Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, no więc nabyłem RN3P no i jedną z rzeczy która rzuciła mi się w oczy to jakość zdjęcia w zależności od jego formatu. Przy 4:3 jest 16mpx a przy 16:9.. 12mpx. Czy to jest normalne? I czy tak jest w każdym telefonie Xiaomi oraz w innych markach? W poprzednim telefonie jaki miałem tego nie było (lub nie zwróciłem na to uwagi). Dla pewności zainstalowałem apki Google Kamera oraz Camera MX i jest to samo. 

Tak przy okazji to żółtki kuleją z programowaniem, domyślna apka do aparatu nie kręci filmów uhd a google kamera tak.

Edytowane przez pivor
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odgrzebuje stary wątek ponieważ potestowałem troche zdjęcia i robiłem w 2 formatach 16x9 i 4x3. W pierwszym formacie zdjecia jakby wychodziły bardziej naturalne, sczegóły większe. A w 4x3 zdjęcia jakby wychodziły ścisnięte po bokach. Różnicy w jakosci zdjec na obu formatach nie zauwazylem w ogole. Nie wiem czy aby napewno matryca w naszym rn3pro byla 4x3....

Opublikowano

Ja mam wątpliwości czy w ogóle jest to matryca 16mpix czy po prostu jakieś zagranie programowe, i czy ma jakikolwiek związek z samsungiem.

Opublikowano

Niby jest to Samsung Isocell S5K3P3 1/3", nie znalazłem żadnej informacji o innych telefonach z tą matrycą, poza jeszcze jakimś chińskim. Rok temu były infa że ma trafić do flagowych samsungów, ale docelowo dostały matrycę z innym oznaczeniem, więc to pewnie jakiś niewypał i samsung pozbył się po taniości :)

Opublikowano (edytowane)

zgadza się i niby miała być kapitalna i zmiejszyć szumy ale pytanie co nie gra w tym http://tech.wp.pl/kat,1031195,title,Samsung-Matryce-dla-telefonow-z-pikselami-o-wielkosci-1-mikrometra,wid,17740598,wiadomosc.html?ticaid=116fd4

Oczywiscie porównanie do topowych modeli i wyjaśnienie " S6, S6 edge or Note 4 (the all three of them use Sony Exmor IMX240 sensor, about 35$) Too expensive sensor for such a cheap phone ;) probably Samsung Sensor... See the review, camera is not the best one, low light issues, grainy, too much noise... "

Edytowane przez Kyniolus73
Opublikowano

Wydaje mi się że choćby nie wiem jaki algorytm odszumiania zrobić to nic to nie da... chociaz nie jestem fachowcem od fotografii:)

Dziwi mnie to że wszędzie są informacje że 1 piksel w tej matrycy ma wielkość 1 mikrona. Tylko dlaczego tego aparatu nie ma w żadnym topowym modelu i dlaczego np sony nie wpadło na pomysł żeby zastosować taka technologie a z tego co czytałem oni stosują wielkość 1.12 mikrona. Tak jak pisał kolega ten aparat to chyba jakiś nie wypał jest bo po co samsung korzystał by z matryc sony skoro ma własne???

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...