Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Przedstawiam plik dzieki ktoremu jest mozliwosc nagrywania filmow 720p@120fps oraz 1080@60fps.

Plik nalezy wrzucic do /system/etc , potem np. przy pomocy root browser zmienic uprawnienia (permissions) na rw-r--r-- , a na koncu zresetowac telefon.

Filmy mozna nagrywac miuiową aplikacja. Wada jest to, ze filmy sa bardzo ciemne (tak jak przy nagrywaniu slow motion) oraz to, ze slow motion nie dziala (aplikacja aparat wylacza sie).

Tresc bledu, moze @Acid albo @ZduneX25 by cos poradzili?

Spoiler

java.lang.NullPointerException: Attempt to read from field 'int android.media.CamcorderProfile.videoFrameRate' on a null object reference
at com.android.camera.module.VideoModule.readVideoPreferences(VideoModule.java:760)
at com.android.camera.module.VideoModule.onSharedPreferenceChanged(VideoModule.java:2671)
at com.android.camera.module.VideoModule.handleMessage(VideoModule.java:1275)
at com.android.camera.ui.UIController.dispacherMessage(UIController.java:102)
at com.android.camera.ui.V6SettingPage.dispacherMessage(V6SettingPage.java:261)
at com.android.camera.ui.V6IndicatorButton.notifyToModule(V6IndicatorButton.java:162)
at com.android.camera.ui.V6IndicatorButton.onClick(V6IndicatorButton.java:77)
at android.view.View.performClick(View.java:4811)
at android.view.View$PerformClick.run(View.java:20136)
at android.os.Handler.handleCallback(Handler.java:815)
at android.os.Handler.dispatchMessage(Handler.java:104)
at android.os.Looper.loop(Looper.java:194)
at android.app.ActivityThread.main(ActivityThread.java:5549)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Native Method)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:372)
at com.android.internal.os.ZygoteInit$MethodAndArgsCaller.run(ZygoteInit.java:964)
at com.android.internal.os.ZygoteInit.main(ZygoteInit.java:759)

Plik https://mega.nz/#!GhgBSAJJ!Ww5BdfSsdaZlJ1TgF0zXD8ioj0YEYdCra__nl44hYlk

Znalezione tu http://en.miui.com/thread-225664-1-1.html

Edytowane przez redminote2
  • Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Warunkiem tego by wideo nie ściemniało się jest udostępnienie przez Xiaomi kernela, a później modyfikacja jakiegoś developera? 

Edytowane przez Mazurak7
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, galakty napisał:

Warunkiem tego by nie ściemniało jest dobre światło.

No ale obiektyw nie obsługuje hardware'owo 60fps i musi być wymuszone na software, czy jakby Xiaomi się chciało to ogarnęłoby normalnie bez ściemniania? 

BTW po wgraniu mam 720p 30fps i 1080p 60fps, dobre i to :D

Edytowane przez Mazurak7
Opublikowano
2 minuty temu, Mazurak7 napisał:

No ale obiektyw nie obsługuje hardware'owo 60fps i musi być wymuszone na software, czy jakby Xiaomi się chciało to ogarnęłoby normalnie bez ściemniania? 

Wat? Jaki obiektyw? Jak już to sensor .. I tak, S5K3M2 obsługuje 60FPS, nic nie jest wymuszone. Po prostu Xiaomi nie zależy na tym, żebyśmy to mieli, chcą by ludzie wymienili RN2 na RN3 Pro, który dodatkowo będzie miał 4K. 

Na wsparcie od Xiaomi nie licz w tej sprawie, nie zajmą się kamerą. To nie Mi seria na Snapie.

Opublikowano
13 minut temu, galakty napisał:

Wat? Jaki obiektyw? Jak już to sensor .. I tak, S5K3M2 obsługuje 60FPS, nic nie jest wymuszone. Po prostu Xiaomi nie zależy na tym, żebyśmy to mieli, chcą by ludzie wymienili RN2 na RN3 Pro, który dodatkowo będzie miał 4K. 

Na wsparcie od Xiaomi nie licz w tej sprawie, nie zajmą się kamerą. To nie Mi seria na Snapie.

Nie liczę na to. Wiem jak jest. Po prostu zapytałem czy jest hardware'owa możliwość, czyli po prostu software'owo jest to zablokowane. Dziękuję za odpowiedź 

Opublikowano
2 minuty temu, Mazurak7 napisał:

Nie liczę na to. Wiem jak jest. Po prostu zapytałem czy jest hardware'owa możliwość, czyli po prostu software'owo jest to zablokowane. Dziękuję za odpowiedź 

Soft nie obsługuje. Ale z tym plikiem już da radę. Co prawda nie ma pełnej kontroli, bo bitrate się nie zmienia, zostaje na 15mbps .. Malutko na 60FPS.. 

Teoretycznie 4K jest u nas możliwe, ktoś znalazł wpisy w systemie ..

Opublikowano
19 minut temu, cez4r napisał:

Ten link na razie nie działa: "This account's links are generating too much traffic and have been temporarily disabled!"

Czy mógłby ktoś podać jakiś działający link? Z góry dzięki.

Wejdź w link w pierwszym poście na en.miu i stamtąd ściągnij

Opublikowano
Dnia 5.03.2016o18:15, galakty napisał:

Eee, już to wrzucałem na forum, ale niech będzie i nowy temat ;)

Od razu zaznaczam, że koleś poleciał z bitrate jak głupi. 100 mbps ustawił ...

To może opublikujesz właściwy plik? z poprawionym bitrate?

Opublikowano (edytowane)

Jak juz mowa o focusie. Tu (11:03)

koles sie jara, ze galaxy s7 jest telefonem, ktory ma najlepszy focus, ale jak dla mnie w redmi note 2  tak samo szybko reaguje. Co myslicie?

Edytowane przez redminote2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, redminote2 napisał:

Jak juz mowa o focusie. Tu (11:03)

koles sie jara, ze galaxy s7 jest telefonem, ktory ma najlepszy focus, ale jak dla mnie w redmi note 2  tak samo szybko reaguje. Co myslicie?

S7 trochę szybciej i będzie lepiej radził sobie w gorszym świetle. RN2 ma PDAF który jest m.in. w Iphone 6 pod inną nazwą, to szybki autofocus 0.1-0.3s . 

Ale S7 ma DPAF, który jest rozwinięciem i oczywiste jest, że jest lepszy. Do tego ma większe piksele, więc lepiej w słabym świetle sobie radzi. 

Edytowane przez galakty
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Macie jakiś sposób by zwiększyć bitrate? Grzebanie w tym pliku nic nie daje. W zewnętrznej apce tak, ale porównałem filmy i jakośc taka sama.. 15mbps na 1080p 60FPS to trochę mało, ale apka MIUI nie chce nagrywać więcej. Może ktoś coś kombinował kiedyś?

Opublikowano (edytowane)

Testowałem kilka aplikacji bez moda w telefonie i:

Better Camera unlocked owszem jest 60 fps ale jakość pozostawia wiele do życzenia - obraz nieostry

Camera FV 5 3.0.2 - brak możliwości uruchomienia nagrywania wideo

stockowa aplikacja - tylko 25 fps ,ale obraz jak żyletka , jeszcze wgram porta apki z Mi4 i sprawdzę.

Niestety port z Mi4 dla Note jest niekompatybilny z 6.4.7 stoi na logo.

Edytowane przez Foxtrott
dodano
Opublikowano (edytowane)

1. Better Camera bez media_profiles.xml działa 60FPS?

2. Camera to camera, do filmów jest aplikacja Cinema FV ;)

3. Stockowa robi 30FPS jak ma do tego światło chyba, jak jest za mało to redukuje FPSy zwiększając czas naświetlania

Ale tak czy inaczej, stwierdzam.. Że nasz sensor nie obsługuje 1080p 60FPS.. Przecież przy 60FPS obraz powinien być bardziej ostry i lepszej jakości, a tu wygląda jakby był nagrywany w 480p.

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)

Teraz będę testował zmiany w build.prop

# Increase camera's photo and video recording quality
ro.media.dec.jpeg.memcap=8000000
ro.media.enc.hprof.vid.bps=8000000
ro.media.enc.hprof.vid.fps=65

# Improves Camera & Video Results
ro.media.panorama.defres=3264x1840
ro.media.panorama.frameres=1280x720
ro.camcorder.videoModes=true      <- dodanie tego zablokuje aparat
ime_extend_row_keyboard=true
ime_onehand_keyboard=true
ime_split_keyboard=true
ime_vibration_pattern=0:60

# Increase jpg quality to 100%
ro.media.enc.jpeg.quality=100

Edytowane przez Foxtrott
Opublikowano

Mogłeś spytać, przerabiałem wszystko związane z kamerą ;) 

Buildprop nic nie zmieni. Bitrate nie zmienisz w apce MIUI.. Dane bierze właśnie z tej apki, musiałbyś ją zmienić, jeśli potrafisz, fajnie. Ja niestety nie. 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Dnia 11.09.2016 o 22:10, JestemMortem napisał:

Na youtube? A po co? :D

Przypomniałeś mi. ZUK Z2 reklamował, że potrafi nagrywać 960 fps, a jak się okazało, to nagrywa 120 fps i programowo zwalniał żeby uzyskać 960 fps. 

Opublikowano
1 minutę temu, JestemMortem napisał:

Mi tam żadna różnica. 120 jak najbardziej wystarcza mobilnie a jak chce wolniej to wgrywam na kompa i robie zależnie od potrzeb 200, 500 albo i 12mln FPS.

Nie robisz, bo to nadal 120FPS, nie da się sztucznie tego zwiększyć ;)

Problem w tym, że SlowMo w MIUI nagrywa w 480p, a nie 720p. No ale cóż, marketing.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...