Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.
Postanowiłem przesiąść się na Global Stable od Xiaomi, ale juz na początku napotkałem problem. Mam odblokowany bootloader i używam w tej chwili najnowszego romu Stable od xioami.eu. Tutorial jakim miałem zamiar się posłużyć to ten z forum en.miui.com, ale niestety po przejściu w tryb fastboot i podpięciu telefonu pod kompa, MiFlash go w ogóle nie widzi (próbowałem refreshować).
Co poradzić?

Pozdr ;)

EDIT:
Jest możliwość sflashowania Globala przez TWRP?
Tak jak tutaj, tylko że przez TWRP?

Edytowane przez johnny1836
Opublikowano

Polecam oficjalnego Global Dev.

Co tydzień automatyczne aktualizacje OTA, stabilny, bateria dobrze trzyma. Moim zdaniem nie ma sensu instalować xiaomi.eu.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, marti701 napisał:

Polecam oficjalnego Global Dev.... Moim zdaniem nie ma sensu instalować xiaomi.eu.

Uhm, a roota masz? Recovery? Możesz zmieniać pliki systemowe? Możesz używać adaway? Zainstalować Rom Toolboxa? Usunąć niechciane aplikacje? Dodać swoje do systemowych? Zmienić wpisy w build.prop? Zainstalować Xposed? Masz pełną prędkość pobierania w sklepie Google? Możesz zmieniać poziomy głośności w plikach?

Jeśli tak to faktycznie nie ma sensu :)

Edytowane przez sp4ubw
  • Like 1
Opublikowano

Root i recovery mi nie potrzebne, bo nie mam czasu na grzebanie w telefonie. Wszystko działa poprawnie, więc po co mam kombinować? Chyba tylko po to, by dołączyć do grupy zadowolonych użytkowników romu xiaomi.eu, którzy wiecznie lamentują, że coś im nie działa i czekają jak na zbawienie na kolejny rom.

Lubię nowości więc mam wgrany oficjalny Global Dev. Raz w tygodniu sam się aktualizuje przez OTA. Nie muszę się bawić w ściąganie, oraz instalację przez TWRP. Jak ktoś kupił telefon do zabawy, to rom xiaomi.eu jest w sam raz.

Ja już z tego wyrosłem.

• Like 1
Opublikowano

Po dobie używania Global Stable oceniam baterię na plus względem xiaomi.eu, wydajność myślę, że taka sama oraz jak dotąd żadnych restartów i grzania, co zdarzało mi się na xiaomi.eu.
Oprócz tego jakoś tak mam spokój wewnętrzny, że używam romu od producenta :D

Opublikowano

Miałeś xiaomi.eu, które jest na bazie chińskiego Dev, więc powinieneś widzieć różnice.

Ja tobie nie odpowiem, bo ostatni stable miałem na Miui 7.

Opublikowano

Po kilku dniach myślę, że czas powiedzieć o wrażeniach dla tych, którzy też planują zmianę romu na Global:

Plusy: Mam wrażenie, że jest szybszy, ale nie wiem czy sobie nie wmawiam :D oraz bateria lepiej trzyma na Globalu. Tutaj mam tą pewność. Jeśli komuś tak bardzo zależy na pustym ramie to na globalu (na wersji Prime 3/64) czyści sie do 1.5GB, a na xiaomi.eu czyścił mi się do 1.3GB (mam tyle samo aplikacji i te same ustawienia bo zsynchronizowałem je z chmurą)

Minusy:
Nadal mam problem z wybudzaniem, tak jak na xiaomi.eu - to znaczy, że telefon wybudza się po kilku sekundach lub czasem nawet wcale i trzeba restartować. Denerwuje mnie ten bug, bo na pewno nie jest to kwestia sprzętowa. Dziwi mnie tylko, że nikt inny tak nie ma. Na dowód tego, że to bug mogę powiedzieć tyle, że na ŻADNYM MIUI 7 to się nie zdarzało. Na żadnej wersji Stable i na żadnej Dev. MIUI 8 odkąd się pojawiło w fazie bety ma ten bug i jest on nadal "niewyleczony". Jeśli wracam z v8 na v7 też ten bug znika. Żadne full wipe tego nie naprawia. Na oficjalnym forum MIUI widziałem jeden wpis w dziale Mi5 z MIUI 8, że ktoś miał ten sam problem, sam też jeszcze wcześniej zgłaszałem i zero odzewu.
Dodam jeszcze, że jak już zrobie full wipe, w tym przypadku jak przeszedłem "na czysto" z xiaomi.eu na Globala, to telefon faktycznie na "świeżo" wybudza się razem z przyciśnięciem home lub power, ale po skonfigurowaniu wszytkiego, czyli ustawień i poinstalowaniu wszystkiego co potrzebne i odłożeniu potem telefonu na jakiś czas, problem ten znowu się pojawia.

@Acid Czy ty spotkałeś się z takim problemem i wziąłeś z tego powodu telefon na serwis? Czy da się z tym coś zrobić? Może mam coś w ustawieniach porypane :/

Opublikowano

Tak spotkałem się przy MI4c. To problem wyświetlacza lub płyty głownej ale nie dane mi było to sprawdzić ostatecznie bo klient jeszcze nie wyslał tego telefonu do mnie. Natomiast zalecam to MIflash z Globalem bez przywracania danych z chmury, wgranie od razu twrp + xiaomi.eu i dopiero potem wciąż bez żadnego przywracania obserwować telefon. 

• Like 1
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...