Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Użytkuje mojego Redmi Note 2 od lutego, gdy wczoraj nagle sam z siebie przestał działać dolny panel sterowania - (ustawienia, home, wstecz),

Poza tym dotyk na wyświetlaczu działa bez zarzutów. Znacie problem? Jak to rozwiązać?

Wersja MIUI 7 (5.9.24)

Edytowane przez mgl
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ZduneX25 napisał:

Nie kliknąłeś przypadkiem przełącznika w belce od blokowania tych przycisków? 

Tzn.? Co masz dokładnie na myśli? Jak to się robi?

2 godziny temu, redminote2 napisał:

W recovery tez nie dzialaja?

Nie działają, ale w recovery nie powinny działać tylko boczne przyciski (VOLUME UP/DOWN I BLOCK) ?

Edytowane przez mgl
Opublikowano

Przełącznik jest na belce powiadomień opisany jako "Przyciski", ale po jego wciśnięciu miałbyś na ekranie informację, żeby przywrócić działanie przycisków musisz wcisnąć "Home" + przycisk power. W MiRecovery działają tylko przyciski boczne, a w TWRP działają również te dotykowe. Ludzie na forach piszą różne rzeczy o sposobach przywrócenia ich funkcjonalności, ale większości nie pomagają i raczej nie wiele mają wspólnego z tym problemem.

Jedyne co możesz zrobić to:
- sprawdzenie czy nie włączyłeś blokady przycisków na pasku powiadomień
- instalacja TWRP i sprawdzenie w recovery czy działają przyciski
- wyczyszczenie telefonu i wgranie ROMu przez MiFlash, czasem pomaga na różne problemy z ekranem, diodami, przyciskami itp.
- włączenie przycisków wirtualnych, sposób poniżej:

Cytat
Edit the build.prop, find the line qemu.hw.mainkeys=1 change to 0. Save and reboot

Jeśli nie działają w TWRP i po wyczyszczeniu telefonu, to najprawdopodobniej jest to problem sprzętowy i sposobem jego naprawy jest wymiana ekranu z panelem dotykowym, koszt części 20-25$ (zależy czy z ramką, czy bez) + ewentualna wymiana w serwisie.

Opublikowano
14 godzin temu, mgcompany napisał:

Przełącznik jest na belce powiadomień opisany jako "Przyciski", ale po jego wciśnięciu miałbyś na ekranie informację, żeby przywrócić działanie przycisków musisz wcisnąć "Home" + przycisk power. W MiRecovery działają tylko przyciski boczne, a w TWRP działają również te dotykowe. Ludzie na forach piszą różne rzeczy o sposobach przywrócenia ich funkcjonalności, ale większości nie pomagają i raczej nie wiele mają wspólnego z tym problemem.

Jedyne co możesz zrobić to:
- sprawdzenie czy nie włączyłeś blokady przycisków na pasku powiadomień
- instalacja TWRP i sprawdzenie w recovery czy działają przyciski
- wyczyszczenie telefonu i wgranie ROMu przez MiFlash, czasem pomaga na różne problemy z ekranem, diodami, przyciskami itp.
- włączenie przycisków wirtualnych, sposób poniżej:

Jeśli nie działają w TWRP i po wyczyszczeniu telefonu, to najprawdopodobniej jest to problem sprzętowy i sposobem jego naprawy jest wymiana ekranu z panelem dotykowym, koszt części 20-25$ (zależy czy z ramką, czy bez) + ewentualna wymiana w serwisie.

Powiem szczerze, że jestem zielony i temat chyba odpuszczę zanosząc go do serwisu...

Opublikowano

Jak chcesz, wszystkie informacje co i jak zrobić znajdziesz w linkach w moim podpisie, jedynie wymiana ekranu może być trudniejsza, bo trzeba cały telefon rozebrać i lepiej mieć trochę doświadczenia. Zabawy z oprogramowaniem są prostsze niż się wydaje. :)

Opublikowano (edytowane)

Ok! Zmotywowałeś mnie i wgrałem nowy ROM przez MiFlash, ale nadal problem występuje :(

Czy w tym przypadku jest sens sprawdzanie telefonu przez TWRP? Bo mam problem z jego uruchomieniem po instalacji przez FastBoota (po prostu włącza się system, zamiast TWRP).

Edytowane przez mgl
Opublikowano (edytowane)

Jest, bo jeśli tam działa, to problem jest z systemem. Do TWRP wchodzi się długo przytrzymując vol+ i power.
Jeśli nie będzie działać w recovery, to wtedy może być usterka sprzętu i zostaje rozebranie, przejrzenie taśm połączeniowych, ewentualna wymiana wyświetlacza z panelem dotykowym.
Jak będziesz chciał naprawiać, to tymczasowo możesz włączyć przyciski nawigacyjne na ekranie przez edycję pliku build.prop, najlepiej jakimś menedżerem plików z rootem i edytorem, szukasz linii  qemu.hw.mainkeys=1 i zmieniasz z 1 na 0, zapisujesz, reset i powinno działać.

Edytowane przez mgcompany
Opublikowano (edytowane)

Uruchomiłem TWRP, ale w tym trybie moje przyciski nawet się nie świecą na czerwono, ale zaraz ponad tym są trzy wirtualne przyciski imitujące właśnie przyciski wstecz, home i ustawienia, które oczywiście działają.

Rozbieranie telefonu to niestety już za duża przeszkoda dla mnie, wirtualne przyciski uruchomiłem w systemie, póki co zostawię tak jak jest. Dzięki za wszystkie sugestie i pomoc! 

Edytowane przez mgl
  • Like 1
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...