Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Około tygodnia temu zakupiłem nowy redmi note 3 pro u jednego z handlarzy na allegro i teraz mam problem z aktualizacją. Soft jest stary (miu 7,4 global z połowy czerwca) i nie do końca spolszczony (niektóre opcje po angielsku) więc fajnie byłoby wgrać najnowszy build. I tutaj na przeszkodzie stoi aplikacja "aktualizacje" nie wykrywająca żadnych nowych wersji, a przy próbie wyszukania wyświetla błąd " brak połączenia z siecią" mimo, że takowe ewidentnie jest (mobilne i wifi).

Próbowałem to obejść wybierając opcje " zainstaluj aktualizacje z pliku zip" wcześniej pobierając build 8 z miu polska ale bez powodzenia- "Nie można zweryfikować pliku aktualizacji"

Co z tym zrobić ? Telefon ma odblokowany bootloader choć szczerze mówiąc wolałbym nie ryzykować bricku więc opcja aktualizacji jakimś nieoficjalnym softem raczej nie wchodzi w gre.

Troche głupio z takim problemem uderzać do handlarza na gwarancje, zresztą już przeczuwam problemy z kontaktem i zwalanie winy na klienta

Żałuje, że nie kupiłem u dystrybutora za 60 zł taniej. Niestety nie miał go na stanie w tamtym momencie ;/

Opublikowano (edytowane)

Dystrybutora czyli xiaomi.com.pl? :D u nich też byś raczej dostał z syf-softem, to nie jest żaden oficjalny dystrybutor.

Masz na stronie głównej miuipolska w FAQ poradniki jak wgrywać, zastosuj się do nich po prostu, a nie kombinuj. A jak nie chcesz się bawić w jakieś nieoficjalne softy, to lepiej sobie kup "normalny" telefon.

Edytowane przez wtbn
Opublikowano (edytowane)

mam note 3 (nie pro) od xiaomi.com.pl i nie mam kompletnie żadnych zastrzeżeń. Updater działa i nie trzeba kombinować.

10 minut temu, Zexon72 napisał:

Najprawdopodobniej masz jakieś syfiarskie oprogramowanie. Bootloader sam odblokowałeś, czy już taki kupiłeś? 

Dokładnie. Podejrzewam, że to najtańszy możliwy xiaomi sprowadzony od chińczyka na aliexpress do którego soft zainstalował jakiś kompletny amator. Co do bootloadera to sprawdziłem fastbootem i był już odblokowany.

Jest jakiś sposób by zmusić updatera do wykrycia połączenia ? Bo tak poza tym to aplikacja działa.

Edytowane przez Sylvek2
Opublikowano (edytowane)

daj screen z informacji o telefonie. Jak masz śmieciowy ROM to musisz go zmienić. Na śmieciu updater nie będzie działał.

Edytowane przez bergmen
Opublikowano (edytowane)

Updaterem nic nie zdzialasz. Tylko Miflash pomoże - w FAQ są tutoriale, które tłumaczą wręcz łopatologicznie, jak to zrobić, ew zapraszam Twój telefon na wizytę u mnie. 

Fastboot w tym telefonie czasem kłamie więc komenda 'fastboot oem device-info' nie pokazuje faktycznego stanu bootloadera. 

Edytowane przez Zexon72
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za informacje. W tej chwili trochę poczytam i sprawdzę czy sam dam rade, nie wykluczam też zwrotu telefonu bo soft zgodnie z opisem na aukcji miał być "oficjalny"

Jeszcze jedna sprawa, sprawdziłem na oficjalnej stronie xiaomi numer IMEI i... " Your IMEI doesn't exist, please verify and enter again ". Czy to możliwe, że ten telefon to podróbka? Jakoś  nie mogę sobie wyobrazić, żeby ktos chciał podrabiać chińczyka :?

Edytowane przez Sylvek2
Opublikowano

@Sylvek2 Pisz w odpowiednim dziale, bo to jest dział Redmi 3/Pro (bez Note), temat przenoszę do odpowiedniego działu. Zresztą na forum masz instrukcję wgrywania systemu przez MiFlash, zastosuj się do niej.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...