luki! Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Dostałem telefon z wgranym MIUI Global 7.1 (7.1.9.0) z polską nakładką ? (język polski jest) na zablokowanym bootloaderze. Co to jest za soft? z xiaomi eu? Jeśli tak to pewnie po wczorajszym dniu jest do niego update? Nie mogę żadnej informacji znaleźć...
mucha6630 Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Witam mam tan sam problem co kolega wyżej kupiłem telefon z wgranym Global 7.1 (7.1.9.0) z polską nakładką Nie jestem dobrym asem we wgrywaniu romów . Tak wiec proszę o rady bo ten co teraz mam nie jest w pełni PL nie widzi karty pamięci , Mi Remote pusto jak chce wybrać tv i penwie coś wiecej. Teraz czytam aby wgrać oficjalny Rom z downloadu miuipolska musze najpierw grać chiński rom dev , potem czekać aż odblokują bootloadera następnie wgrać MIUI polska Możecie Mi doradzić ja najlepiej postąpić ? bym był wdzięczny za jakiś prosty polski poradnik bo nie chce wykrzaczyć telefonu . Nigdy nie miałem okazji mieć Miui ale jak pierwszy raz ujżałem zrobił na mnie piorunujące wrażenie . Karta Pamięci działa trzeba było sformatować micro SD XC do Fat32 Edytowane 26 Marca 2016 przez mucha6630
Rafullo Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Poradników na forum jest już kilka. Jeśli nie masz jeszcze zgody na odblokowanie bootloadera to proponuje wgrac global stable i poczekać z j. angielskim na zgode. Jak już ja dostaniesz to china dev, na nim odblokować bootloader i dopiero wgrac miuipolska. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
luki! Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Też tak proponuje I sam zastanawiam się nad global... ale co to jest kurcze za soft, który jest wgrany? Nigdzie nie mogę go znaleźć... Chyba, że to autorski projekt?
Gazda Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 To w końcu język Polski znajduje się w jakim Rom-ie ? China dev nie posiada angielskiego języka? Jeśli chciałbym odblokować Bootloader ale nie interesuje mnie polska wersja systemu ale angielska to który ROM wybrać.
luki! Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Polski masz w miui polska Angielski masz w china jak i global <-- i ten jest zalecane ze względu na mniej śmieci 1
Gazda Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Czy w wersji global są zainstalowane gapps? I czy mogę zrootować globala ? Bo według jednego poradnika na necie zrozumiałem że muszę mieć wersje china... Sry jeśli to głupie pytanie ale jestem zielony w sprawach z tymi telefonami.
Rafullo Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 To w końcu język Polski znajduje się w jakim Rom-ie ? China dev nie posiada angielskiego języka? Jeśli chciałbym odblokować Bootloader ale nie interesuje mnie polska wersja systemu ale angielska to który ROM wybrać. China dev i stable maja angielki i chinski. Z tym ze nie ma Google ani nic od nich. Jest jakis chinski sklep z apkami. Jeśli nie zalezy ci na jezyku polskim to polecam global stable jestbtak kilka europejskich języków, jest sklep google itp itd ale nie ma polskiego. China dev potrzebny jednak ci bedzie do odblokowania bootloadera bo na stable sie nie bardzo udaje to zrobic. No chyba ze faktycznie niedlugo bedzie global dev to masz odblokowanie j.angielski i google play w jednym Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka 1
Gazda Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) 4 minuty temu, Rafullo napisał: China dev i stable maja angielki i chinski. Z tym ze nie ma Google ani nic od nich. Jest jakis chinski sklep z apkami. Jeśli nie zalezy ci na jezyku polskim to polecam global stable jestbtak kilka europejskich języków, jest sklep google itp itd ale nie ma polskiego. China dev potrzebny jednak ci bedzie do odblokowania bootloadera bo na stable sie nie bardzo udaje to zrobic. No chyba ze faktycznie niedlugo bedzie global dev to masz odblokowanie j.angielski i google play w jednym Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Czyli przesiadka z zainstalowanego pierwotnie romu na china dev żeby odblokować bootloader i potem hop do global stable ( bo dla mnie żaden problem korzystać z angielskiego, byle by był sklep play ), a w przyszłości gdy będzie możliwość to na global dev ( jeśli takowy się pojawi )? Edytowane 26 Marca 2016 przez Gazda
Rafullo Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Czyli przesiadka z zainstalowanego pierwotnie romu na china dev żeby odblokować bootloader i potem hop do global stable ( bo dla mnie żaden problem korzystać z angielskiego, byle by był sklep play ), a w przyszłości gdy będzie możliwość to na global dev ( jeśli takowy się pojawi )? No mniej wiecej. Choć po odblokowaniu bootloadera polecam miuipolska. A jesli nie to nie musisz zmieniac na global dev jesli chcesz używać z j . angielskim, ale global dev ma miec j.polski oryginalnie od xiaomi. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka 2
Gazda Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Dzięki za informacje Jeśli mógłbym zapytać jeszcze o jedną rzecz. MIUI Polska jest na starszej wersji MIUI ? Bo w dziale download pisze że jest to 6.3.24 a na stronie en.miui.com 7.1.8.0 i czym spowodowana jest różnica w wadze ? 652 - 1002 Mb To jednak sporo
kamilstw7 Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 1 godzinę temu, Gazda napisał: Dzięki za informacje Jeśli mógłbym zapytać jeszcze o jedną rzecz. MIUI Polska jest na starszej wersji MIUI ? Bo w dziale download pisze że jest to 6.3.24 a na stronie en.miui.com 7.1.8.0 i czym spowodowana jest różnica w wadze ? 652 - 1002 Mb To jednak sporo Miui Polska ma inną numerację romów, pierwsza cyfra oznacza rok, druga miesiąc, a trzecia dzień powstania kompilacji romu, w tym 7.1.8.0 to dokładnie nie wiem od czego jest numeracja, ale pierwsza cyfra to chyba, że miui 7 Różnicą w wadze raczej się nie przejmuj, jeśli chodzi o xiaomi.eu 6.3.24 to jest wgrywane przez recovery na odblokowanym bootloaderze i wtedy paczka waży zwykle między 700-800mb, a ten drugi rom może jest pod MiFlash i dlatego waży więcej, ale tego nie jestem pewny czy nie jest też pod recovery, w takim razie bym nie wiedział z czego ta różnica wynika, ale ja siedzę na tym pierwszym romie i jestem zadowolony, wszystko działa i mimo wszystko ma język polski, a zawsze to troszkę udogodnienie. 1
kamaloo Opublikowano 26 Marca 2016 Opublikowano 26 Marca 2016 Wersje dev są numerowane rok.miesiąc.dzień a wersje stable są numerowane wersją miui. Tak więc niższy numer przy dev nie oznacza starszej wersji. 1
nivepl Opublikowano 27 Marca 2016 Opublikowano 27 Marca 2016 China dev i stable maja angielki i chinski. Z tym ze nie ma Google ani nic od nich. Jest jakis chinski sklep z apkami. Jeśli nie zalezy ci na jezyku polskim to polecam global stable jestbtak kilka europejskich języków, jest sklep google itp itd ale nie ma polskiego. China dev potrzebny jednak ci bedzie do odblokowania bootloadera bo na stable sie nie bardzo udaje to zrobic. No chyba ze faktycznie niedlugo bedzie global dev to masz odblokowanie j.angielski i google play w jednym Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Szacun ze ci sie chce kolejny raz to samo pisac bo chyba juz 10 osoba zamiast przeczytać od poczatku wątek i dowiedzieć sie wszytakiego podanego jak na talerzu, to wchodzi na forum zakłada konto i oczekuje ze bedzie za rączkę prowadzona od poczatku mimo ze to co napisałeś było juz 100x napisane w rożnych miejscach na forum! Jeszcze raz ogromny szacun! 2
marcinj6 Opublikowano 27 Marca 2016 Opublikowano 27 Marca 2016 Wydaje mi sie ze niektore posty powinny byc usuwane z miejsca:) nie chce sie poszukac to delete.. Nie rozumiem glupiego tlumaczenia ze nie mam czasu przegladac forum.. Juz naprawde zrobilo sie upierdliwie cale forum RN3Pro zostalo "zasrane" przez tysiace tych samych pytan.. Nie wiem ale jak ja dolaczylem do forum bo bylem zainteresowany kupnem smartfona xiaomi to przeczytalem niezliczona ilosc postow. Dzieki temu nie pisalem nowych z glupimi pytaniami.. Jak forumowicze przestana odpowiadać na posty z pytaniami ktore byly juz poruszane x razy to zmobilizuje to leni do czytania.. Jak mozna brac sie za modyfikacje systemu nie czytajac postow na ten temat. Potem jak grzyby po deszczu pojawiaja sie tematy: Uwalilem telefon pomocy! Nie dzialaja mi sterowniki pomocy! Albo telefon zlapal bootloopa.. Niestety android to system ktory czasem trzeba instalowac kilka razy i to metoda prob i bledow.. Nie oczekujcie ze kazdy z nas zna rozwiazanie kazdego problemu. Ja ostatnio miuipolska instalowalem kilka razy aby cos sprawdzic.. A prawda jest taka ze piszac kolejne posty na ten sam temat tak naprawde utrudniacie sobie szukanie waznych informacji.. Ja wiem ze jest tego duzo ale nie jest to ksiazka wiec czyta sie naprawde szybko. Jesli ktos nie ma podstawowego pojecia o systemie android(instalacja,modyfikacja) niech odpusci sobie na chwile obecna xiaomi do czasu az zaczna wychodzic z romem global stable pl. Bo widac w tej chwili ile osob zamowilo ten telefon i teraz nie maja pojecia co maja zrobic z nim a wiadomo ze chcacy miec jezyk pl trzeba sie nagimnastykowac.. Najpierw przeczytac cale forum i wtedy podjac decyzje czy modyfikacje ktorych wymagaja te telefony sa dla kazdego.. Bo naprawde posty typu "Dostalem dzisiaj swoje xiaomi i nie wiem co mam zrobic czy ktos wytlumaczy krok po kroku?" sa mega smieszne i juz irytujace.. Codziennie wchodze na forum i aby dowiedziec sie czegos madrego musze sie przekopac najpierw przez posty z glupimi pytaniami.. 5
Rafullo Opublikowano 27 Marca 2016 Opublikowano 27 Marca 2016 (edytowane) 1 godzinę temu, marcinj6 napisał: Wydaje mi sie ze niektore posty powinny byc usuwane z miejsca:) nie chce sie poszukac to delete.. Nie rozumiem glupiego tlumaczenia ze nie mam czasu przegladac forum.. Juz naprawde zrobilo sie upierdliwie cale forum RN3Pro zostalo "zasrane" przez tysiace tych samych pytan.. Nie wiem ale jak ja dolaczylem do forum bo bylem zainteresowany kupnem smartfona xiaomi to przeczytalem niezliczona ilosc postow. Dzieki temu nie pisalem nowych z glupimi pytaniami.. Jak forumowicze przestana odpowiadać na posty z pytaniami ktore byly juz poruszane x razy to zmobilizuje to leni do czytania.. Jak mozna brac sie za modyfikacje systemu nie czytajac postow na ten temat. Potem jak grzyby po deszczu pojawiaja sie tematy: Uwalilem telefon pomocy! Nie dzialaja mi sterowniki pomocy! Albo telefon zlapal bootloopa.. Niestety android to system ktory czasem trzeba instalowac kilka razy i to metoda prob i bledow.. Nie oczekujcie ze kazdy z nas zna rozwiazanie kazdego problemu. Ja ostatnio miuipolska instalowalem kilka razy aby cos sprawdzic.. A prawda jest taka ze piszac kolejne posty na ten sam temat tak naprawde utrudniacie sobie szukanie waznych informacji.. Ja wiem ze jest tego duzo ale nie jest to ksiazka wiec czyta sie naprawde szybko. Jesli ktos nie ma podstawowego pojecia o systemie android(instalacja,modyfikacja) niech odpusci sobie na chwile obecna xiaomi do czasu az zaczna wychodzic z romem global stable pl. Bo widac w tej chwili ile osob zamowilo ten telefon i teraz nie maja pojecia co maja zrobic z nim a wiadomo ze chcacy miec jezyk pl trzeba sie nagimnastykowac.. Najpierw przeczytac cale forum i wtedy podjac decyzje czy modyfikacje ktorych wymagaja te telefony sa dla kazdego.. Bo naprawde posty typu "Dostalem dzisiaj swoje xiaomi i nie wiem co mam zrobic czy ktos wytlumaczy krok po kroku?" sa mega smieszne i juz irytujace.. Codziennie wchodze na forum i aby dowiedziec sie czegos madrego musze sie przekopac najpierw przez posty z glupimi pytaniami.. Popieram!!! Ja wstępnie przymierzałem się do kupna RN3 na mediateku. Jeszcze przed zamówieniem telefonu(do którego nie doszło bo wybrałm przejściowo RN2 czekając na RN3 Pro) przeczytałem wszystkie wątki o odblokowaniu bootloadera, wgraniu pl menu, flashowaniu itp itd. Ściągnąłem wszystkie sterowniki, programy softy i wszystko inne co było by potrzebne do "zrobienia" telefonu. Strony zapisane na kompie offline żeby zawsze można było poczytać, wszystkie linki w zakładkach. Przygotowałem się i miałem świadomośc co kupuję, a teraz jest tak jak kolega @marcinj6 pisze: kupiłem i co mam teraz zrobić... masakra Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Marca 2016 przez Rafullo 2
nivepl Opublikowano 27 Marca 2016 Opublikowano 27 Marca 2016 2 godziny temu, marcinj6 napisał: Ja wiem ze jest tego duzo ale nie jest to ksiazka wiec czyta sie naprawde szybko. Jesli ktos nie ma podstawowego pojecia o systemie android(instalacja,modyfikacja) niech odpusci sobie na chwile obecna xiaomi do czasu az zaczna wychodzic z romem global stable pl. Bo widac w tej chwili ile osob zamowilo ten telefon i teraz nie maja pojecia co maja zrobic z nim a wiadomo ze chcacy miec jezyk pl trzeba sie nagimnastykowac.. Najpierw przeczytac cale forum i wtedy podjac decyzje czy modyfikacje ktorych wymagaja te telefony sa dla kazdego.. Co do tego akapitu, to akurat sytuacje psują bardzo sprzedawcy na allegro którzy piszą ze sprzedają tel z romem po polsku, wciskając jakiś szit chiński z połowicznym spolszczeniem. Potem taki typowy Janusz kupuje i coś mu ten pseudopolski rom nie odpowiada... no i zaczyna się. Na forum i lamenty żeby wszystko za niego zrobić od początku do końca. Ja rozumiem ze każdy z nas kiedyś zaczynał i nie posiadał wiedzy wystarczającej do wgrywania romow czy instalacji sterowników, ale podejście: 'zróbcie za mnie', 'napiszcie mi co i jak jak', 'pomocy uwaliłem telefon bo nie chciało mi się czytać' jest wręcz bezczelne. I przydałoby sie właśnie masowe ignorowanie takich postów, może by się wreszcie skończyło zaśmiecanie forum. Nabycie podstawowej wiedzy zajmuje naprawdę średniorozgarniętej osobie ok jednego wieczoru czytania tego forum. Kilka tutoriali, kilka wątków na forum i 90% postów śmieci można by uniknąć.
Acid Opublikowano 28 Marca 2016 Opublikowano 28 Marca 2016 Z racji braku porozumienia w tym temacie (i drugim w dziale głównym). Zamykam oba (tymczasowo). Proszę chętnego (najmądrzejszego) o założenie w dziale ogólnej dyskusji pięknego FAQ gdzie będzie wszystko ładnie wyjaśnione, zebrane wszystko do kupy, odpowiedzi na częste pytania, linki do Tutoriali itp. Temat ma też ładnie wyglądać z formatowaniem wg poradników Tutorialach na forum. Dziękuję. 6
Rekomendowane odpowiedzi