować xiaomi.eu musisz mieć odblokowany bootloader. Na forum znajdziesz tutorial, jak to zrobić i dopiero instaluj xiaomi.eu. 

po tym co tu się dowiedziałem to chyba mam odblokowany? czy coś nie kumam?

Opublikowano
39 minut temu, merceli napisał:

Jeszcze raz formatować?

po zawieszeniu zainstalowałem  w\g  poradnika odblokowany miui7  5.12.17  beta przez miflasha .

czy odblokowany znaczy odblokowany botloader? 

po tym co tu się dowiedziałem to chyba mam odblokowany? czy coś nie kumam?

Masz mi4c wiec robisz tak. Jedziesz zgodnie z tym: http://forum.xda-developers.com/mi-4c/general/guide-unlocking-mi4c-bl-verification-t3336779 ,  pozniej instalujesz TWRP od ST, pozniej robisz WIPA, pozniej instalujesz xiaomi.eu czekasz az sie zaladuje, wracasz do TWRP robisz WIPA z internal storgae i cieszysz sie dzialajacym mi4c bez smieci.

Opublikowano
3 godziny temu, kamillm napisał:

Masz mi4c wiec robisz tak. Jedziesz zgodnie z tym: http://forum.xda-developers.com/mi-4c/general/guide-unlocking-mi4c-bl-verification-t3336779 ,  pozniej instalujesz TWRP od ST, pozniej robisz WIPA, pozniej instalujesz xiaomi.eu czekasz az sie zaladuje, wracasz do TWRP robisz WIPA z internal storgae i cieszysz sie dzialajacym mi4c bez smieci.

Na MI4C komenda w ADB odblokowuje bootloader nie trzeba wgrywać tą metodą w EDL, nie potrzebne dodatkowe zamotanie dla kogoś kto wcześniej nie robił takich rzeczy.

I TWRP instaluje się te co zalecają dla tego modelu na xiaomi.eu 2.7.8  https://www.androidfilehost.com/?fid=24421527759888487 z którym nie ma żadnych problemów, wyższe potrzebne są tylko jak się wgrywa CM. 

Opublikowano

^ Nie chcę zakładać nowego tematu, ale być może jutro przyjdzie mi już mój Mi4c od Goldway'a. Tyle jest już tych sposobów i poradników, że zaczynam mieć mały mętlik w głowie i nie wiem jakim sposobem się w końcu za to zabrać. Od Goldiego przychodzi raczej z syfmiui. Jeśli zrobię Miflashem tak jak wyżej napisaliście będzie ok? :)

Opublikowano
3 godziny temu, Neuron napisał:

^ Nie chcę zakładać nowego tematu, ale być może jutro przyjdzie mi już mój Mi4c od Goldway'a. Tyle jest już tych sposobów i poradników, że zaczynam mieć mały mętlik w głowie i nie wiem jakim sposobem się w końcu za to zabrać. Od Goldiego przychodzi raczej z syfmiui. Jeśli zrobię Miflashem tak jak wyżej napisaliście będzie ok? :)

Jak mi4c to tylko http://forum.xda-developers.com/mi-4c/general/guide-unlocking-mi4c-bl-verification-t3336779 .   W ciagu kilkunastu minut masz tel z xiaomi.eu ;] Nie bawisz sie w jakim miunlocki itp. itd ;]

Opublikowano
4 godziny temu, slimdick napisał:

Na MI4C komenda w ADB odblokowuje bootloader nie trzeba wgrywać tą metodą w EDL, nie potrzebne dodatkowe zamotanie dla kogoś kto wcześniej nie robił takich rzeczy.

Wiesz po co wgrywa sie to w EDL? Zeby pozbyc sie wszelakich smieci z syfmiui i nie miec pozniej problemow z MIUI. Bo wgrywasz na dev softa czystego od MIUI a nie na syfmiui, uwierz mi tak powinno sie robic zawsze

Opublikowano

@kamillm Dzięki, tyle tylko, że to jest poradnik do odblokowania bootloadera bez zgody Xiaomi, a od Goldiego i tak w większości przychodzą z odblokowanym. Czy wg tego poradnika od @Redmi2, który jest też gdzieś tu na forum (zaraz znajde link) też powinno być dobrze?

Opublikowano
11 minut temu, Neuron napisał:

@kamillm Dzięki, tyle tylko, że to jest poradnik do odblokowania bootloadera bez zgody Xiaomi, a od Goldiego i tak w większości przychodzą z odblokowanym. Czy wg tego poradnika od @Redmi2, który jest też gdzieś tu na forum (zaraz znajde link) też powinno być dobrze?

Jak masz odblokowany bootlader to wgrywasz tylko TWRP od TS, pozniej instalujesz xiaomi.eu i WIPE z internal storage. Tak czy siak zaisntaluj sobie w EDL softa, wyrzuci CI wszystkie smieci z syfmiui

Opublikowano
17 minut temu, kamillm napisał:

Wiesz po co wgrywa sie to w EDL? Zeby pozbyc sie wszelakich smieci z syfmiui i nie miec pozniej problemow z MIUI. Bo wgrywasz na dev softa czystego od MIUI a nie na syfmiui, uwierz mi tak powinno sie robic zawsze

Ja wiem co to jest tryb EDL a Tobie się tylko wydaje ;) Po tym co tu wpisałeś sam sobie wystawiasz ocenę swojej wiedzy w temacie. Uwierz mi ;) 

Opublikowano
Przed chwilą, kamillm napisał:

Jak masz odblokowany bootlader to wgrywasz tylko TWRP od TS, pozniej instalujesz xiaomi.eu i WIPE z internal storage. Tak czy siak zaisntaluj sobie w EDL softa, wyrzuci CI wszystkie smieci z syfmiui

Hmm, czyli w końcu softa flashować przez twrp, czy w edl? Pierwszy raz będę wgrywał MIUI więc doświadczenia zbytnio nie mam. Mógłbyś mi opisać jak to zrobić?

Opublikowano

udało mi się!  mam miui8 najnowszy,,, a jestem kompletnym laikiem w tych sprawach.wiszę piwko tym co  mnie nakierowali.

opiszę jak to zrobiłem może pomogę takim laikom jak ja  bo poradników jest sporo i łatwo się pogubić.

telefon od golwaya z miui8 4.0.4.0    sporo problemów z tym oprogramowaniem  miałem  i przy próbie przywrócenia ustawień fabrycznych zawiesił się i kaplica nic nie  ruszało

pierwsza operacja to  

MiFlash - formatowanie telefonu  jest tutorial na forum

jeśli zrobimy tak jak opisane po tej operacji mamy odblokowany system miui6 chińsko/angielski   wszystko poszło sprawnie.

potem  w/g tego poradnika ale od punktu 7   i wszystko ładnie poszło  po restarcie mam miui8   tylko język polski wybieramy z menu systemu

Opublikowano

@merceli Dzięki wielkie! Jak tylko dostanę telefon w łapki zrobię tym sposobem, czytałem całe forum chyba 2 razy i TEORETYCZNIE wszystko wiem co i jak, ale z racji tego, że to moje 1-sze urządzenie Xiaomi (wcześniej flashowałem już niejednokrotnie CM'y) zacząłem się już gubić w tych poradnikach. Jeden pisze by zrobić z edl, drugi nie, a trzeci jeszcze inaczej i ciężko się potem połapać :P

Opublikowano
12 godzin temu, slimdick napisał:

Ja wiem co to jest tryb EDL a Tobie się tylko wydaje

Bez sensu jest instalowac na syfmiui od razy TWRP i xiaomi.eu - nie radz tego nikomu, bo pozniej sa wlasnie takie glupie bledy jak wiekszosc ludzi tu ma.

Opublikowano
8 minut temu, kamillm napisał:

Bez sensu jest instalowac na syfmiui od razy TWRP i xiaomi.eu - nie radz tego nikomu, bo pozniej sa wlasnie takie glupie bledy jak wiekszosc ludzi tu ma.

Nigdzie tak nie napisałem żeby na syfmiui instalować TWRP, podałem link do poradnika formatowania w MIflash. Nie czytasz tego co inni napisali albo nie rozumiesz ;) EDL to jest tylko tryb ratunkowy (Emergency Download) w momencie uwalenia telefonu albo jak jest zablokowany bootloader który w tym trybie jest w ogóle pomijany. Flash fastboot czy EDL niczym się nie różni, a żeby wyczyścić telefon wybierasz flash_all. W MI4C wystarczy komendą w ADB odblokować bootloader i normalnie w fastboot zrobić format telefonu. Pozdrawiam i mam nadzieję że już się nie będziesz ze mną licytować ;) 

Opublikowano
24 minuty temu, slimdick napisał:

W MI4C wystarczy komendą w ADB odblokować bootloader i normalnie w fastboot zrobić format telefonu

Jesli tak to sie zgodze, ze odbklok, ale pozniej fastboot zeby wyrzucic wszystkei smieci a pozniej xioami.eu.

25 minut temu, slimdick napisał:

Pozdrawiam i mam nadzieję że już się nie będziesz ze mną licytować

Co Ty sie tak boisz z tym licytowaniem ;] To tylko wolna dyskusja ;]

Opublikowano
Przed chwilą, kamillm napisał:

Co Ty sie tak boisz z tym licytowaniem ;] To tylko wolna dyskusja ;]

Taka dyskusja niczemu nie służy tylko zaśmieca forum, licytowanie się kto ma rację.

Opublikowano
51 minut temu, slimdick napisał:

Taka dyskusja niczemu nie służy tylko zaśmieca forum, licytowanie się kto ma rację.

A bo kolego sam nie masz racji, tzn gdzieś dzwoni ale jeszcze nie wiesz gdzie. Sugeruję aż tak pewnie się nie wypowiadać tylko zweryfikować mimo wszystko co piszesz.

1 godzinę temu, slimdick napisał:

Flash fastboot czy EDL niczym się nie różni, a żeby wyczyścić telefon wybierasz flash_all. W MI4C wystarczy komendą w ADB odblokować bootloader i normalnie w fastboot zrobić format telefonu

A różni się różni. W EDL zawsze jest format partycji, a w fastboot możesz wybrać czy chcesz czy nie. W EDL nie. W fastboot jak jest zablokowany BL nic nie wgrasz, a z EDL tak. Po drugie, komenda oem unlock nic nie da jeśli nie wgrasz bootloadera, który może się odblokować. A ten wgrywasz przez EDL (a nie fastboot). I ten bootloader masz w starym romie z instrukcji. Także w przypadku zablokowanego BL, najpierw trzeba wgrać stary rom (ze starym bl) z EDL i wtedy zadziała komenda w fastboot. 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Acid napisał:

A bo kolego sam nie masz racji, tzn gdzieś dzwoni ale jeszcze nie wiesz gdzie. Sugeruję aż tak pewnie się nie wypowiadać tylko zweryfikować mimo wszystko co piszesz.

A różni się różni. W EDL zawsze jest format partycji, a w fastboot możesz wybrać czy chcesz czy nie. W EDL nie. W fastboot jak jest zablokowany BL nic nie wgrasz, a z EDL tak. Po drugie, komenda oem unlock nic nie da jeśli nie wgrasz bootloadera, który może się odblokować. A ten wgrywasz przez EDL (a nie fastboot). I ten bootloader masz w starym romie z instrukcji. Także w przypadku zablokowanego BL, najpierw trzeba wgrać stary rom (ze starym bl) z EDL i wtedy zadziała komenda w fastboot. 

Kolego wiem to co mi napisałeś i wiem gdzie dzwoni ;) ale mi nie chodzi ogólnie o wszystkie modele tylko o ten konkretny MI4C i o ten syfmiui co jest zainstalowany. O fakt że nowy użytkownik nie musi wgrywać w trybie EDL starego dev żeby odblokować bootloader, te syfmiui co jest na nich wgrany odblokowuje się komendą w ADB. Po co robić coś 15 minut jak można zrobić w 5 minut. Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak to wszystko czytam i czytam.... i niestety nie wiele kumam.

Koledzy proszę powiedzcie mi czyja to dobrze/prawidłowo zrobiłem? czyli wgrałem miui8.

po kolei.

1-kupiłem mi4c z systemem syfmiui8 4.0.4.0. telefon kiepsko chodzi nie działają niektóre aplikacje itp...podczas przywracania ust.fabrycznych zawiesza się na starcie komunikat ,,aplikacja zakończyła działanie w nieprawidłowy sposób<<   i kropka nic z poziomu telefonu nie można zrobić( ale działało wifi  i  zaięg sieci komórkowej--bo widziałem na górnym pasku)

2--czytanie forum,tutoriali itp. Głowa spuchnięta od wiadomości ale  robię  miflash-formatowanie telefonu  przez fatboot.    Udaje się i mam zainstalowany miui7 chińsko angielski-wersja zalecana z powodu odblokowanego bootloadera.

3-znowu tutoriale ,metody i d*pa nie mogę zainstalować miui8 polska( nie wiem czy miałem zablokowany czy odblokowany bootloader ale znajduje ten sposób

ale zaczynam od pkt7

wrzucam do telefonu zipa z najnowszym miui8pl---fastboot i komenda do odblokowania BL --- "MIUIPolska fastboot toolkit"  klik "instaluj_recovery_windows.bat" oczywiście dokleiłem TWRP do katalogu--- wipe i :slide to wipe"  wsteczinstal i z listy plików wybieram miuipolska "slide to flash" i ZROBIONE

Teraz mam miui8pl który się aktualizuje( wczoraj po restarcie zaktualizował)  działa miCloud i synchronizują się konta XIAOMI i google   ALE NIE DO KOŃCA!?

Micloud skopiował kontakty,smsy   ale zdjęć nie może niby coś kręci a na koniec info ,,nie można zsynchronizować''

na google dodałem zdjęcia(przez apkę zdjęcia google)   ale nie synchronizują się  kontakty,sms( w telefonie wychodzi ,że zsynchronizowano a na koncie nie ma)

czasem przychodzą   krzaczaste(china) powiadomienia z logo video lub  sklepu google

Czy coś pominąłem podczas instalacji czy coś powinienem jeszcze zrobić?

Opublikowano
45 minut temu, merceli napisał:

Tak to wszystko czytam i czytam.... i niestety nie wiele kumam.

Koledzy proszę powiedzcie mi czyja to dobrze/prawidłowo zrobiłem? czyli wgrałem miui8.

po kolei.

1-kupiłem mi4c z systemem syfmiui8 4.0.4.0. telefon kiepsko chodzi nie działają niektóre aplikacje itp...podczas przywracania ust.fabrycznych zawiesza się na starcie komunikat ,,aplikacja zakończyła działanie w nieprawidłowy sposób<<   i kropka nic z poziomu telefonu nie można zrobić( ale działało wifi  i  zaięg sieci komórkowej--bo widziałem na górnym pasku)

2--czytanie forum,tutoriali itp. Głowa spuchnięta od wiadomości ale  robię  miflash-formatowanie telefonu  przez fatboot.    Udaje się i mam zainstalowany miui7 chińsko angielski-wersja zalecana z powodu odblokowanego bootloadera.

3-znowu tutoriale ,metody i d*pa nie mogę zainstalować miui8 polska( nie wiem czy miałem zablokowany czy odblokowany bootloader ale znajduje ten sposób

ale zaczynam od pkt7

wrzucam do telefonu zipa z najnowszym miui8pl---fastboot i komenda do odblokowania BL --- "MIUIPolska fastboot toolkit"  klik "instaluj_recovery_windows.bat" oczywiście dokleiłem TWRP do katalogu--- wipe i :slide to wipe"  wsteczinstal i z listy plików wybieram miuipolska "slide to flash" i ZROBIONE

Teraz mam miui8pl który się aktualizuje( wczoraj po restarcie zaktualizował)  działa miCloud i synchronizują się konta XIAOMI i google   ALE NIE DO KOŃCA!?

Micloud skopiował kontakty,smsy   ale zdjęć nie może niby coś kręci a na koniec info ,,nie można zsynchronizować''

na google dodałem zdjęcia(przez apkę zdjęcia google)   ale nie synchronizują się  kontakty,sms( w telefonie wychodzi ,że zsynchronizowano a na koncie nie ma)

czasem przychodzą   krzaczaste(china) powiadomienia z logo video lub  sklepu google

Czy coś pominąłem podczas instalacji czy coś powinienem jeszcze zrobić?

Flash w EDL softu dev, pozniej TWRP pozniej xiaomi.eu - taka droga bedziesz mial dzialajacy nie zawieszajacy sie telefon. Nie rob po swojemu nie omijaj punktow z poradnika. po cos one sa http://forum.xda-developers.com/mi-4c/general/guide-unlocking-mi4c-bl-verification-t3336779

Opublikowano
3 minuty temu, kamillm napisał:

Flash w EDL softu dev, pozniej TWRP pozniej xiaomi.eu - taka droga bedziesz mial dzialajacy nie zawieszajacy sie telefon. Nie rob po swojemu nie omijaj punktow z poradnika. po cos one sa http://forum.xda-developers.com/mi-4c/general/guide-unlocking-mi4c-bl-verification-t3336779

ominąłem punkty dotyczące odblokowania BL  bo już go miałem odblokowanego -telefon działa i się nie zawiesza problemy miałem przed na sofcie od goldwaya.

Teraz mam kilka problemów z synchronizacją kont ale myślę ,że to wina ustawień kont.

Zdjęć do googla też nie mogłem wysyłać bo nie miałem aplikacji , ,,zdjęcia google,, -to mój pierwszy smartfon i problemy mam z niewiedzy dlatego proszę o jasne podpowiedzi

Redmi2 i Slimdick proszę przenieście się do innego tematu  ze swoimi problemami.

Opublikowano
3 minuty temu, merceli napisał:

ominąłem punkty dotyczące odblokowania BL  bo już go miałem odblokowanego -telefon działa i się nie zawiesza problemy miałem przed na sofcie od goldwaya.

Teraz mam kilka problemów z synchronizacją kont ale myślę ,że to wina ustawień kont.

Zdjęć do googla też nie mogłem wysyłać bo nie miałem aplikacji , ,,zdjęcia google,, -to mój pierwszy smartfon i problemy mam z niewiedzy dlatego proszę o jasne podpowiedzi

Redmi2 i Slimdick proszę przenieście się do innego tematu  ze swoimi problemami.

Czyli na syfmiui zaisnatlowales TWRP i dalej xiaomi.eu?

Opublikowano
2 godziny temu, slimdick napisał:

O fakt że nowy użytkownik nie musi wgrywać w trybie EDL starego dev żeby odblokować bootloader, te syfmiui co jest na nich wgrany odblokowuje się komendą w ADB

Ok to oznacza, że ten konkretnie przypadek ma wgrany sam bootloader umożliwiający odblokowanie komendą. Ale na to potrzeba dowodu teraz. Że przychodzi komuś telefon z tym stable i potem sprawdza komendę fastboota np. flash i jak ona nie wchodzi to bootloader zablokowany. Następnie sprawdza oem unlock czy przechodzi czy nie. Jak tak to ok, bootloader jest podmieniony na ten co my mamy w naszych romach xiaomi.eu. Jak nie to wracamy do metody z EDL i starym romem. Bo ja tu nie zaprzeczam, że to niemożliwe. To bardzo możliwe, że w wydaniach MIUI 8 syfMIUI robią flash systemu ze starym bootloaderem. Tylko, dobrze by ktoś to potwierdził.

Opublikowano
3 minuty temu, Acid napisał:

Ok to oznacza, że ten konkretnie przypadek ma wgrany sam bootloader umożliwiający odblokowanie komendą. Ale na to potrzeba dowodu teraz. Że przychodzi komuś telefon z tym stable i potem sprawdza komendę fastboota np. flash i jak ona nie wchodzi to bootloader zablokowany. Następnie sprawdza oem unlock czy przechodzi czy nie. Jak tak to ok, bootloader jest podmieniony na ten co my mamy w naszych romach xiaomi.eu. Jak nie to wracamy do metody z EDL i starym romem. Bo ja tu nie zaprzeczam, że to niemożliwe. To bardzo możliwe, że w wydaniach MIUI 8 syfMIUI robią flash systemu ze starym bootloaderem. Tylko, dobrze by ktoś to potwierdził.

Te syfmiui to nawet są wasze ROMy xioami.eu, trafiłem na takie co miały w wersji MIUI 8 by Global ;) Zapomnieli wymazać przy edycji by :D A też takie się spotkałem z wersją  MIUI 7 co była edytowana tylko cyferka na 8. Co do tego modelu to jestem pewien i może Ci to potwierdzić ten kolega co ma taką do mnie awersję że komenda w ADB się odblokowuje MI4C z syfmiui, nie maja w systemie zablokowanego tego polecenia ;) 

Opublikowano

IBG nie ingeruje już w soft MI4c. Jak ktoś jeszcze kupi ten fon to chyba przyjdzie z jakimś starym Xiaomi.eu. W sumie nowy user najlepiej zrobi jak sprawdzi na telefonie czy wchodzi oem unlock czy nie.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Acid napisał:

IBG nie ingeruje już w soft MI4c. Jak ktoś jeszcze kupi ten fon to chyba przyjdzie z jakimś starym Xiaomi.eu. W sumie nowy user najlepiej zrobi jak sprawdzi na telefonie czy wchodzi oem unlock czy nie.

Własnie o to mi od początku chodziło żeby zrobić tak opis dla nowych posiadaczy żeby potem nie było 1000 pytań, a jak dopiero coś nie działa to przechodzili do tych trudniejszych opcji tzw. ratunkowych.  Żeby zacząć o takiego tutoriala gdzie jest kilka punktów a nie odsyłać kogoś na xda na anglojęzyczne forum. Przecież ten twój @Acidtutorial wystarczy i jest krótki i nie ma w nim nic zbędnego, bo jak chce się komuś zamotać w głowie to można umieścić opis wgrania z linii komend w trybie fastboot. Pozdrawiam i mam nadzieję że w końcu zrozumiałeś o co mi chodziło w moich wywodach. :D 

Opublikowano

Racja, jest prosty i na temat, ale jak komuś staje odblokowywanie bootloadera na 50 % wtedy zaczyna się grzebanie po całym forum i łapanie za kosę. Czyta się różne komentarze, każdy pisze co innego. Ja osobiście kiedyś wgrałem najnowszego deva, co nic praktycznie nie dało, a jedynie zablokowałem sobie btl. Został mi wtedy sposób z ratunkowym softem od Acida i wtedy poszło w 30 min. A męczyłem się 2 dni w sumie. Teraz już w miarę ogarniam, człowiek uczy się na błędach i bym wiedział co robić, ale przydałby się jakiś odnośnik dla początkujących w poradniku instalacji MIUI , że jak nie idzie tak, to wtedy tak i połowa pytań by zniknęła. :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Acid napisał:

Jeszcze raz

dostałem telefon z miui8 4.0.4.0  z miupolska( to nazywacie syfmiui???) na pewno bo w info o telefonie była zakładka ,,o miupolska'' i info kto tłumaczył itp.-po tym założyłem ,że mam odblokowany BL.

Bez problemu zrobiłem miflasha przez  fastboot, i zainstalowałem system miu7 dev -wszystko w\g poradnika

Potem  zainstalowałem miui8eu z miupolska

jak już miałem miu7dev  nie robiąc miflasha   instaluje przez  program MIUIPolska fastboot toolkit  tryb TWRP potem UNLOCK następnie WIPE cofam klikam w instal i klikam w zipa z miui8eu potem slide flash  i gotowe ładuje mi się i odpala miu8eu.

Czy nie robiąc miflasha przed instalacją miu8eu mam dwa systemy??  a może powinienem pominąć instalacje miui7dev i  od razu wrzucić miui8eu???

Opublikowano (edytowane)

Syfmiui to najczęściej jak masz w wersji MIUI podane Global a takiego nie ma na ten model. Niby jest język polski ale jak głębiej wejdziesz to znajdziesz chińskie krzaczki ;) 

Nie masz żadnych dwóch systemów kolejne wgrany system "nadpisuje" poprzedni. To są po prostu różne metody wgrania systemu. Kwestia tylko żebyś zrobił po instalacji w TWRP wipe żeby nie zostały śmieci po poprzednim. 

Edytowane przez slimdick
Opublikowano (edytowane)

Czyli zrobiłem ok.

To było  naprawdę nietrudne, trudne do ogarnięcia są niektóre  poradniki i tutoriale. Szczególnie dla nowych użytkowników jak ja.

Może ktoś kumaty w temacie poukładałby to? Ja nawet nie wiem  co jest EDL  ale jak całą nockę czytałem to forum  to w prosty sposób i bardzo szybko zainstalowałem miu8eu i zrobiłbym to jeszcze raz jakby była potrzeba.

Jakby ktoś to poukładał w zrozumiały sposób  było by ok.  bo tak naprawdę to było bardzo łatwe do zrobienia  a do zrozumienia czarna magia.

Dziękuję wszystkim którzy się  wypowiedzieli w temacie bo mnie nakierowaliście i pomogliście w problemie.

pozdr

Edytowane przez merceli
Opublikowano
15 minut temu, merceli napisał:

Czyli zrobiłem ok.

To było  naprawdę nietrudne, trudne do ogarnięcia są niektóre  poradniki i tutoriale. Szczególnie dla nowych użytkowników jak ja.

Może ktoś kumaty w temacie poukładałby to? Ja nawet nie wiem  co jest EDL  ale jak całą nockę czytałem to forum  to w prosty sposób i bardzo szybko zainstalowałem miu8eu i zrobiłbym to jeszcze raz jakby była potrzeba.

Jakby ktoś to poukładał w zrozumiały sposób  było by ok.  bo tak naprawdę to było bardzo łatwe do zrobienia  a do zrozumienia czarna magia.

Dziękuję wszystkim którzy się  wypowiedzieli w temacie bo mnie nakierowaliście i pomogliście w problemie.

pozdr

Dla tego modelu to akurat wystarczą te dwa podpięte tutoriale co są w dziale modyfikacje systemowe, są zgrabne i nic więcej nie trzeba.

Tu masz jak chcesz opisane podstawowe pojęcia, włącznie z EDL:https://www.reddit.com/r/Xiaomi/wiki/advanced/edl#wiki_key_combination_method

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...