YankiForest Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Witam, dotarł do mnie mój Xiaomi Redmi 3S 3GB/32GB i ma MIUI Global 7.8 (stabilna) 7.8.21.8 (MALCNDE). Przy pierwszym uruchomieniu mogłem wybrac język polski itd. ale juz przy lokalizacji nie można było wybrać Polski. Telefon jest spolszczony może w 90% bo np pasek rozwijany u góry jest w języku angielskim (mobile date, rotate itd). Kumpel powiedział, żebym to jak najszybciej wywalił i wgrał nowy ROM bo w tym może po jakimś czasie wystąpić drenaż baterii i będzie nikła w oczach. Co mam zrobić, żeby wgrać czysty Rom, zeby było google play, polski język w klawiaturze itd
FromWP Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Najlepiej użyć Miflasha, komputera z win64Bit i romu global dev. Wszystko masz w tym poradniku:
YankiForest Posted September 29, 2016 Author Posted September 29, 2016 Nie będzie problemu z windowsem 10 ? jakieś sterowniki wymagane?
FromWP Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Nie będzie, od win7 w zwyż, byle 64Bit. Sterowniki same się instalują z Miflashem, tylko trzeba na to zezwolić bo nie są podpisane cyfrowo. Jak masz sprawny system bez śmieci to problemów nie będzie.
YankiForest Posted September 29, 2016 Author Posted September 29, 2016 (edited) Ok, dzięki jakie jest prawdopodobieństwo, że coś pójdzie nie tak ? Czy lepiej poczekać aż xiaomi mi odblokuje bootloader i wtedy Edited September 29, 2016 by YankiForest
FromWP Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Na to ci nie odpowiem, to zależy od użytkownika, komputera itd. Jakieś jest, ale zawsze są wyjścia awaryjne. Mi jeszcze nie udało się uwalić żadnego telefonu, a wgrywałem na kilku różnych. Problemy czasami jednak były. Raz zostałem zmuszony do reinstalacji całego Windowsa bo sobie podmienił sterowniki na "najlepsze" i nijak nie mogłem wymusić instalacji właściwych (komputerowi też to dobrze zrobiło).
YankiForest Posted September 29, 2016 Author Posted September 29, 2016 hmm... no pomyśle, bootloadera może odblokują wcześniej niż za 10dni to zrobie z poziomu telefonu. Narazie to obecen oprogramowanie mi nie sprzeszkadza, bateria też trzyma może wytrzymam te kilka dni.
MiD Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 co zrobisz z poziomu telefonu po odblokowaniu bootloadera?
FromWP Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 16 minut temu, YankiForest napisał: hmm... no pomyśle, bootloadera może odblokują wcześniej niż za 10dni to zrobie z poziomu telefonu. Narazie to obecen oprogramowanie mi nie sprzeszkadza, bateria też trzyma może wytrzymam te kilka dni. Z tym romem co masz to raczej nic z poziomu telefonu nie zrobisz. Odblokowanie umożliwi ci jedynie wgranie romu eu/pl ale i tak bez miFlasha i wgrania najpierw romu global dev, lub china dev nie odblokujesz bl.
YankiForest Posted September 29, 2016 Author Posted September 29, 2016 Wgram ROM, żeby nie przez Windowsa
FromWP Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 3 minuty temu, YankiForest napisał: Wgram ROM, żeby nie przez Windowsa Jesteś czarodziejem?
YankiForest Posted September 29, 2016 Author Posted September 29, 2016 Aha to w sumie po co cały ten bootloader ?
FromWP Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 No właśnie po to żebyś mógł za pomocą komputera zainstalować w trybie fastboot twrp i potem już z poziomu twrp jakiegoś custom roma np. xiaomi.eu/pl. Możliwości aktualizacji z poziomu telefonu to nie zmieni (znaczy zmieni,ale dopiero po instalacji twrp). Musisz trochę poczytać, bo to podstawowa wiedza.
YankiForest Posted September 29, 2016 Author Posted September 29, 2016 To chyba lepiej przez MiFlash tak ? m,niej roboty ?
FromWP Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Nie, nie to że mniej roboty, tylko jak masz jakiś nieoficjalny rom i zablokowany bootloader to jedyna droga.
YankiForest Posted September 29, 2016 Author Posted September 29, 2016 (edited) Ok, spróbuje wgrać tym sposobem przez MiFlsah z zablokowanym bootloaderem... Tylko z tego co widzę, wgram nowego Globala z MIUI 8. Słyszałem, że na note 3 sprawuje się słabo i wyniki wydajnościowe spadły a słyszał coś ktoś jak to śmiga na redmi 3s ? W poradniku na tym forum jest aby nie wskazywać folderu images tylko folder głowny a na http://en.miui.com/a-234.html jest aby images... czyli lepiej głowny ? Edited September 29, 2016 by YankiForest
MiD Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 tak jak na forum - wskazujesz folder główny, w ktorym znajduje się folder images i inne pliki (zresztą dokładnie tak samo jest na obrazku w linku z en.miui.com)
YankiForest Posted September 29, 2016 Author Posted September 29, 2016 (edited) W załączniku daje jak to u mnie wygląda... a myślicie, że ta wersja 7.8 jest dobra ? czy lepiej zejsć na 7.5 ? bo troche sie boje żeby sie coś z telefonem nie stało :/ Edited September 29, 2016 by YankiForest
FromWP Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 8 minut temu, YankiForest napisał: W załączniku daje jak to u mnie wygląda... a myślicie, że ta wersja 7.8 jest dobra ? czy lepiej zejsć na 7.5 ? bo troche sie boje żeby sie coś z telefonem nie stało W przypadku twojego telefonu im nowszą wersję wgrasz tym lepiej, w każdej nowszej coś poprawiają. Na jaką wgrywasz MiFlashem nie ma żadnego znaczenia.
YankiForest Posted September 29, 2016 Author Posted September 29, 2016 (edited) Dzięki za odpowiedź, czytałem, że na MIUI 8 są problemy z baterią, że szybko leci % itd :/ więc sam nie wiem Znalazłem taki filmik: można tak zrobić update do 8.0 ? z zablokowanym bootloaderem ? Edited September 29, 2016 by YankiForest
Deggial Posted October 10, 2016 Posted October 10, 2016 Można, ja tak zrobiłem u siebie z wersji 7 coś tam stable do 6.9.29 dev i wszystko chula. Nie wiem skąd takie parcie na tego MiFlasha, więcej problemów niż to warte. Bootloader też odblokowany bez problemów po 3 dniach.
cukru Posted October 10, 2016 Posted October 10, 2016 @Deggial Ale wiesz, że kolega ma syfMIUI? Na przerobionym sofcie nie działa updater, więc MiFlash jest jedynym wyjściem. 1
Recommended Posts