Outlier Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Cześć, Od ok. 2 tygodni jestem posiadaczem Xiaomi Redmi 3s. Dziś zwróciłem uwagę na jego dość dziwną przypadłość - kiedy smartfon jest podłączony do ładowarki, przesuwając palcem z tyłu po obudowie, można wyczuć delikatne wibracje, tak jakby smartfon "kopał" prądem. Nie występuje to w plastikowych częściach obudowy, ani też gdy smartfon nie jest ładowany. Zastanawiam się czy jest to normalne, też tak macie? Czy może jest to coś czym powinienem się martwić?
Pepso94 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Może być problem z uziemieniem. Mam taki sam problem z laptopem. Jak jest podłączony do zasilania i przejeżdżam palcem po metalowej obudowie to czuć takie jakby mrowienie lub jak to nazwałeś "kopanie" prądem. Szukałem w internetach i w każdym takim temacie można znaleźć informację, że to problem z uziemieniem.
FromWP Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Tylko to problem nierozwiązywalny i dotyczy raczej ładowarki , bo ładowarki nie mają uziemienia, a od pewnego czasu też transformatorów. Działają impulsowo i jakieś szczątkowe wysokie napięcie może się pojawiać na metalowych elementach takich jak obudowa. Natężenie tego prądu jest znikome i nic złego się nie wydarzy, ale można to wczuć.
smallhausen Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Małe sprostowanie - transformator jak najbardziej istnieje tylko gabarytowo jest o wiele mniejszy od stosowanego w zwykłym zasilaczu transformatorowym. Tapatalk
bergmen Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 ładowarki są impulsowe nie transformatorowe
smallhausen Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zobacz sobie schemat zasilacza impulsowego a znajdziesz transformator. Tapatalk 1
bergmen Opublikowano 1 Września 2016 Opublikowano 1 Września 2016 jeśli na prawdę nie rozróżniasz urządzeń impulsowych od transformatorowych to nie mamy o czym rozmawiać. A schematy takich urządzeń to mogę z pamięci rysować.
kamaloo Opublikowano 5 Września 2016 Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) Aż musiałem tu napisać bo to moja dziedzina. Oczywiście że impulsowe ładowarki do telefonów mają transformator - transformator impulsowy. Gdyby nie on to nie było by izolacji galwanicznej między siecią a USB i nie mogli by tego sprzedawać ze względu na zbyt duże zagrożenie porażeniem. To co czujemy to efekt izolacji galwanicznej i braku uziemienia takiej ładowarki. Więc w teorii zarówno linia +5V, GND oraz linie danych kabla usb mogą mieć dowolny potencjał względem ziemi (w praktyce występują różne upływności, sprzężenia pojemnościowe i indukcyjne) i taki kabel sobie faluje na potencjale różnym od ziemi. A jak wiemy (lub nie) ciało człowieka przyjmujemy że znajduje się na potencjale równym ziemi (pomijam elektryzowanie się). To co czujemy to właśnie różnica potencjałów między kablem (a więc i obudową telefonu do której jest podłączony) a ziemią (a dokładniej nami). Prąd który przez nas wtedy płynie jest pomijalnie mały i całkowicie dla nas bezpieczny. Owszem istnieją przetwornice impulsowe bez transformatorów lecz nie nadają się one do tego zastosowania właśnie przez brak izolacji. EDIT: Dla niedowiarków przykładowy schemat takiej ładowarki: Jest to przetwornica impulsowa w topologii flyback. Edytowane 5 Września 2016 przez kamaloo 1
bergmen Opublikowano 5 Września 2016 Opublikowano 5 Września 2016 wszystko się zgadza. teraz daj schemat zasilacza transformatorowego i porównaj....
kamaloo Opublikowano 6 Września 2016 Opublikowano 6 Września 2016 @bergmen Oczywiście, że schemat zasilacza transformatorowego jest całkiem inny. Ale zarówno stara ładowarka transformatorowa jak i nowa impulsowa zawierają transformator. Są one całkowicie różne (gabaryty, przekładnia, częstotliwość przy której powinny pracować). Chodzi mi o to, że Ty mówisz że transformatora w ładowarce impulsowej nie ma a jak napisałem wyżej musi on tam być.
Winiu89 Opublikowano 6 Września 2016 Opublikowano 6 Września 2016 Ładowarki impulsowe oczywiście że mają transformator Wysłane z mojego Mi-4c
Piotras214 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) Edytowane 11 Czerwca 2017 przez Piotras214
Piotr82Poznan Opublikowano 30 Lipca 2017 Opublikowano 30 Lipca 2017 Mój Redmi 3S szczególnie mocno kopie pod ładowarką samochodową. Ten typ tak niestety ma.
CrackiN Opublikowano 1 Września 2017 Opublikowano 1 Września 2017 Zauważyłem coś takiego, ale to była jednorazowa sytuacja i wypięcie oraz wpięcie ponowne kabla do gniazda telefonu pomogło.
Rekomendowane odpowiedzi