Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od kilku dni mam problem ze swoim telefonem. Zaczęło się od tego, że chciałem włączyć Yanosika i zauważyłem, że mój tel ma problem z odnalezieniem satelit. Co więcej, po przesunięciu palcem po zakładkach bądź przy wejściu w aplikacje ekran znacznie spowalnia lub robi się czarny, a do tego strasznie szybko się nagrzewa. GPS nie działa.

Znalazłem po wielu poszukiwaniach wyjście z sytuacji lecz działa ono do następnego włączenia GPS więc w kółko Macieju.

Jest Ok po wejściu w: "sieci komórkowe"-karta 1 -punkty dostępowe-resetuj ustawienia.

Tel to Redmi 2 model HM 2LTE-CU

Android 4.4.4KTU84P       -(spróbować zmienić do 5.1 czy szkoda czasu?)

Wersja 5.10.8 (rozwojowa)    -(spróbować zmienić na nowszą?)

Miał ktoś z Was podobny problem lub wie co w tym przypadku robić?

Dodam, że jestem zielony w kombinowaniu z nowymi softami lub nazewnictwem jakichś tam funkcji więc proszę o wyrozumiałość podczas dalszych moich pytań.

Opublikowano

Niestety nie mogę zrobić aktualizacji. Dochodzi do 99% i pokazuje: Install uptade.zip failed!

Dodam, że mam xp-eka i on nie łączy się z telefonem jeśli odpowiedź brzmiałaby, że należy połączyć do z komputerem.

Co zatem robić?

Opublikowano

Właściwie to komputer wcale nie jest Ci potrzebny. Jeśli telefon uruchamia się normalnie, pobierz ten rom (pod warunkiem, że telefon w Twojej stopce jest tym, który chcesz zaktualizować) normalnie na telefonie, później aplikacja "Aktualizacje", następnie trzy kropeczki w prawym górnym rogu i opcja "Zainstaluj aktualizację z pliku zip", po czym wskazujesz ten pobrany przez Ciebie i właściwie to cała filozofia.

Opublikowano (edytowane)

Tak też zrobiłem, ale z tym, ale z 6.8.4_v8-4.4.zip

Ściągnę ten co mi podałeś i spróbuję.

Czyli ściągać Europe Germany?

Edytowane przez paja11
Opublikowano (edytowane)

Żadnej zmiany. Nadal to samo nawet po zmianie w nazwie pliku na update.zip

No to dałem ciała. .to 811, a nie 813(!) i może dlatego występuje problem. Ściągam coś innego i sprawdzam dalej.

Edytowane przez paja11
Opublikowano (edytowane)

(Sorki, ale specjalnie nie łaczyłem postów)

No i się udało. Dzięki wielkie h4lik. Problem w tym, że mimo kopii zapasowej nie mam zdjęć które miałem wcześniej ściągnięte. Teraz muszę ich szukać w necie żeby zrobić ponownie z nich pulpit. Dziwne, że zostało jedno które miałem na pulpicie po wpisaniu hasła.

EDIT: znalazłem ;-)

Chyba bardziej byłem przyzwyczajony do poprzedniego wyglądu, ale mówi się trudno.

I do sedna.

Po wgraniu nowego postu niestety problem po włączeniu GPS pozostał :-( ...i co dalej?

To co do tej pory zauważyłem to nie działa w tej chwili:

Monitor danych (aplikacja nie jest zainstalowana), a ikona jest(?)

nie mam klawiatury przez co nie mogę napisać sms-a, poszukać aplikacji, kontaktów itp., wpisać cokolwiek w sklepie play :-(

Edytowane przez paja11
Opublikowano

Cieszę się, że w jakiś sposób mogłem pomóc.

Wydaje mi się, że kaszanka się narobiła przez to, że próbowałeś zainstalować nieodpowiedni rom. Może spróbuj zrobić spod twrp porządek - najpierw kopię, dla bezpieczeństwa, a później pełne czyszczenie  - wipe data/factory reset i cache wipe & dalvik cache wipe.

Jeśli to nie naprawi błędów, to najpierw czyszczenie, a na to świeża instalacja, ewentualnie, ale tu masz problem, bo komputer nie widzi telefonu, miflash.

Link do poradnika - https://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi/

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, h4lik napisał:

...najpierw kopię, dla bezpieczeństwa, a później pełne czyszczenie  - wipe data/factory reset i cache wipe & dalvik cache wipe. Brzmi to dla mnie jak język chiński ;-)

Jakieś podpowiedzi. :-)

Kopię to chyba roiłem jeśli Ci chodzi o "kopię i kasowanie danych", ale o czysczeniu to nie mam pojęcia.

Teraz jak wgrywałem dodatki (niby klawiatura xperia itp) to wszystko miałem w nietypowym jak dla mnie wyglądzie. Tylko po angielsku choć można było wybrać język. Nie tak jak poprzednio.

Edit:

Ściągnąłem program Mi PC Suite i on także nie widział telefonu. Wszedłem w Menadżera urządzeń i usunąłem połączenie z telefonem. Podłączyłem ponownie i w programie Mi PC Suite widzę wszystko co mam na karcie. Czy cały telefon tego jeszcze nie sprawdziłem.

Zainstalowana klawiatura działa, ale Ikona Monitor danych jest niewzruszona i nie działa.

Edytowane przez paja11
Opublikowano

No właśnie chciałbym, ale zawsze coś. Siedzę w necie trzeci dzień i już mam dość. Może tu mi ktoś pomoże, bo jeśli nie to czeka mnie wysyłka do Wrocławia. :-(

Opublikowano

Niestety problem z GPS-em nadal istnieje. Nie chce wyłapać ani jednej satelity, a bateria po jego włączeniu grzeje się i telefon spowalnia.

Raczej czeka mnie serwis ;-(

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam po przerwie. Telefon oddałem do serwisu i po wielkich bólach z serwisem(!), okazało się, że była to wina softu, a nie anteny jak myślałem.

Po kilkukrotnym wgraniu różnych softu w końcu serwis trafił na właściwy choć trochę spowalniał mi telefon. Soft wgrany przez serwis to:

wt88047_Redmi2_5.1_THUNDER_MiUi8-6.9.1.zip

Dziś wgrałem xiaomi.eu_multi-HM2XWCPro_6.9.15_v8-5.1zip i telefon jak przedtem, znowu nie może złapać żadnego fix-a choć telefon "chodzi" lepiej i ogólnie jest "milszy" dla oka.

Możecie mi wytłumaczyć o co chodzi?

Edit:

Po zrobionych testach mogę śmiało powiedzieć, że na:

RedMi 2 HM2014811 2GB

• Miui 8.1 by xiaomi.eu
  • MIUI 6.9.15
  • Android 5.1.1
  • Rozmiar 529MB
  • ROM HM2XWCPro

Telefon śmiga, że hej. Nie ma problemu z powolną pracą, grzaniem się czy GPS-em. Jedyną wadą którą zauważyłem, to problem z wybraniem dzwonków wiadomości sms i powiadomień. Ustawia je jakoś losowo.

Edytowane przez paja11
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...