Kaiketsu Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 (edited) Cześć, z racji na przedłużającą się niedostępność Mi4S w technosie (a ten telefon chciałem kupić w pierwszej kolejności) zacząłem rozważać mi4C, który jest dostępny (i sprawdzony) w wersji 3GB ram. Nie pamiętam, jaka jest róznica w cenie (pewnie około 200 zł). Najbardziej oczywiście "boli" mnie mniejsza bateria. Pozostałe zalety Mi4s nie są dla mnie aż tak ważne: wolę "dwupuk" w ekran niż czytnik odcisków palców (czy mi4c obsługuje zawsze aktywną matrycę dotykową ekranu + budzenie dwutapem w ekran?). Karty SD w telefonie nie używam. Pojemność (wewnętrzna/SD) ma dla mnie zerowe znaczenie, bo zdjęcia robię tylko uzytkowe (np. gdy coś chce sprzedać na allegro) i rzadko, filmów i gier na telefonie nie używam, tym samym nie mam czym jej zaorać. Ewentualnie wykoannie, czy jest duża różnica? akurat szkło (które zdaje się ma 4s z tyłu) nie wydaje mi się super po Xperii z3c, wiem, jak łatwo się to rysuje. Ale też tandentnego plastiku nie lubię Prosiłbym o rekomendacje. Mógłbym od biedy też rozważyć mi5, ale słyszałem dużo złego o jego wykonaniu (zginanie, spasowanie paneli, umierające płyty główne, etc.) Edited September 17, 2016 by Kaiketsu Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 No to powinien ci odpowiadać, mi4s to w 90% mi4c, ma tylko inną obudowę, więcej pamięci wewnętrznej, czytniki SD i papilarny, panel innego producenta (bez edge tap). Reszta jest identyczna. #GETRESURRECTED Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaiketsu Posted September 17, 2016 Author Share Posted September 17, 2016 A jak z baterią? Mi4s ma nieco (~10%) większą, rozumiem, że działa te 10% dłużej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 Matematycznie różnica 5%, niesądze żeby w praktyce była zauważalna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaiketsu Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 no to bardzo dobrze. Teraz pytanie, czy mi4c obsługuje budzenie dwuklikiem (innymi słowy, czy ma opcję, by pozostawić dotyk aktywny przy zablokowanym ekranie). Bardzo lubię "double tap to wake" z Z3C. I przy okazji pytanie, czy jednym dotknięciem czytnika linii papilarnych w mi4s będę w stanie odblokować telefon? zakładając telefon zablokowany z wyłączonym wyświetlaczem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eragon Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 23 minuty temu, Kaiketsu napisał: I przy okazji pytanie, czy jednym dotknięciem czytnika linii papilarnych w mi4s będę w stanie odblokować telefon? zakładając telefon zablokowany z wyłączonym wyświetlaczem. Z tego co wiem, to tak. Bo niby jak inaczej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndropaX Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 no to bardzo dobrze. Teraz pytanie, czy mi4c obsługuje budzenie dwuklikiem (innymi słowy, czy ma opcję, by pozostawić dotyk aktywny przy zablokowanym ekranie). Bardzo lubię "double tap to wake" z Z3C. I przy okazji pytanie, czy jednym dotknięciem czytnika linii papilarnych w mi4s będę w stanie odblokować telefon? zakładając telefon zablokowany z wyłączonym wyświetlaczem. Obsługuje #GETRESURRECTED Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaiketsu Posted September 18, 2016 Author Share Posted September 18, 2016 na filmikach (wprawdzie z mi5,ale...) widziałem że gość najpierw naciska home (z czytnikiem linii) i dopiero jak ekran się włączy to naciska go jeszcze raz i się odblokowuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Nie trzeba naciskać ponownie. Wystarczy raz i potem chwilkę trzymać palca. Z Mi5 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaiketsu Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 (edited) A właśnie, skoro już jesteśmy w temacie mi5 - najtańszy mi5 w technosie jest za 1500. Mam świadomość, że się zgina. Jeśli interesuje mnie przede wszystkim jak najdłuższe działanie na baterii, jak najmniejszy rozmiar i dobry ekran, to czy waszym zdaniem warto rozważyć dopłatę? Ceny w technosie to +/-: mi4c prime 3gb - 999 mi4s - jeśli dobrze pamiętam to 1200 (od dłuższego czasu go nie ma i nie wiadomo kiedy będzie) mi5 - 1500 Edited September 19, 2016 by Kaiketsu Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Co wy z tym zginaniem? Na codzien tak używanie telefonu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wkamil Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 No przecież, a jak bateria? Trzyma już dwa dni od dzisiaj rano? Wysłane z Mi5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaiketsu Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 (edited) 10 minut temu, tpawel napisał: Co wy z tym zginaniem? Na codzien tak używanie telefonu? Złamać się nie musi, ale od jakiegoś przypadkowego naciśnięcia bądź naprężenia (np. naprężenie w kieszeni gaci - nie, w tylnej nie noszę) może lekko się wygiąć (tak 1-2 stopnie czy coś) a to już lipa. Edited September 19, 2016 by Kaiketsu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts