LaMessieAndrew Opublikowano 6 Listopada 2016 Opublikowano 6 Listopada 2016 Dzień Dobry, mam następujący problem z Xiaomi Mi5 : Dźwięk zarejestrowany przez mikrofon jest bardzo cichy. Natomiast nie wszędzie : szczególnie uciążliwe jest to podczas wykonywania rozmów telefonicznych czy używania komunikatorów internetowych (w moim przypadku - whatsappa). Natomiast nagrania zarejestrowane przez dyktafon mają już bardzo ładny i donośny dźwięk. Również testy obu mikrofonów wypadły pozytywnie : dźwięk może nie jest super czysty, ale głośny i całkiem znośny. Problem występował odkąd tylko dostałem telefon do ręki, na obu wersjach MIUI - zarówno na zainstalowanym od początku Globalu jak i na wgranym przeze mnie Xiaomi.eu. Nie jest to też raczej wina karty SIM - najpierw miałem samodzielnie przyciętą starą kartę, potem zmieniłem ją na nową kartę Nano Sim. Zero różnicy. Ktoś dobry może będzie w stanie mi pomóc?
zipp Opublikowano 6 Listopada 2016 Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) spróbuj sposobu kolegi @Matiass - co prawda dotyczy on redmi 3s ale pewnie w Mi5 będzie to samo " wzmocnienie mikrofonu w: system/etc/ w pliku: mixer_paths_qrd_sku1.xml są tam ustawione wartości: <ctl name="DEC1 Volume" value="84" /> <ctl name="DEC2 Volume" value="84" /> zmieniłem na: <ctl name="DEC1 Volume" value="100" /> <ctl name="DEC2 Volume" value="100" /> teraz mikrofon pięknie zbiera zarówno przy połączeniach jak i nagrywaniu dźwięku operacji tej dokonałem przy użyciu aplikacji Root Browser ,oczywiście trzeba mieć dostęp do roota w telefonie " Ten sposób dział perfekcyjnie w 3s... Edytowane 6 Listopada 2016 przez zipp 1
LaMessieAndrew Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Opublikowano 9 Listopada 2016 Nie pomogło niestety nic
zipp Opublikowano 10 Listopada 2016 Opublikowano 10 Listopada 2016 a przeładowałeś telefon po wprowadzeniu zmian w pliku mixer_paths_qrd_sku1.xml ?
grzegorz1982 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Mam ten sam problem, czy komuś udało się zwiększyć czułość mikrofonu ?
ic3man81 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 U mnie też tak jest, szczególnie uciążliwe przy rozmowie na głośnomówiącym np. w samochodzie. Czy tej możliwość zmiany którą proponuje @Matiass w romie tak aby skorygowało się przy aktualizacji?
Rekomendowane odpowiedzi