rafpil91 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Od wczoraj jestem posiadaczem Xiaomi Redmi Note 2. Dystrybutor (tzw. królik z allegro) zainstalował MIUI Polska i rom w wersji 5.10.14 (jeżeli dobrze pamiętam). Zaktualizowałem go do 5.10.25. Wszystko było ok, jednak po którymś włączeniu w panelu sterowania opcji czyszczenie w telefonie jakby wyłączył się launcher - nie było ekranu głównego, był tylko pasek stanu baterii itp. Próbowałem rebootować telefon, ale bezskutecznie, zatrzymuje się na ekranie "MIUI Polska". Czyszczenie wszystkiego w recovery nic nie daje - dalej to samo. Udało mi się wrzucić przez komputer (też z problemami) inny rom (starszy). Zmieniłem nazwę pliku na update.zip, skopiowałem do pierwszego katalogu w telefonie i spróbowałem zainstalować go przez opcje "update" w recovery. Dostaje komunikat, że plik jest uszkodzony ("file is corrupted"). Dodam, że jak już udaje mi się zresetować ustawienia telefonu i dalej przechodzę kroki początkowe, w których konfiguuruje wstępnie system, to dalej launcher nie działa. Wyłącznie ciemny ekran i widoczny pasek stanu baterii i jakieś pojedyncze powiadomienia (np. jak podepnę tel. do komputera). Przeszukałem forum, ale nie znalazłem rozwiązania. Ogromnie proszę o pomoc, bo jak narazie tel. jest bezużyteczny...
Acid Opublikowano 25 Grudnia 2015 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Idź na MIUIPolska.pl do działu Pobierz MIUI i tam Instalacja MIUI 2015. Wgraj twrp i usuń ten syf co masz i wgraj najnowsze MIUI. Tyle. Wysłano z MI Note
rafpil91 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 25 Grudnia 2015 (edytowane) Fastboot toolkit znajduje urządzenie, pokazuje, że jest "powodzenie", ale nie włącza recovery. MiSetup w ogóle nie znajduje telefonu. EDIT: Ok, włączyłem recovery i zaistalowałem rom. W trakcie instalacji widziałem, że był komunikat "checking for m5 file", którego nie znalazł. Niemniej jednak zainstalowało się, przy czym i tak tel. nie chce się włączyć - zatrzymuje się na "MIUI Polska"... Edytowane 25 Grudnia 2015 przez rafpil91
Acid Opublikowano 26 Grudnia 2015 Opublikowano 26 Grudnia 2015 A wipe data zrobiłeś w Twrp? Wysłano z MI Note
Picasso Opublikowano 26 Grudnia 2015 Opublikowano 26 Grudnia 2015 A ile czekasz na tym logo miuipolska? Czasami trochę to trwa zanim system się załaduje, może po prostu jesteś zbyt niecierpliwy, poczekaj z 5-10 minut
rafpil91 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2015 Już jest ok. Dziękuję za pomoc. Martwi mnie tylko stosunkowo niska ilość wolnej pamięci na systemie na którym nie zainstalowałem żadnych aplikacji - 1GB. Widziałem, że niektórzy mają tutaj wynik 1,4 po restarcie, a u mnie prawie połowę mniej na czysto.
Cichq Opublikowano 26 Grudnia 2015 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Normalne jest 1-1.1 po restarcie. Nie widziałem nigdy by ktoś miał więcej bez żadnego buga z cyferką, ew. CM. Także nie musisz się obawiać. Zainstalowane, nieodpalone apki nie wpływają na wolny ram, który też mało co znaczy.
rafpil91 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2015 Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chce zakładać nowego tematu. Otóż jestem na najnowszym romie (dev), wszystko działa elegancko (poza drobnymi problemami z powiadomieniami), ale przy włączaniu/wyłączaniu większości aplikacji (np. Textra, messenger, firefox, dialer) następuje lekkie przycięcie. Jest to bardzo irytujące, ponieważ wszystko inne działa należycie i zwyczajnie psuje to wrażenia z użytkowania. To wina romu czy jakiś ustawień? W opcjach programowania ustawiłem wszystko tak jak zaleca się na forum (efekty x0,5) Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi