paja11 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Witam, Od kilku dni mam problem ze swoim telefonem. Zaczęło się od tego, że chciałem włączyć Yanosika i zauważyłem, że mój tel ma problem z odnalezieniem satelit. Co więcej, po przesunięciu palcem po zakładkach bądź przy wejściu w aplikacje ekran znacznie spowalnia lub robi się czarny, a do tego strasznie szybko się nagrzewa. GPS nie działa. Znalazłem po wielu poszukiwaniach wyjście z sytuacji lecz działa ono do następnego włączenia GPS więc w kółko Macieju. Jest Ok po wejściu w: "sieci komórkowe"-karta 1 -punkty dostępowe-resetuj ustawienia. Tel to Redmi 2 model HM 2LTE-CU Android 4.4.4KTU84P -(spróbować zmienić do 5.1 czy szkoda czasu?) Wersja 5.10.8 (rozwojowa) -(spróbować zmienić na nowszą?) Miał ktoś z Was podobny problem lub wie co w tym przypadku robić? Dodam, że jestem zielony w kombinowaniu z nowymi softami lub nazewnictwem jakichś tam funkcji więc proszę o wyrozumiałość podczas dalszych moich pytań.
h4lik Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Spróbuj wgrać najnowsze polskie MIUI (6.8.11) na 4.4.4 - jest tam taka informacja zawarta: Testowo drobny fix w GPS
paja11 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Niestety nie mogę zrobić aktualizacji. Dochodzi do 99% i pokazuje: Install uptade.zip failed! Dodam, że mam xp-eka i on nie łączy się z telefonem jeśli odpowiedź brzmiałaby, że należy połączyć do z komputerem. Co zatem robić?
h4lik Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Właściwie to komputer wcale nie jest Ci potrzebny. Jeśli telefon uruchamia się normalnie, pobierz ten rom (pod warunkiem, że telefon w Twojej stopce jest tym, który chcesz zaktualizować) normalnie na telefonie, później aplikacja "Aktualizacje", następnie trzy kropeczki w prawym górnym rogu i opcja "Zainstaluj aktualizację z pliku zip", po czym wskazujesz ten pobrany przez Ciebie i właściwie to cała filozofia.
paja11 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Tak też zrobiłem, ale z tym, ale z 6.8.4_v8-4.4.zip Ściągnę ten co mi podałeś i spróbuję. Czyli ściągać Europe Germany? Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez paja11
paja11 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Żadnej zmiany. Nadal to samo nawet po zmianie w nazwie pliku na update.zip No to dałem ciała. .to 811, a nie 813(!) i może dlatego występuje problem. Ściągam coś innego i sprawdzam dalej. Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez paja11
h4lik Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Ważne, że się połapałeś, w czym błąd. Powinno pójść teraz dobrze, jeśli odpowiedni rom wybrałeś.
paja11 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) (Sorki, ale specjalnie nie łaczyłem postów) No i się udało. Dzięki wielkie h4lik. Problem w tym, że mimo kopii zapasowej nie mam zdjęć które miałem wcześniej ściągnięte. Teraz muszę ich szukać w necie żeby zrobić ponownie z nich pulpit. Dziwne, że zostało jedno które miałem na pulpicie po wpisaniu hasła. EDIT: znalazłem Chyba bardziej byłem przyzwyczajony do poprzedniego wyglądu, ale mówi się trudno. I do sedna. Po wgraniu nowego postu niestety problem po włączeniu GPS pozostał ...i co dalej? To co do tej pory zauważyłem to nie działa w tej chwili: Monitor danych (aplikacja nie jest zainstalowana), a ikona jest(?) nie mam klawiatury przez co nie mogę napisać sms-a, poszukać aplikacji, kontaktów itp., wpisać cokolwiek w sklepie play Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez paja11
h4lik Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Cieszę się, że w jakiś sposób mogłem pomóc. Wydaje mi się, że kaszanka się narobiła przez to, że próbowałeś zainstalować nieodpowiedni rom. Może spróbuj zrobić spod twrp porządek - najpierw kopię, dla bezpieczeństwa, a później pełne czyszczenie - wipe data/factory reset i cache wipe & dalvik cache wipe. Jeśli to nie naprawi błędów, to najpierw czyszczenie, a na to świeża instalacja, ewentualnie, ale tu masz problem, bo komputer nie widzi telefonu, miflash. Link do poradnika - https://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi/
paja11 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) 3 godziny temu, h4lik napisał: ...najpierw kopię, dla bezpieczeństwa, a później pełne czyszczenie - wipe data/factory reset i cache wipe & dalvik cache wipe. Brzmi to dla mnie jak język chiński Jakieś podpowiedzi. Kopię to chyba roiłem jeśli Ci chodzi o "kopię i kasowanie danych", ale o czysczeniu to nie mam pojęcia. Teraz jak wgrywałem dodatki (niby klawiatura xperia itp) to wszystko miałem w nietypowym jak dla mnie wyglądzie. Tylko po angielsku choć można było wybrać język. Nie tak jak poprzednio. Edit: Ściągnąłem program Mi PC Suite i on także nie widział telefonu. Wszedłem w Menadżera urządzeń i usunąłem połączenie z telefonem. Podłączyłem ponownie i w programie Mi PC Suite widzę wszystko co mam na karcie. Czy cały telefon tego jeszcze nie sprawdziłem. Zainstalowana klawiatura działa, ale Ikona Monitor danych jest niewzruszona i nie działa. Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez paja11
h4lik Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Widzę w innym wątku, że już dałeś czadu z telefonem, ale nie dygaj - wyjdziesz z tego.
paja11 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 No właśnie chciałbym, ale zawsze coś. Siedzę w necie trzeci dzień i już mam dość. Może tu mi ktoś pomoże, bo jeśli nie to czeka mnie wysyłka do Wrocławia.
paja11 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Niestety problem z GPS-em nadal istnieje. Nie chce wyłapać ani jednej satelity, a bateria po jego włączeniu grzeje się i telefon spowalnia. Raczej czeka mnie serwis ;-(
paja11 Opublikowano 20 Września 2016 Autor Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Witam po przerwie. Telefon oddałem do serwisu i po wielkich bólach z serwisem(!), okazało się, że była to wina softu, a nie anteny jak myślałem. Po kilkukrotnym wgraniu różnych softu w końcu serwis trafił na właściwy choć trochę spowalniał mi telefon. Soft wgrany przez serwis to: wt88047_Redmi2_5.1_THUNDER_MiUi8-6.9.1.zip Dziś wgrałem xiaomi.eu_multi-HM2XWCPro_6.9.15_v8-5.1zip i telefon jak przedtem, znowu nie może złapać żadnego fix-a choć telefon "chodzi" lepiej i ogólnie jest "milszy" dla oka. Możecie mi wytłumaczyć o co chodzi? Edit: Po zrobionych testach mogę śmiało powiedzieć, że na: RedMi 2 HM2014811 2GB Miui 8.1 by xiaomi.eu MIUI 6.9.15 Android 5.1.1 Rozmiar 529MB ROM HM2XWCPro Telefon śmiga, że hej. Nie ma problemu z powolną pracą, grzaniem się czy GPS-em. Jedyną wadą którą zauważyłem, to problem z wybraniem dzwonków wiadomości sms i powiadomień. Ustawia je jakoś losowo. Edytowane 29 Września 2016 przez paja11
Rekomendowane odpowiedzi