and4335 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Witam wczoraj wymieniłem wyświetlacz, po pierwszym uruchomieniu telefon się włączył i było wszystko w porządku aż do momentu jak wyłączył się wyświetlacz (wygaszacz).Po naciśnięciu przycisku z boku tel. na wyświetlaczy pokazuje się napis: Don't Cover the orange area of the screen i nic nie można zrobić nawet wyłączyć. Pozostaje wyjęcie bateri a po powtórnym włożeniu znowu wszystko działa aż nie wyłączy się wyświetlacz z bezczynności.
ZduneX25 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Masz na ekranie pokazana jak ominąć tą blokadę. Później możesz to w ustawieniach wyłączyć, ale to wina czujnika coś go zasłania.
and4335 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2016 właśnie problem bo w ten sposób jak pokazuje telefon nie da się ominąć tej blokady Wcześniej sporadycznie się włączała ale zawsze ją omijałem. Piszesz o jakims czujniku co to za czujnik?
ddr Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Czujnik zbliżeniowy, pewnie go zakleiłeś ;). Wyłącz w ustawieniach pocket mode czy jak to się zwie. Gorzej będzie z rozmowami, tu już trzeba sięgać po moduły xposed.
ZduneX25 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Trzeba sięgnąć pod obudowę i sprawdzić prawność montażu, bo jak nie może ominąć tego ekranu to i klawisze mu szwankują.
ddr Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Klawiszem tego nie ominie, ale w sumie może go rozkręcić, wyciągnąć płytę główną i wyciąć dziurkę w taśmie przez otwór na czujnik, ew. przeczyścić czujnik i otwór.
and4335 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2016 Wyłączyłem blokadę na stałe ale jest problem bowiem podczas wykonywania połączenia wyłącza się wyświetlacz i jest tak długo wyłączony aż druga strona się nie rozłączy (nie da się przerwać z mojej strony połączenia) Nie wiem czy to jest też związane z tym czujnikiem.
ZduneX25 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Jak nie ominie? Wstecz i Vol+ i ominie. Też, w opcjach aplikacji telefon jest coś takiego jak Wygaś przy twarzy odznacz to, bo ewidentnie czujnik Ci siada.
ddr Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 To tyczy się blokady telefonu, ale czy na pocket mode to zadziała to nie wiem, nie mam telefonu z miui by sprawdzić. Jeżeli jest opcja wyłączenia wygaszania ekranu przy rozmowie to możesz to odznaczyć, w wielu telefonach ta opcja jest włączona na stałe i trzeba sięgać po xposed. A najlepszym rozwiązaniem jest po prostu rozebranie i wycięcie tej dziurki bo jak nic najpewniej zakleiłeś.
ZduneX25 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Jak masz zakryty ten czujnik to jest napisane na ekranie (prócz oczywistego - odsłoń czujnik) jakim skrótem to ominąć.
darek.kr Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Miałem taki sam problem po wymianie lcd z dotykiem. Czyszczenie i poprawianie elementów czujnika nic nie zmieniało. Pomogła kalibracja czujnika zbliżeniowego, ale nie za pomocą kodu diagnostycznego *#*#6484#*#* , bo odczyty były poza dopuszczalnym zakresem. Dopiero kalibracja z menu serwisowego (nie pamiętam jak się do niego wchodzi, chyba power - vol+) rozwiązała problem. Menu jest po chińsku, ale sprawdzałem po kolei opcje i trafiłem na tą właściwą.
and4335 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2016 Rozebrałem telefon i czujnik jest odkryty. Wyjołem też lcd aby mieć pewność poprawnego montażu i stwierdziłem ze lcd ledwo się trzymał na tej taśmie mocującej która była w zestawie. Czym najlepiej wkleić ten lcd (lcd wraz z dotykiem)?
ddr Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Dwie warstwy taśmy montażowej albo klejem. W następnym tygodniu przyjdzie do mnie b7000, zobaczę co to za cudo. A gumka na czujniku dobrze leży? Może zgubiłeś właśnie tą gumkę?
Rekomendowane odpowiedzi