Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ostatnio trochę zmieniałem systemy i teraz mam dość spory problem aby wrócić do normalnego Miui opartego na androidzie 5.1.1

Mogę go zainstalować ale telefon nie widzi żadnej karty sim. Bardzo możliwe że zadziała metoda przez backup tylko akurat ja go nie mam.

Jeśli by ktoś zmieniał system i zrobił czysty backup(bez żadnych kont i ustawień) na romie miuipolska (android 5.1.1 ,obojętnie które wydanie) i go wrzucił np. tutaj: https://mega.nz/ byłbym bardzo wdzięczny.

Choć nie wykluczone że mogę uceglić tym posunięciem telefon ale jak to mówią -"Co Cię nie zabije to Cie wzmocni"

Pozdrawiam

Edytowane przez foreverfree
Opublikowano

Oj nie do końca jest tak jak mówisz. Zainstalowałem Miui oparte o androida 6.0.1 i na nim widzi karty sim i wszystko jest ok tylko nie mogę wrócić na normalne Miui.

Wydaje mi się że może przez backup wróciło by wszystko do normy. 

Opublikowano (edytowane)

Uwaliło Ci partycje z IMEI, mam to samo,tez przez 6.0.1. Mam o tyle lepiej, ze pod ręką mam drugi egzemplarz RN3P. Niestety, u mnie dodatkowo zablokowało BL tez. Myslę teraz jak ten problem rozwiązać. Ogólnie telefon działa, nie widzi SIM i nie zobaczy, nie ma modemu bo wyczyszczony. Zalogować się do konta MI nie mozna. Mozna odblokować BL flashując przez EDL Miflashem. Można tez wrzucić TWRP, tylko dalej potrzebny mi SU i uruchomiony system, a tu utknąłem na bootloopie po flashu SU.

PS. kopie partycji z IMEI i modemu posiadam z drugiego RN3P, jeszcze nie zmieniałem tam IMEI na swój.

Edytowane przez sp4ubw
Opublikowano

Poradziłem sobie :) IMEI jest "0" ale baseband jest i wszystko działa. Teraz można na spokojnie przez QPST wpisać IMEI. Mam sprawny telefon i mogę dzwonić.

Wieczorem opiszę krok po kroku co należy zrobić aby przywrócić działanie telefonu w takich przypadkach. Dodam tez niezbędne pliki.

• Like 1
Opublikowano

Obiecane informacje.
Co zrobić w przypadku utraty pasma podstawowego, IMEI. MEID, etc, gdy nie posiadamy kopii odpowiednich partycji?

Jakby ktoś zapytał, jak można to stracić - bardzo prosto, wystarczy wgrać nieodpowiednio zrobiony ROM (w moim przypadku był to MIUI 8 6.6.16 z androidem MM). W kazdym razie jak takie coś nastąpi nie ma powodów do strachu. Zakładam, że każdy kto to wrzucał robił to przez TWRP i miał odblokowany BL (inaczej się nie da).

W takim przypadku po wrzuceniu złego ROMa widać brak karty SIM i żadne czary nie pomagają, nic nie działa z łączności GSM, są problemy z Wi-Fi, w zakładce "Pasmo podstawowe" widnieje napis "unknown", taki sam w zakładkach z IMEI.

Flashowanie przez TWRP nic nie daje, Flashowanie MIflashem nic nie daje. Żaden z ROMów nie posiada partycji modemu i nie wskrzesi łączności GSM.

Zapomniałem dodać, że przeważnie wraca blokada botloadera - w przypadku tego pliku tak było. Więc dostajemy telefon z zablokowanym bootloaderem i bez GSM.

Pierwsza rzecz to nie panikować i nie flashować czym popadnie bo można sobie tylko zaszkodzić. Działając umiejętnie nie stracimy TWRP, a przy odrobinie szczęscia uda nam się zalogować na konto xiaomi i odblokować bootloader metodą oficjalną - jeśli tak nam się udało - wszystko wróci łącznie z IMEI, jeśli nie, trudno ale dalej można przywrócić działanie GSM. Zalety z odblokowania oficjalnego są takie, że potem nie ma problemów z rootem i można zmieniać IMEI.

W moim przypadku nie byłem w stanie zalogować się na telefonie do konta Xiaomi i odblokowanie nie działało. Odblokowałem więc metodą nieoficjalną:

http://en.miui.com/thread-253680-1-1.html

Od razu polecam użyć aktualnej wersji stable global, żeby mieć PL potem. Do wygodnego przechodzenia z trybu fastboot do EDL można uzyć paczki z załącznika. Należy uruchomić edl.cmd i telfon przejdzie w tryb EDL i pojawi się w Miflash jako portCOMxx. Reszta jest w podanym linku. Plik do podmiany w ROMie jest w załączniku, podmieniamy zgodnie z opisem z linku. TEn plik pasuje do dowolnego ROMa i umożliwia po flashu ściągnięcie blokady BLa fastbootem.

UWAGA, odblokowanie jest konieczne do wrzucenia modemu, bez tego nie uda się przywrócić GSM.

Mając odblokowany BL i wchodzimy w opcje programistyczne, zaznaczamy usb debugging, i wyłączamy telefon, włączamy tryb fastboot (klawisz ściszania i power). Ściągamy pliki modemu (3 partycje) i po kolei (kolejność dowolna) flashujemy to fastbootem:

fastboot flash modem modem.img

fastboot flash modemst1 modemst1.img

fastboot flash modemst2 modemst2.img

Link do plików IMG z modemami (i wszystkimi pozostałymi): https://mega.nz/#F!LggkSBwA!uonmzpQ0f8T5eVzMKwlmPg

Restart (komendą fastboot reboot lub przytrzymaniem przycisku power) i mamy działający GSM w telefonie. IMEI będzie "0" ale oprócz małej informacji co kilka minut i niemożności zalogowania się na konto xiaomi nie będzie problemów w działaniu telefonu.

U mnie tak zostało, gdyż pomimo wielu prób nie udało mi się zrobić na sztucznie odblokowanym BL roota i nie mam dostępu do plików systemowych poprzez program QPST, którym można wpisać dowolny IMEI. Jeśli komuś uda się to zrootować to całość będzie poprawnie działać i wtedy można zalogować się na konto Xiaomi, odblokować BL tradycyjnie i potem zacząć wgrywać romy z miuipolska.

Jakby ktoś dalej to pociągnął to proszę o informacje. :)

Fastboot_to_EDL.zip

emmc_appsboot.zip

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Gdyby ktoś nie miał pod ręką pudełka (jak ja) to swój IMEI znajdzie na koncie google:

https://www.google.com/settings/dashboard

Potwierdzam przywrócenie numerów IMEI programem z linka wyżej. Wszystko działa i telefon jest jak nowy.

Program dorzucam do pozostałych plików. ROM do instalacji Miflashem zawierający SU - również. Wszystko będzie w jednym miejscu.

Skrócony opis przywracania IMEI:

1. Należy ściagnąć ROM pod Miflash z rootem, zrobić flash Miflashem. Jedyny, który znalazłem to: "SphinX_MIUI_V7.1.9.0_Redmi_Note3_PRO_ManhIT"

2. Uruchomić telefon, zaznaczyć debugowanie USB, włączyć konsolę "cmd" wpisać po kolei:

adb shell

su

setprop sys.usb.config diag,adb

Telefon przełączy sięw tryb diagnostyczny i pojawi się na którymś porcie COM, np: 11.

3. Uruchamiamy program "WriteDualIMEI(W+G_eMMC).exe" i w nim powiniem pojawić się port, na którym jest telefon w tym trybie, jeśli nie ma to wpisujemy ręcznie, w pola IMEI1 i 2 wpisujemy IMEI (w redmi note 3 są oba identyczne. Klikamy "START" i jak pojawi się w okienku zielone tło i napis "PASS" to możemy zrestartować telefon. Numery IMEI powinny być na swoim miejscu.

4. Na tym ROMie możne od razu odblokować BL programem MiFlash unlock - działa prawidłowo.

5. Dalej postępujemy jak z kazdym innym telefonem z odblokowanym bootloaderem. :)

WriteDualIMEI(W+G_eMMC).exe

Edytowane przez sp4ubw
  • Like 1
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...