proton Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Witam, 3h temu odebrałem od kuriera swojego Redmi3. Dotychczas używałem LG G2 w Orange, który to kilka dni temu w mojej miejscowości odpalił LTE, które nie działa na Redmi3. Próbowałem ustawień domyślnych, próbowałem takiej oto jak poniżej konfiguracji ze strony Orange - też nie działa a także ustawienia które mam w LG wpisane. Kliknij USTAWIENIA W zakładce SIECI ZWYKŁE I BEZPRZEWODOWE wejdź w SIECI KOMÓRKOWE Zaznacz pole DANE MOBILNE W zakładce KARTY SIM wejdź w PUNKTY DOSTĘPOWE Wybierz NOWY APN Jako NAZWA ustaw Orange Internet W polu APN wpisz internetipv6 W polu NAZWA UŻYTKOWNIKA wpisz internet W polu HASŁO wpisz internet Jako TYP UWIERZYTELNIANIA wybierz PAP LUB CHAP Jako TYP APN wpisz default Pole PROTOKÓŁ APN ustaw na IPv6 Naciśnij WIĘCEJ i ZAPISZ Na liście APN zaznacz Orange Internet Powróć do głównego menu i wybierz INTERNET Naciśnij MENU i wybierz USTAWIENIA Wejdź w ZAAWANSOWANE Przejdź do STRONA DOMOWA następnie wybierz WŁASNE W pole USTAW JAKO wpisz www.orange.pl i naciśnij OK LG G2 obsługuje: LTE: 850, 900, 1800, 2100, 2600 - i LTE mi na nim działa. Redmi3 które zakupiłem obsługuje jak podaje sprzedawca na swojej stronie (polski sklep): 4G FDD-LTE: 1800/2100/2600MHz, TDD-LTE (B38/B39/B40/B41: 2555-2655MHz) Czyli jak - u mnie nadajnik musi mieć 850/900 skoro nie działa na REDMI3 czy ja źle coś robię? Jeśli jest to 850/900 to REDMI3 będę musiał sprzedać (nie chcę robić zwrotek bo na kasę długo się czeka od sprzedawcy). No nie sądziłem Proszę o pomoc. Edytowane 24 Lutego 2016 przez proton
artiq6 Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Na stronie Orange nie ma czasem opcji SMS z ustawieniami pod internet? (mi Virgin od razu sam skonfigurowal wszystko) Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
tomi87 Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Sprawdź jakie masz nadajniki LTE u siebie w okolicy na jakiej częstotliwości działają http://strefawifi.pl/Mapa-BTS, ja dzisiaj ustawiałem u siebie ale plusa bo też łączył się tylko w 3G, użyłem tej instrukcji i wszystko śmiga:
proton Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) artiq6 - sprawdzę to poprzez sms...choć przepisałem linia w linię wg tego co zaleca się dla tego telefonu - nie wiem co sms mógłby wnieść nowego w ustawienia; EDIT: nie ma możliwości wysyłki smsa dla REDMI3. tomi87 - ta mapka zawiera przestarzałe info a u mnie nadajnik LTE zamontowano kilka dni temu; jednakże: właśnie włożyłem karte do LGG2 i wziąłem wyszukiwanie ręczne sieci i znalazło mi: Orange RAT: LTE, Orange PL RAT: WCDMA, Orange PL RAT: GSM - czyli LG widzi LTE w Orange natomiast gdy wybiorę ręczne wyszukiwanie sieci w Redmi3 - znajduje tylko Orange 3G i GSM a 4G/LTE nie. Wykrywanie sieci dostępnych odbywa się nawet przy braku jakichkolwiek APN ustawionych tak więc to, że REDMI3 nie wykrywa nadajnika LTE świadczy o czym? Że przysłano mi telefon niezgodny z opisem (polski sklep znany z Xiaomi) czy o co chodzi :/EDIT: na infolinii powiedziano mi, że nadajnik, który zamontowano kilka dni temu działa w paśmie 800Mhz. Chyba, że może ktoś mi polecić magika który odblokuje mi pasmo 800Mhz? Edytowane 24 Lutego 2016 przez proton
fredek Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 2 godziny temu, proton napisał: Że przysłano mi telefon niezgodny z opisem (polski sklep znany z Xiaomi) czy o co chodzi :/ A który polski sklep deklaruje, że jakikolwiek telefon xiaomi ma obsługę LTE w paśmie 800MHz ?
proton Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Opublikowano 24 Lutego 2016 Pisałem to gdy nie byłem pewien o co chodzi. Dopiero ćpaki po 3 telefonie udzielili info jakie jest pasmo, wcześniej pieprzyli że 1800 oczywiście pomyliwszy pewne rzeczy. Tak więc może fredek odpowiesz na ważniejsze pytanie: czy można odblokować 800Mhz czy nie da się jeszcze? Z góry dzięki :/
fredek Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Na ten moment nie da się odblokować 800 MHz i osobiście wątpię w szybkie udostępnienie takiej możliwości.
proton Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Opublikowano 24 Lutego 2016 Fredek a żeby nie zaśmiecać forum to spytam tutaj: jak wgrać GooglePlay? Trzeba poprzez instalację pobranej apk czy istnieje bardziej cywilizowana metoda?
fredek Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 2 minuty temu, proton napisał: jak wgrać GooglePlay? Takie pytanie pojawia się kilka razy dziennie, także żeby nie zaśmiecać forum, poszukaj odpowiedzi. Tu masz pierwszą lepszą :
proton Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Opublikowano 24 Lutego 2016 Dzięki za odpowiedź. Nigdy nie zajrzałbym do "Modyfikacje systmowe" żeby szukać info o instalacji usług GOOGLE...bo jak dla mnie modyfikacją systemową jest samo MIUI a nie na odwrót :/ Maj godd. Ok ok. Wdrożę się. Niestety jestem zmuszony korzystać z tych chińczyków bo żaden "zachodni" nie dorównuje R3 w czasie działania na baterii (dane z gsmarena).
Rekomendowane odpowiedzi