ronnie Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Hey, Mam wgrane xiaomi.eu zgodnie z http://en.miui.com/thread-251450-1-1.html. od miesiąca. Nie wgrałem od razu TWRP. Wczoraj dostałem od xiaomi approval na BL. Chciałem dziś wgrać TWRP i zaktualizować MIUI do wersji 8, ale MiFlash sypał mi błędami. Pytanie: Czy mogę wgrać plik aktualizacyjny "miui_MI4s_6.8.4_1d91b1999a_5.1" z poziomu systemu, tradycyjnie przez "aktualizacje" w systemie? Pozdr R.
don_kamillo Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Wgraj system developerski z poziomu aktualizacji MIUI. Odblokuj BL. Wgraj TWRP. Z poziomu TWRP wgraj MIUI Polska. 1
ronnie Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2016 58 minut temu, don_kamillo napisał: Wgraj system developerski z poziomu aktualizacji MIUI. Odblokuj BL. Wgraj TWRP. Z poziomu TWRP wgraj MIUI Polska. No właśnie do tego doszedłem . Mam tylko kłopot ze znaleziemiem CHINA DEV, bo tylko STABLE są dostępne, natomiast DEV to tylko POLSKA. http://en.miui.com/download-300.html - który?
don_kamillo Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) @ronnieTen na dole. Instalacja wymaże dane z telefonu, zatem zrób kopię. Po instalacji ponownie zaloguj się na swoje konto Xiaomi na telefonie, inaczej nie przejdzie weryfikacja telefonu w tym programie do odblokowania telefonu. Prosta rzecz, a jak się namęczyłem.. TWRP wgrywałem przez fastboota. Wgraj to z tego tematu: TWRP z linka z tutoriala jest po chińsku i nie działa. Jak będziesz mieć TWRP na telefonie, to już pójdzie z górki Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez don_kamillo 1
ronnie Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Teraz już rozumiem, skąd moje problemy. Jednak robienie update softu na zablokowanym BL było tymczasowym rozwiązaniem. Każdego prędzej czy później czeka odblokowanie BL....czyli wgrania wersji dev itd. TWRP pobrane. Soft pobrany. Kopia się tworzy.... BTW.... 12 minut temu, don_kamillo napisał: TWRP wgrywałem przez fastboota. Tu rozumiem, że wlączałeś fastboot i przez Miflash dodałeś TWRP (aqua) i "flash" ? Czy po wgraniu xiaomi.eu aktualizację robi sie tylko przez TWRP czy też można z poziomu telefonu? (tak żeby nie zerował telefonu) Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez ronnie
don_kamillo Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie, @ronnie, nie używałem Miflasha. Włączyłem tryb fastboota i wgrywałem TWRP przez terminal (cmd.exe). Trzeba mieć do tego zainstalowane sdk androida (jak dobrze pamiętam). Ewentualnie na ROMie chińskim możesz zainstalować aplikację Flashify i poprzez nią wgrać TWRP. Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez don_kamillo
ronnie Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Oj oj....tego jeszcze nie opanowałem
don_kamillo Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 @ronnie O adb możesz poczytać tutaj: https://miuipolska.pl/adb-dzialaniefunkcjeprzyklady-dla-wszystkich/ A aplikację Flashify możesz pobrać stąd: http://www.apkmirror.com/apk/christian-gollner/flashify/flashify-1-9-1-android-apk-download/ Nadasz jej uprawnienia root i zainstalujesz TWRP. Tylko uważaj, to darmowa wersja. Pozwala na 3 flashowania na 24 godziny 1
ronnie Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) A jak uruchomię "mi4s twrp cmd" w katalogu gdzie wrzucę twrp "aqua" to nie zainstaluje samoistnie tego twrp? Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez ronnie
don_kamillo Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 A jak uruchomię "mi4s twrp cmd" w katalogu gdzie wrzucę twrp "aqua" to nie zainstaluje samoistnie tego twrp? Na komputerze? Czy jakim sposobem? Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka
ronnie Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2016 no tak. jak samo jak w instrukcji (eng) gdzie instalowało się xiaomi.eu na zablokowanym BL
don_kamillo Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Nie czytałem tej instrukcji. Trudno mi zatem coś o tym powiedzieć. Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka
ronnie Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Generalnie słabo mi poszło 1. Nie dało się wgrać soft dev z poziomu telefonu. Sypał błędem. 2. Mam TWRP i próbowałem wgrać (kilka softów stable, dev) i d*pa. Sypie błędami "error binary etc" Oczywiście format pełen poszedł. A jeśli soft pójdzie, to i tak system nie startuje, świeci w kółko logo MI. Jedyne co mogę wgrać to soft "02.multi_aqua_V7.2.5.0.LAJCNDA_v7-5.1-MiFlash" wgrywany przez fastboota zgodnie z intrukcją angielską na wgranie wersji EU na zablokowany BL. Albo ktoś zna magiczny sposób na wyprostowanie sytuacji......
don_kamillo Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Myślę, że bałagan robi wgrane TWRP i ten scrackowany BL. Dlatego z poziomu systemu nie da się wgrać systemu dev. Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka
ronnie Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Narobiłem syfu co niemiara. Wgrany ponownie ten sam system nakazuje mi logowanie do jakiegoś (nie znanego mi) konta na xiaomi. Nie ma sposobu na zalogowanie się i nie da się używać telefonu bez logowania. Słabo..
don_kamillo Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 No dobra. To jaki masz teraz system i jakie masz recovery? Wipe nie pomaga?
ronnie Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Wgrałem ponownie ten system co miałem "multi_aqua_V7.2.5.0.LAJCNDA_v7-5.1-MiFlash" z angielskiego tutoriala. System się uruchamia i na siłę każe mi zarejestrować się do konta xiaomi i tu zaczynają się schodki. On wiąże mój telefon a jakimś innym kontem (jakieś 3 lata temu miałem MIUI na innym telefonie, być może jakoś to powiązał). Nie ma możliwości zalogowania. Po kilkunastu próbach odgadnięcia hasła system chce mi wysłać sms-a z kodem, ale ten kod nigdy nie przychodzi (mineło ze 3 h). Nie da się używać systemu, bo miui wyrzuca komunikat o aktywacji urządzenia. Nie mogę wybrać innego konta, na siłę pisze mi "to urządzenie może być powiązane z istniejącym kontem Xiaomi (***numer). Wpisuje jakieś hasła i ekran przechodzi do "zweryfikuj tożsamość" przez dodanie nr tel. i kodu. Wpisuje, po czym on mi pisze, ze wysłał sms.....ale nic nie dostaje. stoję tak w miejscu teraz.
ahr Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 A skąd masz ten telefon? Albo jest przypisany do konta poprzedniego właściciela, albo jednak podpiąłeś go pod jakieś konto. Kartę sim masz w innym telefonie żeby ewentualnie odebrać tego smsa?
ronnie Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Telefon kupiłem nowy na allegro na fakturę VAT. Był nowy, zalogowałem się na nim, używałem go od 2 miesięcy na moim aktualnym koncie xiaomi. Teraz po wgraniu nowego softu takie cuda się zadziały. Dopadłem drugi telefon i włożyłem tam kartę. Dostaję sms i wpisuje kod w MI4s po czym......używam przeglądarki loguje się na konto (swoje), ale telefon nie chce mnie wpuścić do systemu. Jest moment w którym pojawia się moje konto xiaomi (login, numer) ale telefon skanuje ..."sprawdzanie statusu lokalizacji urządzenia...." i po 5 sekundach wraca i pisze mi "to urządzenie jest już powiązane z innym kontem xiaomi 269***940 i każe mi wpisać hasło do tego konta. Rozmawiałem z MiCenter i dopóki xiaomi nie zrobi u siebie porządku z moim kontami, mój telefon to generalnie cegła. Dziękuję, dobranoc EDIT !! @ahr @don_kamillo @serfmen @Acid Kolejny edit dla potomnych: System odzyskałem. Ze 20 razy wgrywałem przez Miflash system i obecnie mam 7.2 xiaomi.eu 7.2.5.0 (LAJCNDA). Kluczem do odzyskania telefonu było: - wyjęcie kart sim przed uruchomieniem - wyłączenie internetu (wifi i dane) - na czyste MIUI wgrałem BACKUP. Dzięki nim przywróciłem wszystko łącznie z aplikacjami i kontem xiaomi. Na początku MIUI posypał błędami (dialer, itp.) kilka restartów pomogło. Mam w tej chwili TWRP 2.8.7.0 (wersja stara), ale nowej "aqua" nie chce mi telefon zainstalować w żadnej sposób. Mam też odblokowany BL (sprawdzałem Minimal ADB and Fastboot - Device unlocked: true ). Po 10 godzinach walki zastanawiam się czy zostać dożywotnio na tej wersji czy jest jakiś sposób na aktualizację MIUI. Jakieś pomysły żeby pójść do przodu? Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez ronnie Nowe fakty
Acid Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 No to jest jakieś obejście, skoro przywróciłeś z poziomu TWRP backup z kontem Xiaomi (tym swoim). To w sumie mogło podziałać. Co do TWRP to w ostatnim poście miuipolska jest link do nowej wersji TWRP (starej w zasadzie ale poprawionej o problem z instalacją). Zainstaluj to twrp przez fastboota i najnowszy rom dev powinien pójść. Tylko... zrób instalację z TWRP bo przez Updater może zaproponować wipe danych (bo przechodzisz ze stable na dev) a to właśnie może przywrócić ci problem z kontem. Nie wiem czemu mogłeś używać swojego konta a potem po wipe telefon blokuje się na inne konto. Co lepsze, to konto jest bardzo stare bo zaczyna się na cyfrę 2. Nawet moje konto jest na cyfrę 3, a przecież założyłem je gdzieś w 2011 roku. Większość ludzi tutaj ma konta na liczbę 15xx i 16xx. Także to raczej jakiś błąd albo gdzieś w Chinach ktoś ci testował ten telefon. Może masz refurba? 1
ronnie Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) 1 godzinę temu, Acid napisał: No to jest jakieś obejście, skoro przywróciłeś z poziomu TWRP backup z kontem Xiaomi (tym swoim). Backup przywróciłem z poziomu systemu w ustawieniach MIUI. Udało się i to mnie cieszy. 1 godzinę temu, Acid napisał: Może masz refurba? Telefon kupiłem 23.05 na alledrogo od usera Wyborowo na pełną fakturę VAT http://allegro.pl/xiaomi-mi4s-3-64gb-bialy-z-polski-od-reki-fvat23-i6152110975.html?snapshot=MjAxNi0wNS0yM1QxMDozODozMlo7YnV5ZXI7ZDQ1ZDJhMzk3NWYxMWE2ZDg1YjE2MGFjMGJiOWFmMGZhM2IxOTE0MDI1YjlhNjZlODIxODgwNjhmZjdkZTAyYQ== Trudno podejrzewać, że refurb by szedł tak masowo już 3 miesiące po premierze telefonu, ale kto to wie....tylko sprzedający. Spróbuję na spokojnie podejść do Twoich wskazówek i spróbuję....wkrótce Mój obecny nr. konta też zaczyna się na 2...., być może jakieś stare nieaktywne konta odtwarzają nowym członkom. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez ronnie
don_kamillo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Moje konto zaczyna się na 105. Dobrze, że zaczęło Ci działać, brawa za walkę Choć w sumie jak dałeś tyle za telefon, to trudno byłoby się poddać TO zrobię mały offtop: masz wersję MIUI7. Sprawdź w aplikacji aparatu jaki masz czas naświetlania, jeśli możesz
ronnie Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) 2 godziny temu, don_kamillo napisał: TO zrobię mały offtop: masz wersję MIUI7. Sprawdź w aplikacji aparatu jaki masz czas naświetlania, jeśli możesz Jak to sprawdzić? Btw. Wykrzaczyło mi się TWRP. Po wejście do trybu recovery uruchamia się jakiś proces i następuje restart. Boję się iść dalej ..... Sprawdzam w ADB i telefon wygląda tak: Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez ronnie
don_kamillo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 W aparacie kliknij tryb manualny i sprawdź czas naświetlania. No niezłe masz atrakcje z tym telefonem. Komunikat, który Ci się wyświetla oznacza jedynie, że nie autoryzowałeś komputera. Taka opcja powinna się pojawić przy podpięciu telefonu do komputera. Wtedy znika status unauthorized. Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka
ronnie Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) 3 godziny temu, don_kamillo napisał: W aparacie kliknij tryb manualny i sprawdź czas naświetlania. Mam suwak do czasu naświetlania. Zakres od 1/1000 s do 1/2 s. Wgrałem TWRP przez MiFlashify. Zrobiłem drugi backup z poziomu TWRP, zgrałem na kompa. Bez kitu boję się każdego kroku 14 godzin temu, Acid napisał: Zainstaluj to twrp przez fastboota i najnowszy rom dev powinien pójść. Tylko... zrób instalację z TWRP bo przez Updater może zaproponować wipe danych (bo przechodzisz ze stable na dev) a to właśnie może przywrócić ci problem z kontem. Czy teraz mam przez TWRP wgrać "xiaomi.eu_multi_MI4s_6.8.4_v8-5.1" ? Co trzeba formatować/wipe-ować itp przed instalacją ? Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez ronnie 1
don_kamillo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Za Acidem: 15 godzin temu, Acid napisał: Zainstaluj to twrp przez fastboota i najnowszy rom dev powinien pójść. Tylko... zrób instalację z TWRP bo przez Updater może zaproponować wipe danyc
ronnie Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Czyli konieczne jest wgranie z poziomu kompa....czyli łopatologicznie mam uruchomić na telefonie fastboot i na kompie odpalić "miminal adb and fastboot". Zmieniłem nazwę pliku twrp na recovery.img i skopiowałem ten plik do katalogu c/pliki**/miminal ADB.....itd. Uruchamiam cmd i .... Żeby nie było....BL odblokowany. Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez ronnie
don_kamillo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Bo źle wpisujesz komendę. fastboot flash recovery recovery.img 1
ronnie Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Moje aktualne TWRP to wersja 3.0.2-0. Mam nadzieję, że dobre skopiowałem? Czy teraz mam przez TWRP wgrać "xiaomi.eu_multi_MI4s_6.8.4_v8-5.1" ? Co trzeba formatować/wipe-ować itp przed instalacją ? Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez ronnie
don_kamillo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Ale właściwie poczekaj. Skoro masz odblokowany BL, wgrane prawidłowe TWRP, to po co właściwie wgrywać wersję dev? Ja wgrywałem dev do odblokowania BL, bo mi inaczej nie szło. Ale skoro BL masz już odblokowany, to wgraj przez TWRP MIUI Polska.
ronnie Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2016 który to plik? tylko duzymi literami ! .... bo w strachu jestem po wczorajszych walkach 1
don_kamillo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 ROM dla Mi4s z tej strony: https://miuipolska.pl/download/ o nazwie: xiaomi.eu_multi_MI4s_6.8.4_v8-5.1.zip W tym przypadku musisz zrobić wipe. Przejście z chinola na wersję polską. Wcześniej kopię zapasową, żeby już nie mieć problemów
ronnie Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2016 No właśnie ten soft miałem wgrywać Wipe Dzizus.....wnowu do zera wszystko trzeba zaorać #pełnegacie Czy tylko wipe, czy jeszcze jakieś cache, dalvik itp. ?
don_kamillo Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dalvik cache, system, Data i cache. Zostaw internal storage, bo wyczyścisz pamięć telefonu Skoro już raz go postawiłeś na nogi, to już masz wprawę Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka 1
ronnie Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) @Acid@don_kamillo@serfmen Houston....we have a problem..... Zrobiłem jak napisaliście.....nowy MIUI się zainstalował....i na tym koniec dobrych wieści. Nie da się bez podłączenia do sieci (wifi lub dane z karty sim) uruchomić systemu. W poprzedniej wersji 7 odpaliłem "goły" system i było ok, tutaj się nie da. Po włożeniu karty sim system znowu krzyczy, że mój telefon jest powiązany z tym "obcym" kontem xiaomi. Teraz nie da się tego objeść jak w poprzedniej wersji. Wpisuje hasło i system przechodzi do zakładki "zweryfikuj tożsamość" podaje nr. tel. (ten który zawsze używałem na koncie xiaomi) i captche.....i system mówi, że wysłał mi sms weryfikujący na mój nr. tel. Tylko ten nr. tel. leży w telefonie obok i żaden sms nie dochodzi. Poprzednim razem przywróciłem backup z poziomu systemu, także backup narzucił moje stare konto xiaomi, tym razem nie mogę nawet odpalić systemu. Jakieś cudowne pomysły na naprawę? Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez ronnie
Rekomendowane odpowiedzi