Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak radzicie sobie z zewnętrzną kartą pamięci na redmi 3s z androidem 6?

1) Przeczytałem, że na Marshmallow możliwe jest podłączenie karty jako internal albo external. Wydaje się, że nasze urządzenie tego nie oferuje - jest external. Czy też nie mogłem znaleźć odpowiedniej opcji?

2)  filesystem. Wsadziłem najpierw EXT4 (karta 64GB) ale telefon nie wykrył. Formatowanie przez telefon daje FAT32.  Czy używacie czegoś innego?

3) praktyczne użycie. Część aplikacji umożliwia zmianę katalogów gdzie mają być trzymane dane. Aby użyć  tego z karty SD chciałoby się aby aplikacja mogła tam zapisać. I tu niestety jest problem. Część aplikacji dodaje katalog na karcie pod /Android/data i tam można zapisywać. Ale odinstalowanie katalogu usuwa dane. Taki katalog można przenieść w inne miejsce karty, wtedy nie jest usuwany ale wyjęcie karty wsadzenie jej do kompa a potem do telefonu powoduje zapomnienie uid katalogu  i tu zabawa się kończy.

4) no właśnie - ustawianie uid na karcie. Przy zrootowanym telefonie chown i chmod ciągle nie działają. Czy jest jakiś sposób aby utworzyć na karcie SD katalog i nadać mu właściciela wg. uznania?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie (Android 6). W tym momencie jak dla mnie posiadanie karty nie jest w pełni użyteczne. 

Edytowane przez konec
Opublikowano
1 godzinę temu, konec napisał:

Jak radzicie sobie z zewnętrzną kartą pamięci na redmi 3s z androidem 6?

1) Przeczytałem, że na Marshmallow możliwe jest podłączenie karty jako internal albo external. Wydaje się, że nasze urządzenie tego nie oferuje - jest external. Czy też nie mogłem znaleźć odpowiedniej opcji?

Niestety tu jest tylko external, nie ma wyboru i trzeba się z tym pogodzić. Chyba jedynym wyjściem jest zainstalowanie CM-a zamiast Miui. Używam kilku aplikacji które trzymają dane na sd jak nawigacje,  mapy i z tym nie ma problemu. Jakbyś miał sd ustawioną jako internal to też każde wyjęcie karty, nawet bez wkładania do komputera powodowało by problemy. Przy takim ustawieniu w CM-ie z 6.0 też trzeba zapomnieć o wyjmowaniu karty bo staje się pamięcią wewnętrzną. 

Opublikowano

@FromWP, z map bawię sie Locusem, brouterem, MapaPolski. Wszystkie mają możliwość zdefiniowania katalogu gdzie zapisują dane. Ale nie można im po prostu wskazać karty SD bo nie mają tam prawa zapisu. Czy/jak udało Ci się zrobić persystentną directory RW na external SD dla aplikacji ściągających dane? 

Opublikowano

Używam Here i map googla, w jednym i drugim przypadku jest wybór gdzie ma zapisywać mapy offline w samych aplikacjach. To samo z muzyką w Tidalu, w opcjach jest gdzie ma zapisywać.  Nic dodatkowo nie kombinowałem, po prostu działa. 

Opublikowano

no, no, no... Xposed to wyższa szkoła jazdy, a ponieważ jestem Androidowym nowicjuszem to nigdy nie próbowałem. Teraz trzeba będzie to zrobić... Rozumiem, że to działa na Marshmallow, czy tak?

Opublikowano

Działa, ale koniecznie instalujesz wersję od SolarWareza. Sdk wybierasz dla 6.0.

Co do XInternalSD: jak się tym bawiłem na poprzednim telefonie to bateria dużo szybciej schodziła.

Opublikowano

Chwilowo  się nauczyłem (z forum aplikacji Locus), że uprawnienia dla danej aplikacji  do zapisu na karcie zewnętrznej można nadać przez uzupełnienie  pliku /data/system/packages.xml o:

<item name="android.permission.WRITE_MEDIA_STORAGE" granted="true" flags="0" />

w bloku odpowiedniej aplikacji.   Przetestowałem i działa. Po dodaniu linii trzeba zrebootować telefon.  Updaty aplikacji mogą wymuszać powtórzenie czynności.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...