Skocz do zawartości

Instalacja custom ROMu bez odblokowanego Bootloadera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, michals19s napisał:

ok czyli najpier kopia, pozniej wejscie do recovery i czyszczenie wipe, :) instaluje tez z recovery czy normalnie na wlaczonym telefonie??

i przy wejsciu w recovery i wipie wybrac opcje data cos tam?? bo sa 2 opcje 

Wejdz w WIPE zazancz, cache, davlink, data i zrob WIPE, nastepnie przejdz do install wskaz zipa z softem i zainstaluj. Pozniej daj reboot i zaladuj soft, czyli niech sobie telefon normalnei sie wlaczy. Nastepnie wroc do TWRP i znowy WIPE cache, davlink, data, dodatkowo internal storage, daj reboot, poczekaj az zaladuje sei system i masz telefon jak z fabryki :D

Edytowane przez kamillm
Opublikowano
6 minut temu, kamillm napisał:

Wejdz w WIPE zazancz, cache, davlink, data i zrob WIPE, nastepnie przejdz do install wskaz zipa z softem i zainstaluj. Pozniej daj reboot i zaladuj soft, czyli niech sobie telefon normalnei sie wlaczy. Nastepnie wroc do TWRP i znowy WIPE cache, davlink, data, dodatkowo internal storage, daj reboot, poczekaj az zaladuje sei system i masz telefon jak z fabryki :D

A nie łatwiej MiFlash...?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Najgorsze jets to ze wchodze w Instal i nie odnajduje mi pliku zip ;/ nie moge nic zrobic 

a co gorsze pospieszylem sie i zrobilem format data, ;/ wykasowalem wszytsko z tel :(

Edytowane przez michals19s
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, michals19s napisał:

Najgorsze jets to ze wchodze w Instal i nie odnajduje mi pliku zip ;/ nie moge nic zrobic 

A gdzie wrzuciłeś ROM? Na telefon, czy kartę pamięci?

@kamillm W sumie mniej kabli do podłączania ;) 

Edytowane przez don_kamillo
  • Like 1
Opublikowano

nie mam karty pamieci, wrzucilem na tel , ale juz widze tylko przy probie instalacji po 2 sec failed wyskoczyl, wiec nacisnalem z opcji   cache, davlink  bylo ok pozniej dalem rebootr  i sie tel zresetowal. teraz czekam i laduyje sie kreska 

Opublikowano

no ten ktory mi podales z linka, przy isntalacji zipa nie odchaczylem tam przy nazwie zipa i byl  failed, teraz jak zaznaczylem wczytywalo pisalo done, zrobilem teraz reboot i czekam na wczytywanie

Opublikowano
Przed chwilą, michals19s napisał:

no ten ktory mi podales z linka, przy isntalacji zipa nie odchaczylem tam przy nazwie zipa i byl  failed, teraz jak zaznaczylem wczytywalo pisalo done, zrobilem teraz reboot i czekam na wczytywanie

czyli wszystko ladnie Ci sie wgralo tak?

Opublikowano

no narazie czekam zaraz napisze. Mam nadzieje ze tylko ten 1 plik trzeba wgrac co podales , a nie 1 zip miuiploska a 1 plik miui stable?

wczytalo, wybor jezyka i jetsn nadal Miu 7 ;/ ehhh

Opublikowano
2 minuty temu, michals19s napisał:

Mam nadzieje ze tylko ten 1 plik trzeba wgrac co podales

Tak tylko plik zip z softem.

wczytalo, wybor jezyka i jetsn nadal Miu 7 ;/ ehhh

Jeszcze raz napisz jak instalowales softa. Wszedles w TWRP pozniej w install, pozniej wskazales plik zip i co dalej?

Opublikowano (edytowane)

caly czas jest wersja 6.4.14 rozwojowa;/ 

robie tak. wchodze w recovery , robie to czyszczenie co podales wipe --- advence wipe zaznaczam delvic cache, data, cache, robie wipe,   wyskakuje tabelka z wierszami polecen jest na dole Done , 

Przechodze do Instal wybieram plik   daje X przy opcji zip file signature verification i przeciagam swipe to confirm flash, wczytuje sie i wyskoczyl znow failed

Edytowane przez michals19s
Opublikowano
1 minutę temu, michals19s napisał:

caly czas jest wersja 6.4.14 rozwojowa;/ 

Jeszcze raz napisz jak instalowales softa. Wszedles w TWRP pozniej w install, pozniej wskazales plik zip i co dalej?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, michals19s napisał:

Przechodze do Instal wybieram plik   daje X przy opcji zip file signature verification i przeciagam swipe to confirm flash, wczytuje sie i wyskoczyl znow failed

Dobra to tak. Zainstaluj to recovery https://www.androidfilehost.com/?fid=24665539028713602 jest do mi4s zgodnie z instrukcja ponizej (nazwe recovery zmien sobie na "twrp". Tylko pamietaj, zeby mialo rozszerzenie img, czyli "twrp.img" wlacz sobie pokazywanie rozszerzen, zebys nie zrobil pliku o nazwie twrp.img.img :D

3. Instalacja recovery

• Instalujemy Fastboot wg FAQ
    • Umieszczamy pobrane wcześniej recovery (twrp.img) w katalogu z fastboot.exe
    • Otwieramy wiersz poleceń (ctrl+shift+prawy przycisk myszy w oknie eksploratora)
    • Przechodzimy do fastboot na telefonie (przycisk głośność-dół + power)
    • Sprawdzamy obecność urządzenia fastboot devices (musi się pokazać ID)
    • Następnie: fastboot flash recovery twrp.img
    • Na koniec fastboot boot twrp.img
    • Dla urządzeń z fabrycznym Androidem 6 (np. MI5, MIMAX, MI5S, HMNote4, HMPro itd) w TWRP przechodzimy do menu Wipe > Format data i wpisujemy yes co usunie fabryczne szyfrowanie partycji danych.
    • Z menu Reboot wybieramy Reboot recovery i ponownie podłączamy urządzenie do komputera, którego pomięć wewnętrzna powinna być teraz widoczna i zamontowana w systemie
Edytowane przez kamillm
Opublikowano

ja patrzylem na to 

Instalacja MIUIPolska

1. Przenosimy pobrany wcześniej rom xiaomi.eu_multi_xxx... do pamięci telefonu będąc w TWRP
    2. W TWRP z menu Install wybieramy i instalujemy rom
    3. Po zakończonym procesie urządzenie wybieramy Reboot
    4. Podczas samouczka wybieramy język Polski i cieszymy się polskim MIUI
    5. Następne aktualizacje wykonujemy już przez aplikację Aktualizacje

Mam androida 5.1 

Opublikowano
Przed chwilą, michals19s napisał:

ja patrzylem na to 

Instalacja MIUIPolska

1. Przenosimy pobrany wcześniej rom xiaomi.eu_multi_xxx... do pamięci telefonu będąc w TWRP
    2. W TWRP z menu Install wybieramy i instalujemy rom
    3. Po zakończonym procesie urządzenie wybieramy Reboot
    4. Podczas samouczka wybieramy język Polski i cieszymy się polskim MIUI
    5. Następne aktualizacje wykonujemy już przez aplikację Aktualizacje

Mam androida 5.1 

Tak pozniej instalujesz soft. Dobrze patrzyles. Ale ja bym przeisntalowal TWRP na Twoim miejscu, nie wiadomo jakie tam masz.

Opublikowano
21 minut temu, michals19s napisał:

jak zainstalowac tego TWRD?  juz sie zakrecilem

Dobra to tak. Zainstaluj to recovery https://www.androidfilehost.com/?fid=24665539028713602 jest do mi4s zgodnie z instrukcja ponizej (nazwe recovery zmien sobie na "twrp". Tylko pamietaj, zeby mialo rozszerzenie img, czyli "twrp.img" wlacz sobie pokazywanie rozszerzen, zebys nie zrobil pliku o nazwie twrp.img.img:D

3. Instalacja recovery

• Umieszczamy pobrane wcześniej recovery (twrp.img) w katalogu z fastboot.exe
    • Otwieramy wiersz poleceń (ctrl+shift+prawy przycisk myszy w oknie eksploratora)
    • Przechodzimy do fastboot na telefonie (przycisk głośność-dół + power)
    • Sprawdzamy obecność urządzenia fastboot devices (musi się pokazać ID)
    • Następnie: fastboot flash recovery twrp.img
    • Na koniec fastboot boot twrp.img
    • Dla urządzeń z fabrycznym Androidem 6 (np. MI5, MIMAX, MI5S, HMNote4, HMPro itd) w TWRP przechodzimy do menu Wipe > Format data i wpisujemy yes co usunie fabryczne szyfrowanie partycji danych.
    • Z menu Reboot wybieramy Reboot recovery i ponownie podłączamy urządzenie do komputera, którego pomięć wewnętrzna powinna być teraz widoczna i zamontowana w systemie
Opublikowano (edytowane)

Otwieramy wiersz poleceń (ctrl+shift+prawy przycisk myszy w oknie eksploratora tego nie rozumie??

Nastepnie wchodzisz w folder gdzie sie adb zainstalwoalo i robisz tak jak ponizej

Chodzi dokladnie o cos takiego: 

Edytowane przez kamillm
Opublikowano
6 minut temu, michals19s napisał:

zainstalowalem nowe TWRP, zrobilem czyszczenie wipe , i zaczyna sie instalowac, czekam teraz na zaladowanie

Ciekam z niecierpliwie na wynik tej operacji ;]

Opublikowano (edytowane)

UDalo sie, Miu 8.1.4 stabilna :-D

Jestes kolego wielki i bardzo cierpliwy (ja juz bym sobie poszedl)  :) wielkie a wielkie dzieki :)

No i elegancko, ciesze się, że mogłem pomóc. Jeszcze jak chcesz to wroc sobie do TWRP i zrob jeszcze raz WIPE cache, davlink, data i internal storage, oczywiscie nie musisz tego robic jest to opcjonlana operacja :)

Zerknij na moją stopkę poniżej ;) :

Edytowane przez kamillm
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, michals19s napisał:

Tylko najgorsze ze mimo utworzenia kopi starcilem wszytsko i nie moge przywrocic :(

No niestety, ale przynajmniej masz telefon jak nowka, z najnowszym xiaomi.eu ;]

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

WItam, moj system juz ma troche tyg :) postanowilem go odswiezyc, i takie podstaowe pytanie :) jesli instalowalem juz nowy system pare miesiecy temu, wystarczyc sciagnac aktualna wersiu MIUI i zainstalowac ja ( z poziomy obecngeo systemu , czy w trybie recovery?), czy niestety bede musial przejsc cala procedure  cyzli instalajci TWRP,  i ta zabawa w recovery??

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...