Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z baterią w note 3 pro, bateria strasznie szybko pada. Wieczorem ładuję, a rano spada o około 32%... wydaje mi się że to wina aktualizacji miui (wersja na screenie). Przywrócić ustawienia fabryczne, czy tam hard reset zrobić czy bawić się  w wakelock detectorze? (bez roota telefon). Telefon przyszedł  w poniedziałek 4.07.

Screenshot_2016-07-09-07-28-20_com.miui.securitycenter.png

Screenshot_2016-07-09-07-28-23_com.miui.securitycenter.png

Screenshot_2016-07-09-07-28-51_com.android.settings.png

Edytowane przez citizen616
Opublikowano

Dosyć nie dawno byłem na tej wersji romu i nie miałem z nią zbytnio problemów. W ciągu dnia owszem, jakoś leciała ta bateria, ale przez noc, odnotowałem maks. 4% chyba.

Możesz pobawić się w odblokowanie bootloadera, potem root, custom recovery, i instalacja np. miuipolska. Sam root da Ci możliwość do bardziej szczegółowego wglądu w historię baterii z poziomu aplikacji trzecich(np. google play).

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Może lepiej najpierw zrobić przywracanie do ustawień fabrycznych i potem dopiero kombinować z bootloaderem jak pierwsze nie pomoże?

Dodam tylko, że na wcześniejszej wersji miui jaką miałem zainstalowaną po otrzymaniu telefonu takiego problemu nie było

Opublikowano

Spróbuj, wiadomo, że to łatwiejsze działanie niż ingerencja głębiej w system. Może wystąpiły jakieś błędy po aktualizacji...

Tak czy inaczej i tak gorąco polecam te bardziej zaawansowane czynności, więcej można osiągnąć, i w ogóle. Nie jest się bezradnym jak się coś stanie.

Do mnie telefon też przyszedł z wersją 7.1 coś global, nawet języka polskiego nie było, zaktualizowałem, ale już złożyłem prośbę o pozwolenia na odblokowanie bootloadera. 2 dni jakoś mi minęły, a potem już zmieniłem. 

Opublikowano (edytowane)

Po powrocie z pracy przywróciłem do ustawień fabrycznych, za pierwszym razem trochę zmniejszyło się zużycie baterii, jeszcze zobaczę jak w nocy.  Natomiast po zaktualizowaniu programów i próbie wejścia przez chrome na to forum telefon zaczął wariować (wibracje). Aktualizowałem appki przez google play, w zadne badziewia nie wchodzilem w przeglądarce... Drugiego problemu nie powinienem chyba tu opisywać, ale już jestem na skraju wytrzymałości.

13618035_1093541304065914_464166725_n.png

13639428_1093541324065912_429072869_o.png

13650379_1093541297399248_913204814_n.png

Also, wysłałem prośbę o odblokowanie bootloadera. Trochę się naprodukowałem w tym okienku, ale nie jestem pewien czy wszystko zrobiłem jak należy (security check powinien być na 100%, bo wszystko w koncie xiaomi poustawiałem btw bezpieczeństwa).

Opublikowano
Dnia 9.07.2016 o 07:37, citizen616 napisał:

Witam, mam problem z baterią w note 3 pro, bateria strasznie szybko pada. Wieczorem ładuję, a rano spada o około 32%... wydaje mi się że to wina aktualizacji miui (wersja na screenie). Przywrócić ustawienia fabryczne, czy tam hard reset zrobić czy bawić się  w wakelock detectorze? (bez roota telefon). Telefon przyszedł  w poniedziałek 4.07.

Popraw proszę tytuł, bo jest tak bardzo nie po polsku, że aż człowieka skręca z bólu...

Opublikowano
2 godziny temu, mrosi napisał:

Popraw proszę tytuł, bo jest tak bardzo nie po polsku, że aż człowieka skręca z bólu...

Poprawione.

Problem  zaczyna się powtarzać, nawet pomimo sporadycznego użytkowania... Zużycie baterii przez aplikacje wzrosło. Nic w tle, najwiecej dają w kość appki systemowe. Szukałem pomocy na oficjalnym forum, muszę chyba czekać na odblokowanie bootloadera a potem wgrać rom miui polska. Zaczynam żałować zakupu. Nikt nie ma jakiegoś innego pomysłu? Próbowałem wakelock detectora w wersji na telefony bez roota, ale nie mogę zainstalować sterowników.

Opublikowano

Cześć

Coś jest na rzeczy z tą baterią. Nie miałem wcale z tym problemów (mam Global Stable 7.3.7.0), ale od 2 dni widzę, że telefon szybko się rozładowuje. 
Odłączony od ładowarki wczoraj rano, telefonu nie używałem prawie wcale, a obecnie 48% baterii.
Normalnie było by ~80%.

W wykresach zużycia górują "Android OS" oraz "System Android". Nic nie instalowałem ostatnimi czasy, co mogło by wpłynąć na takie problemy.

Opublikowano
37 minut temu, musek napisał:

Cześć

Coś jest na rzeczy z tą baterią. Nie miałem wcale z tym problemów (mam Global Stable 7.3.7.0), ale od 2 dni widzę, że telefon szybko się rozładowuje. 
Odłączony od ładowarki wczoraj rano, telefonu nie używałem prawie wcale, a obecnie 48% baterii.
Normalnie było by ~80%.

W wykresach zużycia górują "Android OS" oraz "System Android". Nic nie instalowałem ostatnimi czasy, co mogło by wpłynąć na takie problemy.

Zainstaluj Wake Lock Detector, z fusów nikt tu nie wróży.

Opublikowano (edytowane)

@Tomaszek1999

Ani też nie proszę, żeby ktokolwiek wróżył. :)
Po prostu informuję, że u mnie efekt jest podobny. W ciągu ostatnich dni jest to już któryś przypadek opisywany na forum, więc chyba warto się podzielić spostrzeżeniami.

P.S. Nie mam root'a.

Edytowane przez musek
Opublikowano
3 minuty temu, musek napisał:

@Tomaszek1999

Ani też nie proszę, żeby ktokolwiek wróżył. :)
Po prostu informuję, że u mnie efekt jest podobny. W ciągu ostatnich dni jest to już któryś przypadek opisywany na forum, więc chyba warto się podzielić spostrzeżeniami.

P.S. Nie mam root'a.

Jeśli nie masz roota to nie ma za bardzo rady. Powodem jest to, że jakaś apka ci wybudza telefon w nocy i podszywa się pod androidowe procesy, dość częste. Jednakże u każdego problemem może być coś innego.

Opublikowano

@Tomaszek1999

Mam pewne podejrzenie odnośnie tego, co może się dziać. Mam 2 karty sim: RedBullMobile (1) oraz T-Mobile (2). 
Internet mam domyślnie ustawiony na karcie z T-Mob i od czasu do czasu (raz na kilka tygodni) widzę, że co kilkanaście-kilkadziesiąt sekund tracę całkowicie zasięg na tej karcie pokazuje mi "Brak sieci", potem na krótką chwilę pojawia się status "Tylko połączenia alarmowe" a następnie zasięg wraca. Jest to typowe zachowanie przy błędnie ustawionych APNach. 
Muszę wtedy zmienić APN na karcie (2) na jakikolwiek inny i po złapaniu sieci powrócić na poprzedni. Po takim zabiegu sytuacja zazwyczaj wraca do normy, czasem muszę jeszcze ponownie uruchomić telefon. 

Powyższe zachowanie skutkuje właśnie dość szybkim, bardzo równomiernym, rozładowywaniem się baterii, które widać poniżej:
wa1LUSqA_5IAZmZqVr-fqxlm461zjrqnYax9dwXi

Przed chwilą przyłapałem telefon z komunikatem "tylko połączenia alarmowe" na karcie (2). Wykonałem więc "procedurę naprawczą" i zobaczymy. Ale jeszcze zbyt wcześnie na ostateczne wnioski.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@citizen616 
U mnie APNy pomogły, ale nie do końca. W GSam Battery Monitor sprawdziłem wykres CPU i okazało się, że nie wchodził w DeepSleep tylko trzymał 400 czy 600MHz. 
Wyłączenie i włączenie telefonu (nie restart) pomogło, na razie jest w porządku - odłączony od ładowarki wczoraj około 23 i obecnie 96% baterii przy włączonym ekranie przez ~19 minut.

Czasem jest lepiej, czasem jest gorzej. Jestem obecnie na MIUI 8 Global 6.7.5 Beta.

Opublikowano

Update. Telefon znowu zaczął pożerać baterię w stanie idle (15% przez noc). 94% użycia baterii przez aplikacje systemowe, telefon wyładowywuje sie w mgnieniu oka...

Opublikowano

Sprawdź, czy w nocy telefon przechodzi w Deep Sleep. 
W GSam Battery Monitor możesz to sprawdzić np. na wykresie częstotliwości procesora.

Opublikowano

@musek

Wydedukowałem, że bateria pożerana jest w tak dużym stopniu tylko wtedy gdy jestem zalogowany na koncie xiaomi na telefonie. Po wywaleniu go z telefonu/wylogowaniu nie ma problemów ze zjadaniem baterii przez noc. Natomiast -  przypadku użycia baterii przez aplikacje sytuacja ma się cholernie dziwnie. Gdy używam telefonu jak przeciętny użytkownik to użycie baterii wynosi 85%. Jest to w większości przypadków stała wartość, niekiedy mogę zauważyć minimalny spadek (w granicach 75%, restart telefonu/ włączenie go i wyłączenie nie zmienia nic). W momencie podpięcia telefonu do ładowarki użycie baterii przez aplikacje spada do 50%! Aplikacje typu snap, facebook, messenger, przeglądarka, instagram wypadają z listy appek, zostają 2 aplikacje systemowe od androida, zegar, launcher systemowy, uslugi google i inne. Czasami da się zauważyć kilkuprocentowe spadki po chwili normalnego użytkowania i zablokowaniu (około 3%).

Chciałbym spróbować wszystkiego zanim podejmę się zrobienia roota i szukania głębiej bo nie lubię grzebać tak głęboko w sofcie.

Dodam jeszcze, że telefon na upartego wytrzyma ze 40h na jednym ładowaniu (ale szału z czasem spędzonym na wifi, czy normalnej pracy nie ma). Niby wszystko okej, ale dalej irytuje mnie to zużycie baterii przez aplikacje.

Opublikowano

Dobry deep sleep to około 0,5% baterii na godzinę a nawet mniej. 

Jeżeli przez noc zjada wam więcej to macie coś nie tak. Mi w ciągu całej nocy (8h) przy włączonym wifi, danych i synchronizacji zjada przeważnie 3-4% baterii. Sprawdzam programem GSam Battery Monitor.

Opublikowano (edytowane)

@musek

Wydaje mi sie, że telefon wchodzi wchodzi w deep sleep... Bateria nie kończy się przez noc. Natomiast wygląda to tak jakbym jakiegoś wakelocka miał. Myślę, że jednak muszę go zrootowac i sprawdzić wakelock detectorem.

Screenshot_2016-07-29-18-32-13-738_com.gsamlabs.bbm.png

Screenshot_2016-07-29-18-32-09-568_com.gsamlabs.bbm.png

Screenshot_2016-07-29-18-31-41-253_com.gsamlabs.bbm.png

Screenshot_2016-07-29-19-02-41-422_com.gsamlabs.bbm.png

Opublikowano (edytowane)

Jednak dzisiaj w nocy znowu poswirowala mija cegla. Po ladowaniu trochę popisałem na messengerze, nie zresetowalem telefonu po ladowaniu i o, proszę.Ma ktoś jakiś pomysł?

Screenshot_2016-07-30-06-41-08-450_com.gsamlabs.bbm.png

Screenshot_2016-07-30-06-40-55-112_com.gsamlabs.bbm.png

Opublikowano

Mi na 6.7.28 również nie chce przechodzić w deel sleep. :/ 
Zastanawiam się nad powrotem do Global Dev - tam nie miałem żadnych problemów.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 11.07.2016 o 10:00, musek napisał:

@Tomaszek1999

Mam pewne podejrzenie odnośnie tego, co może się dziać. Mam 2 karty sim: RedBullMobile (1) oraz T-Mobile (2). 
Internet mam domyślnie ustawiony na karcie z T-Mob i od czasu do czasu (raz na kilka tygodni) widzę, że co kilkanaście-kilkadziesiąt sekund tracę całkowicie zasięg na tej karcie pokazuje mi "Brak sieci", potem na krótką chwilę pojawia się status "Tylko połączenia alarmowe" a następnie zasięg wraca. Jest to typowe zachowanie przy błędnie ustawionych APNach. 
Muszę wtedy zmienić APN na karcie (2) na jakikolwiek inny i po złapaniu sieci powrócić na poprzedni. Po takim zabiegu sytuacja zazwyczaj wraca do normy, czasem muszę jeszcze ponownie uruchomić telefon. 

Powyższe zachowanie skutkuje właśnie dość szybkim, bardzo równomiernym, rozładowywaniem się baterii, które widać poniżej:
wa1LUSqA_5IAZmZqVr-fqxlm461zjrqnYax9dwXi

Przed chwilą przyłapałem telefon z komunikatem "tylko połączenia alarmowe" na karcie (2). Wykonałem więc "procedurę naprawczą" i zobaczymy. Ale jeszcze zbyt wcześnie na ostateczne wnioski.

Coś z tymi APNami jest na rzeczy. Telefon trzymał lux, aż do pewnej nocy (przez noc zjadł 20%). Sprawdzałem o co chodzi ale nic nie wymyśliłem. Dopiero po wczytaniu się w wątek stwierdziłęm, ze przed tą nocą zainstalowałem MiFit i przełączyłem transmisję danych na T-Mobile. Czasami na tej karcie zauważałem zanik sieci. 

Przed dzisiejsza noca przełączyłem transmisję na Orange i przez noc zniknęło tylko 2%. Mam nadzieję, że to był problem :)

Opublikowano

Dokładnie tak. U mnie, po przełączeniu transmisji na Red Bull Mobile nigdy ten problem nie występuje.
Na transmisji z T-Mobile niestety od czasu do czasu wraca (praktycznie po każdej aktualizacji softu, często po restarcie telefonu). 

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...