Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.

Mam problem ze swoim redmi note 2.

Telefon użytkuje już prawie rok, oczywiście padł głośnik do rozmów, trzeszczy gniazdo jack... blablabla ale nie o tym mowa.

Od początku użytkowania aktualizuję soft najnowszymi update'ami ze strony miuipolska.

W ten weekend telefon jak zwykle obudził mnie budzikiem, miał 7% baterii. Zdążyłem napisać pare wiadomości, sprawdzić pogode aż telefon w końcu się rozładował.

Podłączyłem go normalnie do ładowania, lecz telefon już się nie uruchomił. Kiedy wciskam przycisk włączania telefonu to potrafi tylko zawibrować, podświetlić ekran(lecz nic na nim sie nie pojawia) i spowrotem paść. Przy próbie ładowania dioda powiadomień się nie świeci. Przy próbie wejścia w tryb recovery ( przytrzymuje 2 przyciski ) telefon podświetla się tak długo jak je trzymam, ale kiedy puszczę - spowrotem trup. Kiedy próbuję włączyć telefon trzymając przycisk/przyciski i ich nie puszczając ekran jest podświetlony maksymalnie 10 sekund po czym umiera znowu.

Niestety nie zagłębiałem się w tematy software'u wcześniej i nie potrafię zgadnąć co może być z tym telefonem nie tak.

Bardzo prosiłbym o jakąś podpowiedź. Da się jakoś wgrać cały system od nowa na całkowicie świeżo wraz z bootloaderem i tym całym badziewiem ? Czy ww. objawy świadczą o hardbricku czy mogę po prostu wrzucić telefon do pudełka i wywalić go do kosza? Bardzo zależałoby mi na odratowaniu tego telefonu bo nie ukrywam, że to mój ulubiony... :)

Myślałem też o wysłaniu telefonu do serwisu jednak po wstępnym kosztorysie jaki dostałem mailem wynika, że bardziej opłaca się kupić redmi note 3 niż serwisować ten.

Pozdrówki,

Viciou55

Opublikowano (edytowane)

Sprawdź czy telefon jest wykrywany jak podłączysz pod PC.

Może po prostu padło gniazdo ładowania.

Zmierz aktualne napięcie baterii.

Edytowane przez bayerman
Opublikowano

Już zrobiłem to wcześniej.

Bateria ma 4 volty napięcia, więc żyje. Po podłączeniu deo kompa komputer go nie wykrywa, co najwyżej czasami pojawi się komunikat o podłączonym urządzeniu usb, które ma awarię i którego nie rozpoznany(ten dymek zna chyba kazdy :))

Opublikowano (edytowane)

A w może uda się wejść w tryb fastboot? Przycisk power i vol-. Jeśli się uda, to można spróbować wgrać ROM przez MiFlash.

Edytowane przez mgcompany
Opublikowano (edytowane)

Właśnie do tego dążyłem, do fastboota równiez próbuje wchodzić ale dzieje sie to samo ekran podswietla sie na czarno na 10 sekund po czym gasnie-i jesli nie puszcze przyciskow to znowu nastapi to samo i zgasnie i tak w koło macieju... :(

@edit

Czy jest jakaś opcja, żeby wgrać na nowo ROM kiedy windows nierozpoznaje urządzenia, nie da się wejść w tryb fastboot ani żaden inny?

Próbowałem już to zrobić za pomocą poradnika xiaomitips, z pomocą SP flash toola jednak wyskoczył mi błąd, którego wyjaśnienia nie znalazłem nigdzie w internecie...

Naprawdę nie ma wyjścia z takiej sytuacji ?

Edytowane przez viciou5
aktualizacja
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...