Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam :)

Dopadł mnie problem z zasięgiem, używam Plusa. Mieszkam 20km od miasta, więc korzystam z nadajników innych niż mieszkańcy miasta. Mój problem mianowicie polega na tym, że w owym mieście zasięg jest idealny, LTE śmiga aż miło. Jednak kiedy wjeżdżam w obszar nadajników poza miastem od razu pojawia się problem. Zasięg wariuje. 10min jest, po to, żeby potem było brak usługi przez kilka minut. Coś słyszałem o zmianach pasm w zasięgu Plusa i że możliwe, że mój telefon tych pasm nie obsługuje. Nie bardzo jestem znawcą tego tematu, mógłby mi ktoś pomóc? Być może problem leży w tym, że kiedy mam zasięg inny niż H+/LTE (bo w mieście tylko te miałem), to wtedy pojawia się problem. Dodam, że bawiłem się już APN-ami i Preferowanym typem sieci. Wie ktoś może jak ugryźć ten problem?

Edytowane przez thekopite
Opublikowano

Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza.

Opublikowano (edytowane)

Redmi note 3 nie obsługuje pasma 800 mhz b20 , które często jest używane w mniejszych miejscowościach , może być brak lte , co nie tłumaczy całkowitego braku usługi . Też mam plusa , ja musiałem zmienić apn bo też miałem problemy , teraz wszystko jest ok

Screenshot_2016-11-09-12-12-30-266_com.android.settings.png

Screenshot_2016-11-09-12-12-11-514_com.android.settings.png

Edytowane przez mariusz.ur
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem sobie APN, taki jak Ty i sprawdzę efekty. Ogólnie to mam w planie dzisiaj już zrobić hard reset, jeżeli po drodze nie nawinę się na jakieś skuteczne inne rozwiązanie.

edit: Nadal tak samo gubię zasięg. Najczęściej wtedy, gdy jestem w budynku, na zewnątrz praktycznie nie mam tego problemu. Sam już nie wiem, gdzie szukać rozwiązania.

Opublikowano (edytowane)

A jesteś na wersji dev czy stable , jak byłem na 6.10. 27 to miałem często brak usługi , wróciłem do wersji stabilnej , zmieniłem apn i teraz wszystko jest ok . A może to tylko słaby zasięg sieci a z telefonem wszystko jest ok skoro na zewnątrz problem ten nie występuje

Spróbuj zrestartować telefon po zmianie apn

Opublikowano (edytowane)

Mam stable. A MIUI w wersji 8.0.6.0, czyli zdaje się najnowsza. Ale inna karta SIM tej sieci ma też taki problem, a moja karta SIM w innym telefonie jest ok. I nikt inny z domowników się nie skarży.

Uruchamiałem ponownie po zmianie APN, ale nic z tego. Właśnie się zabieram za hard reset.

Boje się, żeby to nie było uszkodzenie mechaniczne, np modułu GSM.

edit: Reset nie pomógł, nadal jest to samo :(

Opublikowano

Nie no, aż tak źle nie jest ;) nigdy nie było i nie ma problemów ze zbyt niskim zasięgiem w mojej okolicy. W domu mamy kilka smartfonów i każdy zasięg na full. Więc nie sądzę, żeby to była wina marnego zasięgu.

Opublikowano (edytowane)

A masz jakiś bumper , case lub inne cudo do ochrony telefonu , jak tak to zobacz czy nie będzie poprawy po zdjęciu tego .

Może to pomoże 

http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=251620&page=1#pid4736228

Zabij aplikację , potwierdź ok , dwa razy kod w dialerze . Trzeba to powtarzać po każdym restarcie telefonu .

Opublikowano (edytowane)

Nie otwiera się ten link, niestety. A na chwilę obecną oddałem telefon znajomemu, którego znajomy pracuje w serwisie i ma mi sprawdzić, czy od strony mechanicznej wszystko gra. Dopiero za kilka dni będę mógł robić ewentualne eksperymenty, chociaż mam nadzieję, że tamten kolega da radę mi to ogarnąć i problem zniknie.

Jakbyś mógł mimo wszystko podać jeszcze raz link, może z innej strony, czy coś. :)

A używam case, to prawda. I próbowałem zdejmować, ale niestety nic to nie dało.

Opublikowano (edytowane)

A no tak, teraz już spokojnie można odpalić link. Na pewno przetestuję to, jak tylko za kilka dni telefon do mnie wróci. Chociaż mam nadzieję, że wtedy już żadnych problemów nie będzie :)

Zmieniałem na drugi slot, efekt był ten sam, niestety.

edit: Mam już telefon. Gość powiedział, że boi się robić przy "chińczyku" i kazał mi im na serwis wysłać albo wzmaczniacz sygnału jakiś kupić. 

Opublikowano

Nic nie pomogło, niestety. Ani wyłączenie VoLTE, ani to z linku kilka postów wyżej. Nie chcę zmieniać sprzętu, bo po pierwsze to świetny telefon, a po drugie nie mam funduszy na takie działanie :)

Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły? Ratujcie. 

Opublikowano

Spróbuj zmienić na inne ustawienia preferowanej sieci , zresetuj apn i konfiguruj na nowo , a ciekawe jakbyś spróbował z kartą sim z innej sieci

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeszcze możesz spróbować wejść w ustawienia karty sim z plusem , potem operatorzy sieci , wyłącz wybierz automatycznie , i ręcznie wybierz plus 3g lub 2g

Opublikowano

Również nie dało to efektu. Ogólnie dziwne jest to zachowanie mojego telefonu. Czasem zasięg jest cały czas,  a czasem ginie co chwilę. W budynkach głównie ten problem występuje, na zewnątrz jest zdecydowanie lepiej. Już sam nie wiem, co o tym myśleć. 

Opublikowano

Pisał ze nie ma funduszy. Do tego usterka u niego widoczna nie musi być widoczna w miejscu gdzie będą naprawiac bo np będzie świetny zasięg. I odeslą mu na jego koszt z adnotacją ze jest ok.
Edit: a xiaomi.eu czemu nie wrzucisz?

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ogólnie nie jestem zbyt ogarnięty w sprawach oprogramowania telefonów. I po prostu boję się to robić, może powiecie, że to łatwe, ale mi jakoś nie wychodzi i nie chce uceglić :)

A zareklamować nie mogę, bo kiedyś pękł mi czytnik linii (puknalem kiedyś czytnikiem o wystający element niechcący i efekt taki jaki jest) i nie przyjmą mi, powiedzą, że sam coś zepsułem, no i po drugie to tak jak pisał kolega wyżej, że im zasięg będzie śmigał i nic nie zrobią. 

Opublikowano

Nie masz wyjścia, musisz flashowac.Choćby na jakich china bez odblokowania bootloadera żeby sprawdzić czy nie minie. Miflash jest łatwy w obsłudze. Ewentualnie micenter za parę groszy Ci wrzuci

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Właśnie tego się obawiałem, że tak to się będzie musiało skończyć. Nie jestem z tego powodu bardzo ucieszony :)

I skoro tak czy tak muszę coś takiego zrobić to już sobie zrobię konkretnie, wgram miui polska z androidem 6 pewnie, tylko muszę najpierw załatwić, żeby mi odblokowali bootloadera. 

Dzięki Panowie za pomoc i za zaangażowanie w moją sprawę! :)

Opublikowano

Podstawa to dobrze zainstalowane sterowniki , musisz sprawdzić czy telefon prawidłowo wykrywa w każdym trybie tzn. fastboot , edl , adb bo to przyczyna większości problemów

Opublikowano

Coś będę działał w tym kierunku w najbliższych dniach, bo ten problem jest bardzo uciążliwy, a telefon jest bardzo dobry i nie chciałbym zmieniać. 

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...