krzychu Opublikowano 10 Lipca 2016 Opublikowano 10 Lipca 2016 Witam, Jestem przez zakupem Mi4c. Telefon zamówię w chinach (prawdopodobnie Goldway 16/2 + EU Express). Z racji tego że sprzedawca może opcjonalnie zainstalować dla mnie odpowiedni rom multi (chyba xiaomi.eu_multi_MI4c_V7.5.2.0.LXKCNDE_v7-5.1), chciałem zadać kilka pytań o orginalny soft, czyli MIUI Official Stable ROM i Developer ROM. Na początku zaznaczę, że nie zależy mi na polskim interfejsie, w zasadzie chciałbym używać angielskiej wersji interfejsu, oczywiście z polską klawiaturą (polskie lokale: słownik, waluta, separator, strefa itp.). Czy przy tych założeniach, da się tak skonfigurować orginalny system? Zależy mi na tym żeby było po angielsku - bez chińskich znaczków. Ponad to, czy wersja chińska będzie działać poprawnie (optymalnie )w naszym kraju? Nie orientuje się czy nie jest skonfigurowana pod rynek chiński w związu z czym np. nie będzie łapał naszych sięci GSM, czy coś w tym stylu (np. słabszy zasięg itp). Kolejna sprawa to wszelkiego rodzaju bloatware/crapware - czy ficjalny rom jest przeładowany jakimiś chińskimi (lub innymi) śmieciami, czy może jest to w miarę czysta dystrybucja? Z tego co wyczytałem, wersja multi bazuje na wersji oficjalnej, więc chyba nie powinno być tak źle, no chyba że wyrzucają te śmieci w tej wersji? I na koniec, posiadając orginalny soft, będą działay oficjalne aktualizacje (OTA), czyli w przyszłosci mógłbym sobie wygodnie aktualizować soft z poziomu aplikacji - bez martwienia się o to czy soft pasuje czy nie, czy zadziała czy nie? Tutaj jeszcze dodatkowe pytanie - czy wgrywając Developer ROM - będzie możliwość wgrania już teraz wersji beta MIUI8? Jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć w temacie, będę wdzięczny za info i opinie. Generalnie, biorąc pod uwagę moje preferencje co do softu, czy możecie polecić oficjalny rom, czy raczej trzymać się od niego z daleka? Pozdrawiam
Acid Opublikowano 10 Lipca 2016 Opublikowano 10 Lipca 2016 Nie wydziwiaj. Wgraj rom MIUIPolska v8 dev (może być najnowszy) i tyle. Jak bardzo chcesz En to sobie możesz przełączyć. OTA nie będzie jakiego byś chciał ale bez przesady. Ręcznie nie możesz co jakiś czas pobrać romu i wgrać przez twrp? Z Mi5 Pro
krzychu Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Opublikowano 10 Lipca 2016 Gdzie znajdę do pobrania MIUIPolska v8 dev? Jest już dostępny?
wulfel Opublikowano 10 Lipca 2016 Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) Tak jak kolega radzi nie kombinuj, nasze miui jest bez zbędnych śmieci a j. angielski jest do wyboru. Mi4c mam od pół roku (kupione na allegro) i żadnych problemów, może mi się udało że ktoś wgrał już tak jak należy nasze miui nie wiem w każdym bądź razie problemów nie mam. Aktualizacje (każdy room instaluję zawsze w sobotę lub niedzielę bo czasem są jakieś poprawki) i nie licząc ściągnięcia roomu na komputer zajmuje to nie całe 10 min. z instalacją dodatków. Skupił bym się nad wyborem odpowiedniego sprzedawcy który wgra to co trzeba chyba że poradzisz sobie z prawidłowym wgraniem naszego miui. Każdy room jest teraz opisany nazwą danego modelu więc w czym problem, wystarczy czytać i po sprawie, przeglądając forum myślę że dużo osób ma problemy na własne życzenie a nie z winy miui. W zakładce Pobierz Miui masz wszystkie roomy. https://miuipolska.pl/download/ [Mi4c] Edytowane 10 Lipca 2016 przez wulfel
krzychu Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Opublikowano 10 Lipca 2016 Dzięki, zmylił mnie wpis MIUI 6.7.7. Rozumiem że to ten xiaomi.eu_multi_MI4c_6.7.7_v8-5.1.zip, wgram przez twrp i powinno być po sprawie.
wulfel Opublikowano 10 Lipca 2016 Opublikowano 10 Lipca 2016 Powinno, nie wiem co teraz jest zainstalowane na Twoim telefonie [Mi4c]
krzychu Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Opublikowano 10 Lipca 2016 Jeszcze nic, dopiero będę zamawiał - w zasadzie domyślnie wgrywają wersje multi (tak piszą), a więc jeśli dobrze myślę to twrp powinno już być zainstalowane, być może nawet miui też będzie aktualne, w razie czego wystarczy jedynie zaktualizować rom.
wulfel Opublikowano 10 Lipca 2016 Opublikowano 10 Lipca 2016 Więc masz czas żeby się przygotować, wszystko masz w poradniku jak instalować miui. [Mi4c]
Rekomendowane odpowiedzi