Kacper Skrzypek Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Dziś odbyła się premiera dwóch nowych smartfonów z średnio-wyższopółkowej serii T, czyli Xiaomi 17T i 17T Pro. Więcej o nowych modelach i ich cenach tu: https://miuipolska.pl/premiera-xiaomi-17t-i-17t-pro-2-rozmiary-i-rekordowe-baterie/. Co sądzicie? Dla mnie osobiście nowości nie ma jakoś wiele. Ostatnio w sumie większość modeli to klepanie prawie tego samego...
Master Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) Ciekawostka to to o czym od dawna pisalem - ze trzeba w końcu - chociażby marketingowo - przeskoczyć ze 120 hz na 144 hz ... No i w koncu jest 🙃 magia cyferek zawsze (a przynajmniej w zdecydowanej wiekszosci) działa na kupujacych ... Ekrany ogolnie sa nowe bo widać to np. Po rozdzielczości i ppi - mniejsza przekątna od poco f8 ultra ale wieksza rozdzielczość i ppi ... Do tego nowsza wersja gorilla glass i szczytowa jasnosc ... Choc tu faktycznie zmierzone w praktyce sa bardzo podobne ... Aparaty tez podobne - glowny wide i peryskop ... Możliwe ze sa identyczne z tymi w poco ... Za to panorama ma tu tylko 12 mpx ... Bateria niewiele pojemniejsza przy tych samych parametrach wireless / kabel i podobnych wymiarach i wadze ... Ciekawe jak głośniki bo w poco sa swietne - no i proc mediateka a nie snap - osobiscie nie przepadam za mediatekami - choc to raczej doświadczenia ze starszych czasów, zastanawiac moze brak wersji 16gb ram - czyzby kwestia cenowa i dostepnosci? 12gb w zupelnosci wustarczy no ale znowu ... Kwestie marketingowe - o ile w zwyklej wersji 12gb to jeszcze zrozumiale o tyle brak tego wariantu dla pro troche slabo 🙃 a ja osobiscie czekam na podekranowa przednia kamerke - nawet przy gorszych parametrach jakościowych ... Moze w końcu sie doczekamy ... Kurde ... Ciekawe kiedy w koncu bedzie nowy global dla poco ... Bo juz dwa miesiące bez aparatow 🙃 da się wytrzymać ale troszku brakuje ... A na razie ani globala ani chinczyka ni ma ... Choc widze ze dla 17tek wyszly nowsze wypusty 3.1 ... To moze i w poco / redmi coś sie w koncu ruszy ... 👍 Edytowane 28 Maja przez Master
Frantik Opublikowano Piątek o 14:31 Opublikowano Piątek o 14:31 (edytowane) 17 godzin temu, Master napisał(a): Ciekawostka to to o czym od dawna pisalem - ze trzeba w końcu - chociażby marketingowo - przeskoczyć ze 120 hz na 144 hz ... No i w koncu jest 🙃 magia cyferek zawsze (a przynajmniej w zdecydowanej wiekszosci) działa na kupujacych No właśnie to chyba bardziej marketing. W jednej z recenzji na YT widziałem, że w samym Androidzie nadal trzyma góra 120 Hz, więc te 144 pewnie dopiero mogą wymuszać aplikacje. Ogólnie to przemawia do mnie ten 17T Pro, aczkolwiek w aktualnej cenie (~3,5k) wybrałbym chyba nadal zwykłą, podstawową 17-stkę, przyoszczędził i wziął tego Poco F8 Ultra, godząc się na gorzej wyglądający ekran i pewnie nieco słabsze fotki... lub też zrobił przesiadkę na np. OnePlusa 15 od konkurencji, bo nadal nie wiem czy nie obrazić się na Xiaomi za ciągnący się już miesiącami brak aktualizacji do mojego obecnego 13T, który utknął z niewiadomych powodów na Androidzie 15/Hyperos 2🤨 Edytowane Piątek o 14:43 przez Frantik
Master Opublikowano Piątek o 14:44 Opublikowano Piątek o 14:44 (edytowane) Ekran wcale nie bedzie gorszy ... Ta różnica w rozdzielczości i ppi jest bardzo mała ... Oba maja ppi powyzej 400 to w zasadzie dka oka ludzkiego juz nie ma specjalnie znaczenia ... Ogolnie nie narzekam na ekran nic a nic ... Czy fotki beda slabsze / lepsze trudno powiedzieć ... Jak patrzyłem po parametrach sensorow to w zasadzie ti samo - moze sama optyka byc nieco lepsza w xiaomi ... Ogolnie fotki z poco sa bardzo fajne - mi sie podobają - zeby jeszcze w ogóle aparaty dzialaly to byloby juz w ogóle luks 🙃 zaleta w 17t pro to na pewno indukcja 50tka - w poco tez jest a nawet wiecej wyciaga chwilowo ... Przy niskim poziomie baterii - A przez większość czasu laduje okolo 35 wat ... Tak przynajmniej mi ładowarka ankera pokazuje 🙃 dla nnie zwykla 17tka automatycznie odpada ze wzgledu na rozmiar ... W ogole to ciekawe czy wyjdzie globalnie 17 max ... Ja zdecydowanie bardziej bym wolal ten model niz 17t pro ... Ale podejrzewam ze nie ... Edytowane Piątek o 14:45 przez Master
Kacper Skrzypek Opublikowano Poniedziałek o 14:04 Autor Opublikowano Poniedziałek o 14:04 W dniu 28.05.2026 o 23:07, Master napisał(a): Kurde ... Ciekawe kiedy w koncu bedzie nowy global dla poco ... Bo juz dwa miesiące bez aparatow 🙃 da się wytrzymać ale troszku brakuje ... A na razie ani globala ani chinczyka ni ma ... Choc widze ze dla 17tek wyszly nowsze wypusty 3.1 ... To moze i w poco / redmi coś sie w koncu ruszy ... 👍 Nie ten wątek, ale dzisiaj coś puścili, więc bądźmy dobrej myśli, że pasuje 1
Master Opublikowano Poniedziałek o 16:00 Opublikowano Poniedziałek o 16:00 (edytowane) 1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Nie ten wątek, ale dzisiaj coś puścili, więc bądźmy dobrej myśli, że pasuje Wiem ze nie ten ... Tak tylko marudze żeby gdzieś zaistnieć publicznie i sie pozalic 🙃 faktycznie puscili ... I eea i Chińczyka 🙃 Ps. Na sourceforge juz jest 306 ... Edytowane Poniedziałek o 16:02 przez Master
Rekomendowane odpowiedzi