Skocz do zawartości
  • 0

Xiaomi 12X brak zwiększenia się ilości pamięci mimo usuwanych zdjęć

Pytanie

Opublikowano

Mam mega problem z którym walczę już kilka tygodni. Moja pamięć w telefonie wg komunikatu jest pełna wszystkie pliki zajmują 99% pamięci. Postanowiłam zrobić porządek ze zdjęciami i filmikami z telefonu . Zrzuciłam je sobie przez Google photo na lapka potem na dysk zewnętrzny , tym samym usuwając je. Zdjęcie i filmiki, które usunęłam nie mam ich już ani w galerii tel ani w zdjęciach google. Minęło kilka tygodni , w tym czasie był resetowany telefon kilka razy , zrobiłam najnowsza aktualizacje systemu , łącznie usunęłam z pamięci ok 80 GB . Niestety telefon cały czas pokazuje komunikat, że kończy się miejsce i mam usunąć aplikacje albo zdjęcia. Próbowałam to sama ogarnąć wg wskazówek czata . Opróżnilam wszystkie kosze , testowałam telefon i włączałam go po kilku minutach niestety nic nie pomaga. Czat prowadził mnie po ustawieniach, ale jak mu opisywałam co widzę to twierdził , że w ten sposób nie da się tego wyczyścić i trzeba to zrobić przez podłączenie do komputera i jakiś program power coś tam ( sorki ja z tel korzystam tylko w podstawowych czynnościach ) . Podpowiedzcie mi co mam zrobić żeby odzyskać prawidłową ilość pamięci , bo zaraz oszaleje. Musiałam posuwać połowę aplikacji , z których korzystam na co dzień, a telefon i tak dalej krzyczy , że ma za mało miejsca 

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

W przypadku takich problemow najszybsze rozwiązanie to przywrócenie systemu do ustawień fabrycznych - oczywiście wcześniej robimy backup danych (kontakty smsy itp.) dostajemy wtedy system jak po wyjęciu fona z pudełka ... No ale to opcja zerowa ... Zobacz co pokazuje Ci też w tym co masz w załączeniu - tam jest też opcja dokładnego czyszczenia ... Możliwe że to wskazanie miejsca to jakiś "krzak" w systemie ... Na to pomoże w zasadzie tylko właśnie przywrócenie do fabrycznych ... Ewentualnie czyszczenie danych i cache odpowiadającej za to usługi (tu musiałbym poszukać jakiej bo nie pamiętam ...) ogólnie czy to krzak czy nie to dość łatwo można sprawdzić podłączając fona do kompa w trybie transmisji danych i zobaczyć ile miejsca pokaże system Windows ... Kiedyś pamiętam miałem taki problem z błędnym wskazywaniem zajętego miejsca przez apke galeria - tam pomogło to co pisałem powyżej + wyczyszczenie danych i cache ...

Screenshot_2026-02-04-00-39-32-880_com.miui.securitycenter.jpg

• 0
Opublikowano (edytowane)

No ale zdjęcia są usunięte z tego co pisałaś ... Jeśli tak to zrób to samo co ja - znajdź apke galeria - przytrzymaj dłużej ikonkę aż pojawi się "i" do wyboru - jak klikniesz to na dole po prawej będzie opcja czyszczenia danych - tam usuń wszystko ... To przywróci apke do stanu wyjściowego - trzeba będzie też wszystko poustawiać na nowo ... Ale to detal w tym przypadku 🙃 no i możliwe że problem ze wskazaniem miejsca zniknie ...

Screenshot_2026-02-04-10-34-14-627_com.miui.securitycenter.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

No tak , no fizycznie zdjęć już nie ma w telefonie ani w galerii ani w zdjęciach google . Tylko sama pojemność pamięci jakby nie synchronizuje mi się z tym, że usuwam zdjęcia. Nowych już nie mogę zrobić , bo pamięć pełna , ale po usunięciu starych nic się nie dzieje z ilością pamięci. Miałam już tak parę miesięcy temu , ale po dwóch dniach zaskoczyło i nagle miałam ok 40% niej pamięci w użyciu więc myślałam , że teraz też musi trochę dłużej pomyśleć . No ale to już trwa ponad 2 tygodnie. Spróbowałam tego co poradziłeś i tą opcje wyczyść dane mam widoczną, ale jak klikam nic się nie dzieje. Tak jakby była nieaktywna 🙄

• 0
Opublikowano

Pan Kacper mnie uprzedził bo właśnie chciałem o tym napisać ... Zrób tak w kolejności jak na screenach 

Wchodzisz na górze w aplikacje i dane 

Potem znajdujesz galeria i to jak klikniesz masz drugi screen - tam wywalasz wszystkie dane ...

Screenshot_2026-02-04-11-28-22-703_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2026-02-04-11-29-31-031_com.miui.securitycenter.jpg