Skocz do zawartości

Rom do Redmi3 - xiaomi.eu_multi_ido_6.5.19_v7-5.1.zip

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, mam Redmi 3 z oprogramowaniem takim jak na zdjęciu. Czy jest sens wgrywać najnowsze możliwe do ściągnięcia oprogramowanie xiaomi.eu_multi_ido_6.5.19_v7-5.1? Oraz czy mogę to zrobić bezpośrednio z poziomu systemu wchodząc kolejno w ustawienia->informacje o telefonie->aktualizacje systemowe->później "..."-> i "zainstaluj aktualizację z pliku .zip"? (po wcześniejszym skopiowaniu pliku bezpośrednio do pamięci wewnętrznej urządzenia) Dodam, że chciałbym mieć roota i jeśli jest już możliwość to zainstalować też bootloader w języku angielskim zamiast chińskiego. Proszę o wyrozumiałość, ponieważ jestem nowy w temacie :) Jeszcze zastanawia mnie kwestia pamięci, która łącznie wynosi 10,96GB. Czy to normalne?

Screenshot_2016-05-23-17-14-08_com.android.settings.png

Edytowane przez Mistyk
Opublikowano

Zacznijmy od tego, że jeśli jest to ROM na zablokowany bootloader, to przez tą opcję co napisałeś, czyli z poziomu telefonu zainstalować paczkę .zip się nie da. ROM dev czy stable xiaomi.eu wgrywasz przez recovery TWRP po uprzednim odblokowaniu bootloadera. Więc jeśli chciałbyś zmienić ten system na nowszy, musisz najpierw złożyć wniosek o odblokowanie bootloadera i później możesz wgrywać jakie chcesz, a czy jest sens instalować to każdy ma inne zdanie. Ja np. cały czas się zbieram, żeby wrócić na 7.1.3.0, bo tam mi bateria trzymała najdłużej. Bootloadera nie zainstalujesz, tylko tak jak wspomniałem wcześniej, możesz go co najwyżej odblokować. Pojemność karty pamięci jest jak najbardziej normalna, resztę miejsca zajmuje system i aplikacje. A co do roota, to znów tak jak wspomniałem najpierw trzeba odblokować bootloader, a potem wgrać przez TWRP.

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Trzymając przy uruchamianiu telefonu V+ wchodzę do jakiegoś menu, ale nie wiem co to jest, bo jest po chińsku (czy w takim wypadku mogę zakładać, że jest odblokowany bootloader?). Znalazłem też zestawienie na stronie https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=50678 i nie wiem który plik z TWRP albo CWM wybrać dla Redmi 3, aby była możliwość wgrywania romów z poziomu angielskojęzycznego menu. Jeszcze pytanie jak wprowadzić urządzenie w tryb, który współpracuje z "MIUIPolska_Instalator_recovery" - żeby wgrać TWRP albo CWM?

Opublikowano

To jest stockowe Mi Recovery. Język na angielski zmienia się chyba drugim przyciskiem od dołu z prawej strony, ale mogę się mylić bo nie pamiętam dokładnie. Bootloader fabrycznie jest zawsze zablokowany. Co do recovery, ja polecam z tego tematu, z punktu III, sam to używam i wszystko działa. Instaluje się je w trybie fastboot, ale do jego działania też trzeba odblokować bootloader. W temacie którym podałem jest wszystko dobrze wytłumaczone krok po kroku, co się z czym je.

Opublikowano
24 minuty temu, Mistyk napisał:

Dziękuję za pomoc. Trzymając przy uruchamianiu telefonu V+ wchodzę do jakiegoś menu, ale nie wiem co to jest, bo jest po chińsku (czy w takim wypadku mogę zakładać, że jest odblokowany bootloader?). Znalazłem też zestawienie na stronie https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=50678 i nie wiem który plik z TWRP albo CWM wybrać dla Redmi 3, aby była możliwość wgrywania romów z poziomu angielskojęzycznego menu. Jeszcze pytanie jak wprowadzić urządzenie w tryb, który współpracuje z "MIUIPolska_Instalator_recovery" - żeby wgrać TWRP albo CWM?

Jeżeli sam nie występowałeś o zgodę na odblokowanie bl i nie przeszedłeś całej tej procedury to masz na 99,9% zablokowany bl i żadnego TWRP czy CWM nie wgrasz.Twoja wersja romu to jedyna eu jaką sprzedawca mógł wgrać na zablokowany bl. Możesz sobie poszukiwania darować i poszukać na forum w jaki sposób odblokować bl, jak wgrać rom dev który będzie potrzebny do odblokowania itd. Na poszukiwania odpowiedniego TWRP będziesz miał 7-14 dni, bo tyle mniej więcej się czeka na zgodę od Xiaomi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...