Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok w skrócie właśnie dziś dostałam nówkę Redmi Note 2 Prime ze sklepu xiaomi.com.pl. No i co istotne jestem babą, więc proszę o język dla laika :D

Mieli wgrać MIUI Polska, super tak też zrobili. Telefon się pięknie włączył, wyskoczył polski język, konfiguracja itd., doszłam do momentu z wyborem motywu. Wybrałam różowy (a jakże) i ekran się zrobił czarny. Po naciśnięciu power, na sekundę ładuje się rózowy ekran i potem gaśnie. A tak to czarny ekran, na górze tylko stan baterii. Systemu ni hu hu. Dopiero jak przycisnę power to wyskakuje ekran z możliwością restartu, wyłączenia, trybu samolotwego itd. Teraz jawi się pytanie: Co robić mili Panowie i pięknie Panie? Wrócić do ustawień fabrycznych i samemu wgrać? Ratunku, bo bez telefonu jak bez ręki i nogi.

Opublikowano
21 minut temu, luti napisał:

Ok w skrócie właśnie dziś dostałam nówkę Redmi Note 2 Prime ze sklepu xiaomi.com.pl. No i co istotne jestem babą, więc proszę o język dla laika :D

Mieli wgrać MIUI Polska, super tak też zrobili. Telefon się pięknie włączył, wyskoczył polski język, konfiguracja itd., doszłam do momentu z wyborem motywu. Wybrałam różowy (a jakże) i ekran się zrobił czarny. Po naciśnięciu power, na sekundę ładuje się rózowy ekran i potem gaśnie. A tak to czarny ekran, na górze tylko stan baterii. Systemu ni hu hu. Dopiero jak przycisnę power to wyskakuje ekran z możliwością restartu, wyłączenia, trybu samolotwego itd. Teraz jawi się pytanie: Co robić mili Panowie i pięknie Panie? Wrócić do ustawień fabrycznych i samemu wgrać? Ratunku, bo bez telefonu jak bez ręki i nogi.

Nie wiem co wgrali, ale na MIUIPolska takich kwiatków nie ma... Przywróć ustawienia fabryczne, następnie zainstaluj najnowsze MIUIPolska z poziomu recovery. Jak to zrobić znajdziesz na stronie miuipolska.pl (Pobierz MIUI->Instalacja 2014 lub odnośnik w mojej sygnaturce).

Opublikowano
1 minutę temu, Nezumi napisał:

Nie wiem co wgrali, ale na MIUIPolska takich kwiatków nie ma... Przywróć ustawienia fabryczne, następnie zainstaluj najnowsze MIUIPolska z poziomu recovery. Jak to zrobić znajdziesz na stronie miuipolska.pl (Pobierz MIUI->Instalacja 2014 lub odnośnik w mojej sygnaturce).

Dziękuję za odpowiedź. Za jakiś czas pochwalę się efektami. Mam nadzieję.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, luti napisał:

Wyłącz telefon, wciśnij jednocześnie POWER + VOL+, jak pojawi się logo puść, zrób wipe cache i uruchom ponownie,  zobacz czy działa. I jaki masz system wgl :) Jak coś pytaj.

Edytowane przez galakty
Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał:

Wyłącz telefon, wciśnij jednocześnie POWER + VOL+, jak pojawi się logo puść, zrób wipe cache i uruchom ponownie,  zobacz czy działa. I jaki masz system wgl :) Jak coś pytaj.

Uwaga pytam :D Rozumiem  że wipe cache, to wchodzę w wipe, potem klikam Adwanced wipe. zaznaczam cache i Swipe to Wipe czy Repair or chamge file system? Jezuuu, to skomplikowane :D

Opublikowano
1 minutę temu, luti napisał:

Uwaga pytam :D Rozumiem  że wipe cache, to wchodzę w wipe, potem klikam Adwanced wipe. zaznaczam cache i Swipe to Wipe czy Repair or chamge file system? Jezuuu, to skomplikowane :D

Masz MiRecovery czy TWRP?

Tak, Advanced Wipe, potem zaznaczasz "Wipe Cache" i jeśli jest "Dalvik Cache", nic więcej. Z tego co piszesz to chyba MiRecovery masz, to raczej MIUI Polska nie instalowali. Najlepiej jakbyś ściągnęła ostatnią wersję dev i wgrała, ale chyba wymaga TWRP, więc jeśli nie masz to najpierw trzeba będzie to wgrać.

Opublikowano
Przed chwilą, galakty napisał:

Masz MiRecovery czy TWRP?

Tak, Advanced Wipe, potem zaznaczasz "Wipe Cache" i jeśli jest "Dalvik Cache", nic więcej. Z tego co piszesz to chyba MiRecovery masz, to raczej MIUI Polska nie instalowali. Najlepiej jakbyś ściągnęła ostatnią wersję dev i wgrała, ale chyba wymaga TWRP, więc jeśli nie masz to najpierw trzeba będzie to wgrać.

Dobra mam to Dalvik Cache. Mieli mi wgrać, miałam się nie bawić a tu dupka blada. Generalnie wszystko pięknie śmigało do momentu wyboru motywu. Dziękuje za odzew! Pewnie będę jeszcze dopytywać.

Opublikowano
2 minuty temu, luti napisał:

Dobra mam to Dalvik Cache. Mieli mi wgrać, miałam się nie bawić a tu dupka blada. Generalnie wszystko pięknie śmigało do momentu wyboru motywu. Dziękuje za odzew! Pewnie będę jeszcze dopytywać.

Na pewno. Wipe Cache może nie pomóc, ale szansa jest. Jeśli nie to będzie się dalej kombinować (Najlepiej to wgrać TWRP i wtedy wszystko jest łatwiejsze).

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał:

Na pewno. Wipe Cache może nie pomóc, ale szansa jest. Jeśli nie to będzie się dalej kombinować (Najlepiej to wgrać TWRP i wtedy wszystko jest łatwiejsze).

To jest TWRP, w MiRecovery nie ma "Dalvik cache", jest po prostu opcja "Wipe cache" lub "wipe all data" nic więcej :P.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Nezumi napisał:

To jest TWRP, w MiRecovery nie ma "Dalvik cache", jest po prostu opcja "Wipe cache" lub "wipe all data" nic więcej :P.

O widzisz, nie wiem jak wygląda MiRecovery bo od razu wgrałem TWRP :P 

To jak koleżanka ma TWRP, to śmiało jak nie będzie działać niech wgrywa soft.

Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał:

O widzisz, nie wiem jak wygląda MiRecovery bo od razu wgrałem TWRP :P 

To jak koleżanka ma TWRP, to śmiało jak nie będzie działać niech wgrywa soft.

Nie wiem czy mam TWRP :D może i mam, nie ja wgrywałam MIUI POLSKA, mieli to zrobić w xiaomi.com.pl ale ich to przerosło, jeszcze dodzwonić się do nich graniczy z cudem. Może łatwiej mi będzie jak wrócę do ustawień fabrycznych (jak?:D) i wgram TWRP żeby mieć pewność że to mam, i dalej polecieć z poradnikiem? Czuje się jakbym rozbrajała bombę, matkoooo i córko.

Opublikowano

@luti na spokojnie, TWRP już masz, wydaje mi się, że najprostszym sposobem będzie wgrać jeszcze raz MIUIPolska (o ile w ogóle ten rom wgrywali) i problem powinien zniknąć :P. @galakty Cię poprowadzi, ja w TWRP nie siedzę, mam je od ~2tygodni i sam jeszcze do końca się nie obeznałem :D.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, luti napisał:

@galakty dobrze rozumiem, że mam sobie ściągnąć paczkę z romem, i później zgodnie z poradnikiem? :)

Jak masz TWRP to da się szybciej (nie wiem który poradnik, dużo ich jest..)

1. Wchodzisz w TWRP

2. Dajesz Wipe => Advance Wipe => Tutaj zaznaczasz wszystko oprócz SD Card oraz OTG

3. Instalujesz ROM

4. Po instalacji Wipe Cache i Dalvik

5. Reboot

I tyle. (Oczywiście stracisz dane na telefonie, więc kontakty skopiuj itp).

Edytowane przez galakty
Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał:

1. Wchodzisz w TWRP

2. Dajesz Wipe => Advance Wipe => Tutaj zaznaczasz wszystko oprócz SD Card oraz OTG

3. Instalujesz ROM

5. Reboot

Do tego momentu wiem wszystko, ale ROM instaluje przez USB? Bo ja nawet na przeglądarkę nie mogę wejść w telefonie. bo od razu załącza czarny ekran.

Opublikowano
1 minutę temu, luti napisał:

Do tego momentu wiem wszystko, ale ROM instaluje przez USB? Bo ja nawet na przeglądarkę nie mogę wejść w telefonie. bo od razu załącza czarny ekran.

Nie no ściągnij na PC i zgraj kabelkiem na kartę w telefonie ;) 

Opublikowano

Nie no ściągnij na PC i zgraj kabelkiem na kartę w telefonie ;) 

Jednak zostały mi szare komórki, będę hakerem :D

Opublikowano
42 minuty temu, galakty napisał:

1. Wchodzisz w TWRP

3. Instalujesz ROM

5. Reboot

To znowu ja, nie mam wymienionego OTG do niezaznaczenia. system mi się ściąga. Chyba łatwiej by było wrócić do ustawień fabrycznych i wgrać od nowa miui, bo Was chłopaki zamęcze.

Opublikowano
3 minuty temu, luti napisał:

To znowu ja, nie mam wymienionego OTG do niezaznaczenia. system mi się ściąga. Chyba łatwiej by było wrócić do ustawień fabrycznych i wgrać od nowa miui, bo Was chłopaki zamęcze.

Ustawienia fabryczne nic nie dają, a wgrywać od nowa za chwilę będziesz, przecież o to chodzi ;) 

Spoko, pisz. Jak Ci zamkną temat to PW ;) 

Opublikowano

Sciagnij ROM, wrzuc do pamięci telefonu przez kabel. Uruchom w twrp domyslam się że wiesz jak. Najpierw wipe i advanced kolejno zaznaczasz cache, dalvik cache, system, data i przeciagasz suwak by wykonał. Teraz dajesz strzałkę wstecz i dajesz install. Z listy znajdujesz ten wgrany ROM o nazwie xxx_hermes.zip i przeciagasz znów suwak by zainstalował. Jak skończy będzie opcja reboot to system.

Wejdz do twrp i ponownie zrób to co tu opisalem. Do twrp wejdziesz włączając telefon trzymasz  jednocześnie power i głośność + kiedy zawibruje i zobaczysz logo puszczasz power a głośność + trzymasz do skutku.

Pliku romu już nie musisz bo został w telefonie. Chyba że pobralas zły nie hermes wtedy będziesz mieć trochę kombinacji z czytnikiem kart pamięci bo system nie rozpozna telefonu.

Opublikowano
19 minut temu, luti napisał:

yyyyy teraz mam logo mi.com od dobrych 5 minut... Chyba coś się zesrało.

Pierwsze uruchomienie trwa długo. Jak po 20 minutach się nie uruchomi to wtedy się zesrało.

Opublikowano (edytowane)

Żeby było śmieszniej komputer nie czyta mi telefonu.

Edytowane przez luti
Opublikowano
1 godzinę temu, luti napisał:

Żeby było śmieszniej komputer nie czyta mi telefonu.

W TWRP powinno być Mount Storage USB, wtedy zobacz czy widzi. Jak nie to pobierz jakieś sterowniki USB do androida z neta. 

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...