Cyrus Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Witam. Jestem nowy na forum także przepraszam za ewentualne potknięcia. Problem dotyczy oryginalności posiadanego telefonu Mi 3 W 64 GB. Otrzymałem go w prezencie. Jest to mój pierwszy telefon Xiaomi. Zakupiony był niestety na Allegro. Uzupełniłem wiedzę ina temat podróbek i oryginalnych telefonów i mam mieszane uczucia. Na pudełku brak kodu zdrapki. Igła do otwierania tacki spłaszczona jakby jeździł po niej walec drogowy. W Gwarancji brak naklejki. Kabel USB z logo MIUI. Tył telefonu matowy, z wyczuwalnymi pod palcami napisami na dole. Naklejki obok aparatu podobnie usytuowane jak na wielu zdjęciach i filmach w internecie obrazujących oryginalne telefony. Pod tacką jedna śruba ma plombę, druga nie. Telefon po uruchomieniu miał zainstalowane oprogramowanie MIUI Polska w wersji 5.10.29, ale w dziwnej, okrojonej wersji (nie udało mi się znależć przeglądarki). Zaktualizowałem go do wersji 5.12.11 za pomocą Aktualizacja bez problemów. Tryb FASTBOOT się włącza i na mój gust wygląda tak jak powinien. Mi Recovey też można uruchomić. Sam telefon jak i programy - CPUZ, AnTuTu (o ile można im wierzyć) pokazują parametry podzespołów raczej zgodne ze specyfikacją telefonu. Niestety aplikację Mi Veryfication app musiałem instalować kilka razy, aby zadziałała. Zadziałała dopiero najnowsza wersja i raczej z mało pocieszającym dla mnie skutkiem. Po weryfikacji na ekranie telefonu wyświetliło się zielone tł i komunikat „Avoid counterfeit products buy buing Mi devices from authorized channels. Visit Mi.com for more info” czyli pokrótce, że aby uniknąć podróbki należy kupować urządzenia Mi u autoryzowanych dystrybutorów. Natomiast na ekranie komputera pojawiło się niebieskie tło, a na nim tabela z prawidłowym dla telefonu S/N, i lością prób weryfikacji, która wynosiła 1 oraz komunikat „Authenticated Mi 3 components. Need more info to authenticate this device. Visit your local Mi Service Center to authenticate your device for free. View nearby service centers ...” czyli mniej więcej o ile dobrze rozumiem - Legalne komponenty Mi 3. Potrzebujesz więcej informacji uwierzytelniania tego urządzenia. Odwiedź najbliższy Mi Service Center do uwierzytelniania urządzenie za darmo. Zobacz pobliskie centra usług ...”. I bądź tu człowieku mądry oryginał czy podróbka. Może ktoś z forumowiczów jest bardziej obeznany w temacie i potrafi udzielić informacji? Z góry dziękuję.
kulig007 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jak masz MIUI POLSKA to masz oryginał. Tyle, że może być to tzw "refubrished". Skoro brakuje plomby, ktoś mógł w nim grzebać. Najlepiej byłoby wrzucić zdjęcie tylnej części, bo może po prostu w danym miejscu nie ma fabrycznie plomb na śrubkach TapTap Tapatalk+MI4W
fredek Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Oryginalne MI3 ma 2 plomby: 1 na jednej z 2 śrub pod tacką i drugą wewnątrz w prawym górnym rogu na jednej z 8 śrubek trzymających płytę główną. Aby zobaczyć drugą plombę musisz uszkodzić pierwszą i zdjąć obudowę. Także jak masz tą pierwszą plombę pod tacką całą to jest ok.
Cyrus Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Dorzucam zdjęcia. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Cyrus
Cyrus Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2016 Witam. Przez weekend próbowałem „rozszyfrować” swój telefon, ale po przejrzeniu internetu i lekturze postów mam ogólnie zamieszanie. Niemniej mam nadzieję, że ktoś z szanownych forumowiczów potwierdzi mój tok myślenia dotyczący posiadanego przeze mnie. Rozumiem, że jeżeli w telefonie da się zainstalować MIUI POLSKA to można przyjąć, że telefon jest oryginalny, albo przynajmniej jak w moim wypadku posiada elektronikę od Xiaomi? Potwierdza to też obecność Mi Recovery i tryb FASTBOOT (królik czy zając grzebiący w robociku). Oryginalność telefonów Xiaomi potwierdza aplikacja Mi Veryfication app, której niestety mój telefon, jak pisałem w pierwszym poście nie przechodzi w sposób którego oczekiwałem. Mam tylko pytanie czy aplikacja ta działa za każdym razem czy potrzebne są do jej funkcjonowania odpowiednie warunki np. pierwsze uruchomienie telefonu, wyłączony firewall itp.? AnTuTu Officer podaje, że telefon to Xiaomi Mi 3 W. Różnego rodzaju programy typu CPUZ, AnTuTu, Quadrant, Hardware Info, CPU/RAM/DEVICE podobno można oszukać. Czy w przypadku zainstalowania MIUI POLSKA jest to możliwe? Pod kontrolą MIUI Polska w wersji 5.12.11 wszystkie programy podają parametry podzespołów raczej zgodne ze specyfikacją telefonu. Pudełko od telefonu nie jest oryginalne. Wynika z niego, że telefon działa pod Androidem 4.2 co chyba nie dotyczyło Mi 3 W tylko tego z Tegrą. No i "krzaczki" zaznaczone na górze są inne niż na oznaczeniach pudełka po oryginalnym telefonie (po prawej): Myślę, że wychodzi na to, że albo mam niezłą podróbkę, albo jak zauważył kulig07 "refubrished".
kulig007 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Nadruk na kartonie z wersją Androida by się chyba zgadzał. To jest baza, na której Mi3 wchodził na rynek. Co do reszty oznaczeń, właściciele tych modeli muszą się wypowiedzieć. TapTap Tapatalk+MI4W
Tomek_Tcz Opublikowano 19 Stycznia 2016 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Około 15 sprawdzę mój karton. Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
Pietr Opublikowano 19 Stycznia 2016 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Nie panikuj. Jak przyjmuje MIUIPolska i wszystko działa o jest to MI3W.
Rekomendowane odpowiedzi