Jump to content

Xiaomi Smart Czajnik

homman

Recommended Posts

• 1 month later...
Dnia 18.04.2020 o 00:15, Vetixil napisał:

Wystarczy go podnieś z podstawki i od razu położyć i wszystko działa. Czy to jest defekt podlegający reklamacji? W instrukcji nic na ten temat nie pisze. To jest niebezpieczne.

Czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu? U mnie co któreś odłożenie czajnika na podstawkę powoduje, że diody warm i boil zaczynają migać i czajnik bez przerwy podgrzewa wodę.

Wystarczy go podnieś z podstawki i od razu położyć i wszystko działa. Czy to jest defekt podlegający reklamacji? W instrukcji nic na ten temat nie pisze. To jest niebezpieczne.
Pewnie, że podlega reklamacji, a co mają pisać w instrukcji? Defekt konstrukcyjny jakiś. Na szczęscie ja mam Mi Czajnik a nie te od Viomi.

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

Problem z migoczącymi diodami rozwiązałem tak, że lekko podgiołem te blaszki na podstawce bo wyglądało jak by się źle układały i pomogło. 

Uwaga: odłącz wtyczkę od prądu przed manipulacją przy podstawce. 

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Prawdopodobnie jest to wada fabryczna. Coś nie tak spasowane. W instrukcji lakonicznie jest napisane że jeśli styki są OK to diody migną raz i zgasną. Dziwne i wg mnie dużym błędem jest to że w momencie takiej awarii czajnik grzeje wodę nieustannie, nawet jeśli jest pusty. Stwarza to duże niebezpieczeństwo pożarowe. Mój czajnik wypakowany z pudelka po zagrzaniu jednego dzbanka zaczął migać LED-ami jak szalony. Zauważyłem że jak go ściągasz z podstawki to na moment uruchamia się OK. Jak przywalisz czajnikiem w podstawkę to też się załączy. Zanim go odeślę to przetestuję podłączenie bez uziemienia. Jeśli będzie cały czas migać to oznacza że blaszka zewnętrzna ma słaby styk. Podłączenie Live/ neutral musi być ok bo wodę zagrzewa :>

• 3 months later...

Zakupiłem czajnik, jeden dzień działał teraz po odstawienia na podstawę piszczy a oba przyciski świecą się na czerwono i nie reagują na wciskanie.

Macie może jakiś pomysł jak w jakiś sposób zresetować czajnik lub co taki błąd może oznaczać? Gotował wodę normalnie 4 razy i nagle przestał