Skocz do zawartości
  • 0

VoLTE w NJU/Orange

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Hej,

Zorientowałem się ostatnio, że w moim POCO F8 Ultra nie działa VoLTE. Sprawdziłem na stronie operatora (NJU), że tego modelu nie ma na liście wspieranych urządzeń. Zresztą nie ma tam też F6 i F7 - ostatni wspierany to F5 Pro. Dzwoniłem do NJU, czy da się toto jakoś włączyć, ale pani na infolinii posprawdzała coś i powiedziała, że skoro nie ma na liście to nie. Próbowałem użyć kodu *#*#86583#*#* ale nie działa (ROM EU 3.0.8.0, na wcześniejszym 3.0.2.0 też nie działało). Po użyciu kodu *#*#4636#*#* widzę w informacjach że "VoLTE provisioned" jest ON, ale wyszarzone.

Jakieś inne możliwości wymuszenia tego?

Edytowane przez tissaya

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ode mnie tylko tak informacyjnie - poco f8 ultra rom xiaomi eu 306 siec tmobile - volte jest, sprawdź jeszcze stan IMS ... Drugi załącznik 

Ps. Do tych ustawień wlazisz kodem przez dialer albo poklikaj kilka razy na polu pamięć wewnetrzna w szczegolowych informacjach o fonie (to jest na samym dole)

Screenshot_2026-07-15-14-20-35-013_com.android.phone.jpg

Screenshot_2026-07-15-14-30-24-232_com.android.phone.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, Marrik napisał(a):

A skąd wiesz, że volte nie działa? Jak to sprawdziłeś?

Zauważyłem że przestał mi działać hotspot w czasie rozmowy. A potem sprawdziłem już patrząc na pasek statusu - normalnie, przy wyłączonym WiFi, mam nad informacją o zasięgu ikonkę 5G lub LTE. Gdy zaczynam rozmowę ikonka znika, więc przełącza mnie na 2G, gdzie nie ma danych.

@Master - dzięki za screeny!

U mnie tego przełącznika "Połączenie VoLTE" w ogóle nie ma. A w ustawieniach mam:
image.thumb.png.f683e1ffe89cdf9a03c20707c1b7bfed.png

czyli ewidentnie zonk.

Super że w T-Mobile działa, chociaż oficjalnie też tego modelu nie wspierają. To pokazuje że się da. Dla pewności jeszcze kupię starter T-Mobile i zobaczę czy też będzie mi działać. Jak będzie, to znaczy że problemem jest NJU/Orange. Jak nie będzie, to może kwestia ROM-u.

• 0
Opublikowano

Bo ten przełącznik, panie Kolego, to trzeba samemu zrobic zeby byl widoczny ... Tez kodem przez dialer - domyślnie go nie widac - tzn. volte działa tez bez jego widoczności ... Można tez włączyć widoczność trybu SA lub NSA dla 5g ... Nie wiem jak to wygląda na romach typu global ale o ile pamietam volte u mnie bylo zawsze - na poprzednim fonie 15 ultra tez ... No ale to tez byłem na romie xiaomi eu i też w T-Mobile ... Vowifi tez u mnie działa - tzn jak jest włączone volte to to nie jest aktywne i odwrotnie ... Obsługa tego trybu to raczej na pewno kwestia operatora / infrastruktury ... Choc az tak tego nie ogarniam w szczegółach 🙃

• 0
Opublikowano
Jak będzie, to znaczy że problemem jest NJU/Orange. Jak nie będzie, to może kwestia ROM-u.

Raczej nie jest to problem nju, bo mojego telefonu też nie ma na liście a volte działa.
Co zaś się tyczy suwaka, to też go nie mam, nie aktywowałem go żadnym kodem, bo tak jak kolega wyżej pisze, jest on zbędny, działa i bez niego.
Jak masz dialer od googla to zobacz jeszcze czy przy wykonanych lub odebranych połączeniach masz dopisek "HD", ale sądząc po tym co piszesz, że znika Ci znaczek "LTE", to raczej go nie będzie.

• 0
Opublikowano

Wg mnie fon nie zarejestrował się prawidłowo na koncie u operatora. Nie wiem czy to zadziała ale ustaw na sztywno nie automatycznie swojego operatora. Zrestartuj fona. I po jakiejś godzinie sprawdź czy nie działa. Może wcześniej ale do tego potrzebujesz współpracy z operatorem. Musi wcześniej odświeżyć Twoje konto. Potem robimy ta procedurę. Nie wiem czy to w Orange zadziała bo on narzuca dziwne ustawienia w modemie modyfikujace niektóre funkcje w systemie