Nezumi Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Poszukuje monitora AH-IPS/IPS do ~750zł i w sumie mam już mętlik, masa monitorów różnych firm jest do siebie cholernie podoba, a różnią się tylko dodatkowymi "technologiami" zastosowanymi przez producentów. W oko wpadł mi ten monitor: Klik, jest to dobry wybór? Czy za tą kasę ktoś byłby w stanie polecić coś lepszego?
hhunter22 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 ja samego nowego modelu nie polecę. ale może podsunę samą markę - mam 5-6letniego ipsa iiyama. 23" wtedy był szałowy i kosztował chyba 1100-1200zł. jak dla mnie do dziś super obraz. odwzorowanie kolorów również. czarne jest czarne białe białe a szare szare. wcześniej miałem 22 LG - sprzedałem bo przy grach "smużył" , potem chwile samsunga też 22 (reklamowanego za martwe piksele i wtedy kupiłem iiyame) i porównując jakość obrazu była i jest - niebo a ziemia. może poszukaj sobie coś z tej marki na prawdę. szwagier ma LGka 27" za 1,5k (roczny) i nadal widzę różnicę w kolorystyce mimo ze to też LED IPS. jedyne co sie zastanawiam czy nie dokupić jeszcze 2 bo mam duże biurko a czasmi do pracy by sie przydały a widziałem nowy jakiś czas temu po 450zł/szt na allewieszgdzie. model X2377HDS. kiedyś chyba był jakiś nędzny test na benchmarku.
Nezumi Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2015 Ciekawy, ale wyczytałem sporo, że szybko się kurzy, stopka jest niestabilna, a do tego posiada słabą regulację stopki no i ludzie piszą o słabych kątach widzenia ;<, a niestety cenowo ~680zł nówka stoi .
hhunter22 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Co do stopki to dziwne. Chyba mają biurka na buegunach. Kurzy jak wszystko. Co do kątów ja siedzę przed nim centralnie to nie tv więc też nie widzę problemów. Monitor już kilka lat ma i nadal daje rade. Każdy łapał kurz tak samo. Na allewieszgdzie były jakieś 3 może 4 miesiące temu po 450 zł plus wysyłka 20sztuk. Popatrz sobie inne tej marki. Minusem może być ten głośnik w nich. Raz włączyłem jak zmieniałem 2.1 na nowe i tam jest licho. Pierdziawki że szkoda gadać.
Nezumi Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2015 Masa osób miewa te problemy, ale nie wszystkie, wygląda na to, że poszła jakaś "lewa" partia z tymi stopkami... Kąty widzenia u mnie to dość istotna sprawa, właśnie dlatego wymieniam mojego TN'a na IPS, gdyby nie to, zostałbym dalej na tym co mam . Iiyamy sprawdzałem w sumie już kilkukrotnie, różne modele i zawsze znajduję jakieś "ale" co do nich w przedziale cenowym do ~700zł, te powyżej 1000zł są na prawdę dopracowane i dobre, ale te tańsze widzę mają masę niedociągnięć...
hhunter22 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) wiesz co no on się buja jak go ręką bujam. ale nie ma tego problemu jak przy nim nie majstrujesz. w dodatku jakby go kupić za 450zł można sobie kupić uchwyt specjalny. na prawdę jakby go trzymać na kolanach to bd się bujał, na biurku może jakimś małym też. moje jest wielkie i droższe 3x więcej niż ten monitor jak go kupowałem. dlatego zastanawiam sie nad 3 monitorami - mam dużo miejsca. jeżeli zamierzasz nie tylko siedzieć na przeciw niego (np oglądać filmy w kilka osób, więcej niż 2-3) to te kąty mogą być słabe, ja od tego mam TV. a tak na poważnie, znajdź monitor bez wad? bez tego jakiegoś ale. dla mnie atutem była jakość obrazu. oczy mi sie tak nie męczą po całym dniu, w poprzednich szary był biały, doświetlenie rantów było beznadziejne. jak szukasz monitor bez wad to nei ten przedział cenowy. powinieneś szukać coś w okolicy eizo patrz fotki. jakość kiepska bo to rn2. jak dla mnie to wystarcza. nigdy przed nim nie siedziałem pod takim kątem. widzisz edifiery też łapią kurz hehe. to jakiś kretyn wymyślił ze szybko łapią kurz. czarne są to widać, jak na wszystkim pozdrawiam. mam nadzieje że dałem do myślenia! Edytowane 1 Grudnia 2015 przez hhunter22
Nezumi Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2015 No poszperam jeszcze . Bez wad nie znajdę, ale zawsze warto szukać tego "minimum" .
Cichq Opublikowano 2 Grudnia 2015 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Od siebie mogę polecić także iiyame, ale model ProLite x2483hsu. Mam go około pół roku i spisuje się świetnie, zarówno kąty jak i odwzorowanie kolorów, a zwłaszcza czerni. Nadaje się zwłaszcza do filmów czy nocnego grania. Problemów z podświetleniem nie ma, bo jest to matryca AMVA. Wbrew wszystkim mitom i powielanym opiniom osób, które nie miały nawet nowego VA nie ma żadnego smużenia, a mamy jeszcze dostepne funkcje overdrive z 3stopniami regulacji. Kupowałem go za 750zł + Wiesiek 3 gratis.
Ari93 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Również polecam iiyame X2483HSU, kupiłem rok temu i jestem mega zadowolony. Wszystko co napisał @Cichq w zasadzie mogę potwierdzić; kolory, kąty, kontrast, jasność, czerń czy to niby smużenie stoi na bardzo dobrym poziomie. Chwile się zastanawiałem pomiędzy tym monitorem a monitorem "do gier" który ma mniejszy input lag itp itd ale... jak bym postawił obok siebie dwa takie monitory pewnie bym różnicy nie zauważył, nie jestem żadnym zapalonym graczem CSa czy innego Coda więc postawiłem na jakość obrazu i ani sekundy jak na razie tej decyzji nie żałowałem. Na duży + możliwość wymuszenia 75hz, w grach naprawdę robi różnicę dodatkowe 15fps , dodatkowe porty USB też bardzo przydatne, co prawda tylko 2.0 ale odczyt z pendrive 3.0 wynosił aż ok 38MB/s (monitor pod 3.0 podpięty) gdzie wcześniej wyciągałem max 32MB/s także zdaje się że jest to takie usb 2.0+ Edit bym zapomniał; matryca jest matowa! po przesiadce z błyszczącego syfiastego samsunga to jest chyba najważniejsza zmiana na +. Monitor ma też chyba wbudowane głośniki... ani razu nie wydały dźwięku także nic nie mogę o nich powiedzieć. Jest jeszcze jeden +, dioda sygnalizująca pracę jest praktycznie niewidoczna, widać że się pali ale ani w oczy nie razi ani w nocy nie oświetla połowy pokoju, w samsungu nie dość że dioda była mocna to mrugała... więc bez kliknięcia power nie było opcji żebym położył się do spania.
Nezumi Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2015 8 godzin temu, Ari93 napisał: Również polecam iiyame X2483HSU, kupiłem rok temu i jestem mega zadowolony. Wszystko co napisał @Cichq w zasadzie mogę potwierdzić; kolory, kąty, kontrast, jasność, czerń czy to niby smużenie stoi na bardzo dobrym poziomie. Chwile się zastanawiałem pomiędzy tym monitorem a monitorem "do gier" który ma mniejszy input lag itp itd ale... jak bym postawił obok siebie dwa takie monitory pewnie bym różnicy nie zauważył, nie jestem żadnym zapalonym graczem CSa czy innego Coda więc postawiłem na jakość obrazu i ani sekundy jak na razie tej decyzji nie żałowałem. Na duży + możliwość wymuszenia 75hz, w grach naprawdę robi różnicę dodatkowe 15fps , dodatkowe porty USB też bardzo przydatne, co prawda tylko 2.0 ale odczyt z pendrive 3.0 wynosił aż ok 38MB/s (monitor pod 3.0 podpięty) gdzie wcześniej wyciągałem max 32MB/s także zdaje się że jest to takie usb 2.0+ Edit bym zapomniał; matryca jest matowa! po przesiadce z błyszczącego syfiastego samsunga to jest chyba najważniejsza zmiana na +. Monitor ma też chyba wbudowane głośniki... ani razu nie wydały dźwięku także nic nie mogę o nich powiedzieć. Jest jeszcze jeden +, dioda sygnalizująca pracę jest praktycznie niewidoczna, widać że się pali ale ani w oczy nie razi ani w nocy nie oświetla połowy pokoju, w samsungu nie dość że dioda była mocna to mrugała... więc bez kliknięcia power nie było opcji żebym położył się do spania. Ciekawy jest ten model... co prawda wykracza ponad to co planuje wydać, a jak na razie znalazłem tylko 1 sklep z tym monitorem poniżej ~700zł... No może poczekam i jakąś promocję na niego dorwę . Widzę Iiyama zawładnęła polskimi biurkami! .
Ari93 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Opublikowano 3 Grudnia 2015 No ja rok temu też byłem w kropce bo jak sie okazalo z jakieś 20 monitorów by spełniało moje wymagania... A wybrałem iiyame bo patrząc na suche dane dzięki matrycy AMVA+ ma przewagę nad wszystkimi TNami i IPSami praktycznie pod każdym względem. Jak chcesz mogę później fotki porobić z kątami widzenia itp ;p Monitor kupiłem na iiyama-sklep.pl za 699zl nie pamiętam dlaczego... Chyba wszyscy mieli takie same ceny.
Nezumi Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2015 29 minut temu, Ari93 napisał: No ja rok temu też byłem w kropce bo jak sie okazalo z jakieś 20 monitorów by spełniało moje wymagania... A wybrałem iiyame bo patrząc na suche dane dzięki matrycy AMVA+ ma przewagę nad wszystkimi TNami i IPSami praktycznie pod każdym względem. Jak chcesz mogę później fotki porobić z kątami widzenia itp ;p Monitor kupiłem na iiyama-sklep.pl za 699zl nie pamiętam dlaczego... Chyba wszyscy mieli takie same ceny. Teraz kosztuje 800zł xD
makovic Opublikowano 3 Grudnia 2015 Opublikowano 3 Grudnia 2015 29 minut temu, Ari93 napisał: No ja rok temu też byłem w kropce bo jak sie okazalo z jakieś 20 monitorów by spełniało moje wymagania... A wybrałem iiyame bo patrząc na suche dane dzięki matrycy AMVA+ ma przewagę nad wszystkimi TNami i IPSami praktycznie pod każdym względem. Jak chcesz mogę później fotki porobić z kątami widzenia itp ;p Monitor kupiłem na iiyama-sklep.pl za 699zl nie pamiętam dlaczego... Chyba wszyscy mieli takie same ceny. Teraz kosztuje 800zł xD Przedświateczna promocja a co... Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
Nezumi Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2015 36 minut temu, makovic napisał: Przedświateczna promocja a co... Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Widzę takich promocji coraz więcej W październiku kupowałem procek do PC, wyszedł mnie jakoś ~900zł, teraz w tym samym sklepie w promocji za ~1150zł .
makovic Opublikowano 3 Grudnia 2015 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Chyba trzeba się przyzwyczaić Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
Ari93 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Rok temu dolar był tak wyraźnie tańszy... no ja bym wolał już dozbierać ;P
Nezumi Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2015 Dozbierać... Kasa się znajdzie i na monitor za 900zł, po prostu idą święta i człowiek woli mieć zapas finansowy .
Rekomendowane odpowiedzi