dan-tom Posted October 1, 2016 Posted October 1, 2016 (edited) Witam, posiadam od kilku dni ten telefon, zaraz po tym gdy do otrzymałem zadałem się za instalowanie xiaomi.eu wg poradnika który jest na tym portalu. Wszystko bez żadnych problemów, gładko i szybko poszło i już w ciągu godziny cieszyłem się polskim językiem w tym telefonie. Naładowałem więc go pełna myśląc że bateria 4000mAh da mi spokój na co najmniej dwa dni a tu wielkie zdziwienie, wskaźnik baterii znika dość szybko, po samej nocy co najmniej 10 do kilkunastu procent baterii znika i już popołudniu następnego dnia muszę ładować telefon. Od razu dodam, nie mam wiele aplikacji, włączony jedynie bluetooth do Mi Band, dane komórkowe i sporadycznie wifi, gps wyłączony, aplikacje w tle zamykane pracuje tylko kilka niezbędnych, z resztą w zużyciu baterii żadna z aplikacji praktycznie nie zużywa baterii, jedynie wyświetlacz i system android. Czy ktoś z Was może się podzielić swoimi wrażeniami z tym telefonem, czy też tak macie z baterią, czy tak powinno być przy takiej baterii? Dodam, że mój poprzedni Honor 6 z mniejszą baterią i większą ilością apek w tle trzymał znacznie dłużej. PS. Przypominam sobie że zaraz po instalacji xiaomi.eu przy ekranie konfiguracji na początku pojawił się na chwilę komunikat, coś w stylu com.mediatek coś tam został zatrzymany, ale to tylko na początku i nigdy potem tego nie spotkałem, nawet uruchamiając tel ponownie. Telefon kupiłem właśnie ze względu na specyfikacje i oczywiście baterię,myśląc że będę miał spokój z codziennym ładowaniem Edited October 5, 2016 by dan-tom
tomasznowak Posted October 1, 2016 Posted October 1, 2016 Jaki masz dokladnie model telefonu? Ja mam Redmi 3 pro i mialem podobnie problem z baterią jak mialem stale włączone Bluetooth i synchronizację z opaską Mi band 2. Potrafiło mi wciąć pół baterii przez noc. Teraz wyłączam Bluetooth na noc i bateria dobrze trzyma, ale więcej jak dwa dni nie wytrzyma jak się telefon ciągle używa. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
dan-tom Posted October 1, 2016 Author Posted October 1, 2016 Mój telefon to Xiaomi Redmi Pro, jak w temacie.
wojtekmarchewka Posted October 3, 2016 Posted October 3, 2016 (edited) Dnia Saturday, October 01, 2016 o 13:59, dan-tom napisał: Witam, posiadam od kilku dni ten telefon, zaraz po tym gdy do otrzymałem zadałem się za instalowanie xiaomi.eu wg poradnika który jest na tym portalu. Wszystko bez żadnych problemów, gładko i szybko poszło i już w ciągu godziny cieszyłem się polskim językiem w tym telefonie. Naładowałem więc go pełna myśląc że bateria 4000mAh da mi spokój na co najmniej dwa dni a tu wielkie zdziwienie, wskaźnik baterii znika dość szybko, po samej nocy co najmniej 10 do kilkunastu procent baterii znika i już popołudniu następnego dnia muszę ładować telefon. Od razu dodam, nie mam wiele aplikacji, włączony jedynie bluetooth do Mi Band, dane komórkowe i sporadycznie wifi, gps wyłączony, aplikacje w tle zamykane pracuje tylko kilka niezbędnych, z resztą w zużyciu baterii żadna z aplikacji praktycznie nie zużywa baterii, jedynie wyświetlacz i system android. Czy ktoś z Was może się podzielić swoimi wrażeniami z tym telefonem, czy też tak macie z baterią, czy tak powinno być przy takiej baterii? Dodam, że mój poprzedni Honor 6 z mniejszą baterią i większą ilością apek w tle trzymał znacznie dłużej. PS. Przypominam sobie że zaraz po instalacji xiaomi.eu przy ekranie konfiguracji na początku pojawił się na chwilę komunikat, coś w stylu com.mediatek coś tam został zatrzymany, ale to tylko na początku i nigdy potem tego nie spotkałem, nawet uruchamiając tel ponownie. Telefon kupiłem właśnie ze względu na specyfikacje i oczywiście baterię,myśląc że będę miał spokój z codziennym ładowaniem Niestety ale w tym modelu tak jest, bateria leci ok 1-3%/h w stanie spoczynku i nie ma znaczenia co włączone i podłączone. Na oficjalnym forum Xiaomi już jest zgłoszone jako problem ( także im potwierdziłem), co ciekawe ten sam problem mają użytkownicy Redmi Note 4, i wychodzi na to że przyczyną jest soft pod Mediatek. U mnie telefon w pudełku aby odpalony a leci 1%/h. Dodam jeszcze że w trybie samolotowym bateria działa bardzo dobrze. Co do twojego błędu media.com , znajdź apke o nazwie podanej w załączniku i przyznaj jej uprawnienia Edited October 3, 2016 by wojtekmarchewka
dan-tom Posted October 3, 2016 Author Posted October 3, 2016 Dzięki za info w związku z tym komunikatem. Już zrobione. A czy wiadomo jak z baterią w chińskim romie stable? Powiem szczerze nie spodziewałem się takiego spadku baterii i od razu bez testu zadałem się za xiaomi.eu
wojtekmarchewka Posted October 3, 2016 Posted October 3, 2016 Tak samo źle, miałem dwa modele Redmi Pro, jeden zostawiłem na Chińskim stable v7 i było to samo co na Miui.eu v8. Nie zostaje nam nic innego jak czekać aż to naprawią, bo co mi po SOT 9h, jak telefon nie uźywany rozładował się po trzech dniach. Coś już może robią z tym problemem bo altualizacja jak narazie jest zawieszona i ostatnia była 6.9.22
Rychu1910 Posted October 17, 2016 Posted October 17, 2016 Witam, od dwóch tygodni jestem użytkownikiem Xiaomi Redmi Pro 3/32. Jestem z niego zadowolony ale napotkałem pewną dziwna rzecz. Wszędzie czytam, że bateria w tym modelu powinna trzymać przy mocnym użytkowaniu 1.5/2 dni. U mnie natomiast jest to dzień, czasem dłużej, a raz krócej. Używam cały czas internetu, aplikacji takich jak Facebook, Messenger, Snapchat, czasem Youtube itd. Zdarza mi się pograć. Załączam screeny użycia baterii. Zastanawia mnie czy zbyt go obciazam, czy może trafiłem na zły model z wadą fabryczna... Może ktoś z Was wie jak to zniwelować jeśli w ogóle się da. Pozdrawiam.
tpawel Posted October 17, 2016 Posted October 17, 2016 Wrzuć jeszcze screen z czasu ekranu. Ogólnie ten model ma problem z zarządzaniem energią podczas spoczynkuWysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
Muzyk Posted October 17, 2016 Posted October 17, 2016 dobijesz pewnie do ~6h sot, uwazam ze to calkiem dobry wynik
Rychu1910 Posted October 17, 2016 Posted October 17, 2016 Jak na 4050mAh to dobry wynik, bo cały czas mam wrażenie że bateria schodzi za szybko mimo to
data17 Posted November 22, 2016 Posted November 22, 2016 Ja mam 3h na 3000wiec nie marudzWysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
wojtekmarchewka Posted November 22, 2016 Posted November 22, 2016 4 godziny temu, data17 napisał: Ja mam 3h na 3000wiec nie marudz A co kolega swoim postem chciał wnieść do tematu? bo nie rozumie Faktem jest że przed softem 6.11.10 bateria leciała w dół w stanie spoczynku nawet 3%/h, więc nie używany telefon potrafił się rozładować nawet na drugi dzień przy SoT 0 minut (sprawdzałem na kilku softach Chińskich jak i Polskich) Teraz jest zdecydowanie lepiej i ostatnio miałem użycie 2.5 dnia i 4.5h SoT i jeszcze zostało 20%. W stanie spoczynku idzie teraz ok 1%/3.5h
grzechu323 Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Witam nie dawno zakupiłem telefon i zauważyłem że wynik baterii nie jest zbyt rewelacyjny . Po ok. 24 h niezbyt intensywnego użytkowania 8 % . W waszych redmi pro jakie macie wyniki ?
tpawel Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Za mało danych podales. Jaki masz ROM? Ja na koniec dnia też dobijam do kilku procent, ale mam 6h SoT na dual sim i w tle kilka godzin streaminguWysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka 1
grzechu323 Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Miui Global 8.0 | Stabilna 8.0.6.0.0 (MHQCNDG) . Własnie zastanawiam się czy to nie wina systemu ale jestem troche zielony w tej kwestii telefon z allegro i z tego co wiem sprzedawca przeinstalowywał system.
wojtekmarchewka Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 (edited) 4 minuty temu, grzechu323 napisał: Miui Global 8.0 | Stabilna 8.0.6.0.0 (MHQCNDG) . Własnie zastanawiam się czy to nie wina systemu ale jestem troche zielony w tej kwestii telefon z allegro i z tego co wiem sprzedawca przeinstalowywał system. D*pa nie przeinstalował masz syf i czym prędzej zmieniaj na miui.eu , przy tym gównie nie dziwne że ci zjada baterie, bo nawet na starszych oryginalnych romach był problem z drenażem baterii, postępuj według mojego poradnika Edited December 10, 2016 by wojtekmarchewka
grzechu323 Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Dzięki wielkie za odpowiedź . Rozumiem że odblokowanie bootloadera według tego poradnika , a następnie napisany przez Ciebie @wojtekmarchewka z tegoż linku ? Plik systemu może być wrzucony na pamięć wewnętrzną czy obowiązkowo karta ?
wojtekmarchewka Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Na 90% masz odblokowany bootloader, bo już miałeś ingerencję chińczyków w oprogramowanie dlatego masz syf z językiem polskim, zacznij od mojego poradnika i wgranie TWRP, jeżeli Ci się zainstaluje bootloader masz z głowy
chaos666 Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Dwa pytania odnośnie baterii: -nie pokazuje mi zużycia baterii przez gry: użycie baterii->aplikacje-> i tam są usługi xiaomi, android os, usługi google, inne. Nie ma nic o tym ile zjadły gry. Muszę się posiłkować gsam monitor -użycie baterii->urządzenie i tam zawsze mam 40-65% zużycie przez sygnał sieci hmm...Mam virgin i na sztywno ustawiłem t-mobile 2g/3g bo play teraz u mnie coś słabo chodzi..Dawniej na innych fonach tak nie miałem a też miałem na sztywno t-mobile. Ktoś coś?
wojtekmarchewka Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 2 minuty temu, chaos666 napisał: Dwa pytania odnośnie baterii: -nie pokazuje mi zużycia baterii przez gry: użycie baterii->aplikacje-> i tam są usługi xiaomi, android os, usługi google, inne. Nie ma nic o tym ile zjadły gry. Muszę się posiłkować gsam monitor -użycie baterii->urządzenie i tam zawsze mam 40-65% zużycie przez sygnał sieci hmm...Mam virgin i na sztywno ustawiłem t-mobile 2g/3g bo play teraz u mnie coś słabo chodzi..Dawniej na innych fonach tak nie miałem a też miałem na sztywno t-mobile. Ktoś coś? Co do pierwszego nie wiem, nie gram za dużo, co do drugie pisałem już, że od jakiegoś czasu na to skarżą się na wielu modelach Xiaomi, na tym forum oraz zagranicznych
chaos666 Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Nie chodziło mi tylko o gry, ale też mapy, here, google earth, youtube...itp. Widzę tylko te 4 pozycje co pisałem wcześniej. Lipa nie wiadomo co ile zjada.
grzechu323 Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Ok wszystko gładko poszło. Dzięki wielkie @wojtekmarchewka za poradnik Myślałem że wcześniej system szybko działał , a teraz to dopiero rakieta . Mam nadzieję że teraz bateria odżyje. 2
wojtekmarchewka Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 (edited) No widzisz nie taki zielony byłeś , bateria u mnie w stanie spoczynku spada ok 1%/3h, mogło by być lepiej ale narzekać nie można Edited December 10, 2016 by wojtekmarchewka 2
grzechu323 Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 (edited) Narazie musze zrobić test , ale mam takie wrażenie ( miejmy nadzieje że błędne xd ) że bateria dalej szybko leci . 1,5 godz po przeinstalowaniu systemu i spadło 20 % ( przy ściaganiu aplikacji, chwili grania ) Edited December 10, 2016 by grzechu323
tpawel Posted December 10, 2016 Posted December 10, 2016 Daj mu dwa trzy dni i tam się wszystkie procesy poukładająWysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka 2
kompe Posted December 11, 2016 Posted December 11, 2016 Ja mam podobne wyniki, najnowszy Rom miuipolska. 5 godzin na ekranie i kilka %baterii.
tpawel Posted December 12, 2016 Posted December 12, 2016 Wczoraj, w większości po Wi-Fi miałem 5,5 h SoT i jeszcze 20% baterii na koniec dnia.Jest dobrzeWysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka
kompe Posted December 12, 2016 Posted December 12, 2016 Jakiś pomysł jak z tym ? 20% mi spadło w 9,5 h. SoT 20 min.
grzechu323 Posted December 16, 2016 Posted December 16, 2016 (edited) coś tu jest nie tak xd sieć PLAY . Pobrałem jakiegoś fixa zobaczymy czy coś da . Chociaż wątpię Edited December 16, 2016 by grzechu323
wojtekmarchewka Posted December 17, 2016 Posted December 17, 2016 Ale co jest nie tak? Podałeś tylko jeden screen z którego nic nie wynika, rozwiń swoją myśl oraz podaj więcej szczegółów 1
grzechu323 Posted December 17, 2016 Posted December 17, 2016 Bateria strasznie leci przez sygnał sieci . W stanie bezczynności jest w miarę okej chociaż ostatnio zauważyłem że zeszło mi 12 ℅ przez noc. Ale po zresetowaniu telefonu ( dodatkowo kamera cały czas szumiala bez włączonej aplikacji aparatu) trochę się unormowalo . Obecnie przebywa w Krakowie i często u góry paska powiadomień mam znaczek R i dostaję powiadomienia o roamingu ( a mam wyłączony), co jest bardzo dziwne ..
Petr4682 Posted December 27, 2016 Posted December 27, 2016 Witajcie teraz tutaj Mam problemik z moją bateria bo to nie mozliwe żeby 4000mAh szło tak szybko w dół, w mgnieniu oka.. Mam xiaomi.eu a wydaje mi się że już lepiej było na syfie bo jak jeszcze się nim nie bawiłem to był naładowany do 100% a rano patrzę a tam 97% mówię coś niesamowitego, dlatego chyba polubie Xioami A tu na Xioami.eu dziś rano o 5 odpialem ładowarkę o 7 jak go brałem to już miał 98% był nie używany jedyne co alarm.. Teraz już mam 54% co prawda pisze sms nawet często i trochę szukam po sieci ale to już na huaweiu P8 którego miałem do sierpnia miałem tak samo a miał 2600 dlatego go zmieniłem na soniaka i tam było o wiele lepiej, myślałem że tutaj będzie jeszcze lepiej ale słabo jak na razie
wojtekmarchewka Posted December 27, 2016 Posted December 27, 2016 11 minut temu, Petr4682 napisał: Witajcie teraz tutaj Mam problemik z moją bateria bo to nie mozliwe żeby 4000mAh szło tak szybko w dół, w mgnieniu oka.. Mam xiaomi.eu a wydaje mi się że już lepiej było na syfie bo jak jeszcze się nim nie bawiłem to był naładowany do 100% a rano patrzę a tam 97% mówię coś niesamowitego, dlatego chyba polubie Xioami A tu na Xioami.eu dziś rano o 5 odpialem ładowarkę o 7 jak go brałem to już miał 98% był nie używany jedyne co alarm.. Teraz już mam 54% co prawda pisze sms nawet często i trochę szukam po sieci ale to już na huaweiu P8 którego miałem do sierpnia miałem tak samo a miał 2600 dlatego go zmieniłem na soniaka i tam było o wiele lepiej, myślałem że tutaj będzie jeszcze lepiej ale słabo jak na razie To znaczy że jest coś nie tak,ponieważ od jakiegoś czasu telefon nie ma problemu z drenażem baterii. Pisałeś mi na priv, że masz po instalowane apki, może któraś powoduje drenaż, jak masz roota, pobierz Wackelock detector i zobacz czy telefon wchodzi w deep sleep, jeżeli nie, to co go wybudza
Recommended Posts