Jump to content

Problem z baterią - Redmi Note 3

nexttime

Recommended Posts

Witam. Mam telefon zakupiony z http://allegro.pl/xiaomi-redmi-note-3-3-32gb-lte-wysylkaz-polski-24h-i5888332537.html

W telefonie posiadam wersję Miui 7 ver, 7.0.16.0 wszystko działa bardzo dobrze oprócz ładowania, telefon ładowany już prawie 4h z poziomu 20% podskoczył do 50%. Ładowany na oryginalnej ładowarce oraz kablu. Co może być przyczyną tak powolnego ładowania?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

3 godziny temu, quBi napisał:

Aż się boję bo też zamówiłem RN3 od tego sprzedawcy :x

Bez przesady. Kupiłem u niego i jest ok. Przypadek, który może spotkać każdego.

Edited by wkamil

Dnia 1.01.2016o23:02, marxxx napisał:

Tez mi powoli sie telefon ładował, ale używałem taniego kabla, zmieniłem i poszło trochę szybciej,

N3 nie ma szybkiego ładowanie, duża bateria, to i długo to trwa.

Z tego co wyczytałem naładowanie od zera do 100% trwa 2 godziny i 40 minut. Szybkie ładowanie skróciło by ten czas do 2h. Tylko nie wiadomo czy wytrzymała by bateria :-) Załatwcie jedną a sprawdzę pod zasilaczem laboratoryjnym :-P 

Dnia 1.01.2016o23:02, marxxx napisał:

Tez mi powoli sie telefon ładował, ale używałem taniego kabla, zmieniłem i poszło trochę szybciej,

Mylicie się ;-)  cytat z danych technicznych 

4000 mAh battery

• 690 Wh/L high-density battery
  • Supports 5V/2A fast charging, can charge up to 50% in one hour
  • Like 1

Z tego co wyczytałem naładowanie od zera do 100% trwa 2 godziny i 40 minut. Szybkie ładowanie skróciło by ten czas do 2h. Tylko nie wiadomo czy wytrzymała by bateria :-) Załatwcie jedną a sprawdzę pod zasilaczem laboratoryjnym :-P 

Jeżeli tak to ja na pewno mam podróbkę, u mnie ładowanie od 0 do 100% zajęło ok 14h. Poleci ktoś jakąś ładowarkę o dobrych parametrach? Najlepiej 5V/2A?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

@edit chociaż teoretycznie pisze, że mam dobrze b858eb7c68152ab9a121bb13ca356bbd.jpg

9 godzin temu, nexttime napisał:

Jeżeli tak to ja na pewno mam podróbkę, u mnie ładowanie od 0 do 100% zajęło ok 14h. Poleci ktoś jakąś ładowarkę o dobrych parametrach? Najlepiej 5V/2A?

To jest oryginalna ładowarka od Xiaomi i powina być ok. Generalnie proces ładowania baterii li-on dzieli się na 2 cykle:

1. Ładowanie baterii do uzyskania napięcia 4,2V (Ale możliwe że w przypadku RN3 jest bateria od podwyższonej pojemności - czyli około 4,35V[np. jak w RN2])

2. Ładowanie aż do zmniejszenia natężenia ładowania (<0,030A) 

Patrząc na naszego RN3 (4000mAh). Jeśli telefon od stanu rozładowania do końca pierwszego cyklu pobiera z ładowarki 2A - czyli w godzinę naładuję baterię do około 50% - czyli szbsze ładowanie jest nie możliwe. Nie da się przyśpieszyć ładowania w 2 cyklu. Owszem, można zwiększyć napięcie - ale skutkowało by to uszkodzeniem baterii. Praw fizyki nie oszukacie.

Póki co jednak nadal nie wiadomo czy RN3 pobiera z ładowarki te 2A. Np. RN2 pobiera tylko 1,43A. Więc nie wiadomo czy RN3 w pełni wykorzystuje możliwość szybkiego ładowania

Bez tytułu.png

• 2 weeks later...

Dziś dostałem RN3P. Po podłączeniu do oryginalnej ładowarki telefonu 5V/2A (stan baterii 27%) pobiera z ładowarki prąd 1,87A przy napięciu 5,38V. Czyli Można powiedzieć że wspiera szybkie ładowanie, lecz w 85%. Gdyby pobierał pełne 2A - ładowanie do tych 50-60% było by ..10 minut krótsze ? 

Czyli nie ma się nad czym rozczulać, jest dobrze  :-)  

3 godziny temu, Bomirr napisał:

Jak pisał kolega inna przejściówka

4 godziny temu, slother napisał:

Spróbuj użyć innej przejściówki, komuś pomogło.

Panowie serwisant GSM z wieloletnim doświadczeniem sprawdza dla was, forumowiczów jak "w praktyce"  sprawuje się szybkie ładowanie. A dostaje dziwne porady :-D  Przejściówka to nie problem. Przecież mogę pozyskać zasilanie z zasilacza laboratoryjnego :-) 

Zacznijmy od początku. Producent deklaruje, że Redmi Note 3 posiada baterię która:

- ma pojemność wynoszącą 4000mAh - telefon ładuję pierwszy raz, dopiero po kilku cyklach uformuje się. Ale patrząc na pomiary - na 95% ma te 4000 mAh albo i więcej :-) 

-obsługuje szybkie ładowanie 5V/2A (w praktyce max ~1,85A)  - czyli ciut niższe niż deklaruje producent,

- naładuje telefon do 50% w ciągu godziny  - tego jeszcze nie sprawdziłem.

W RN2 producent również deklaruje szybkie ładowanie (5V,2A) z czego telefon pobiera ~1,45A, baterię o pojemności 3000mAh (w praktyce jakieś ~2900mAh) czyli mniej niż podają "na papierku".

Pod względem ładowania RN3 wypada lepiej niż np. RN2

• 2 weeks later...

Witam,

Jak w temacie mam problem z bateria. Na początku miałem wgrany sof z china(nie był syfiasty ale miał parę aplikacji które myślałem że drenuja mi baterie) Zważywszy na problem z odblokowanie zainstalowalem Global UE 6.1.21 polecany na forum... I jest to samo albo i gorzej... Bateria ucieka w oczach... Jasność 20%, włączone dane komi synch, bez wifi i bl. Nie mam dziwnych aplikacji. Ogólnie trochę internetu, forum. Rano 6:20 odlaczylem tel i teraz 9:30 mam 84% i nie wiele robilem. Wczoraj trochę w ciągu dnia pogralem i stand. forum i sot 4h. Słyszałem że dev 5.12.31 był spoko jeśli chodzi o baterie.

Ma ktoś jakiś pomysł??

Leonov a co tam jest??? Czytałem to już dawno... Nic oprócz chwalenia się osób że maja sot 8h... Tyle że ja wiem że mam problem i pytam się czy ma ktoś jakiś pomysł??

Ps. Tam też już pisalem i problem został pominięty.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Bo nie miałeś styczność z romen który ma syfiaste programy które wybudzają telefon. Jeśli się przechodzi z takiego romu na nowy czysty to zawsze się odczuwa różnice jeżeli się używa telefonu tak samo.

Wyklepane z mojego Xiaomi Redmi Note 3 3/32

• mrosi changed the title to Telefon restartuje się podczas ładowania. Problem z ładowaniem.