Skocz do zawartości

Instalacja Magisk przez fastboot (bez TWRP) POCO F7 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam do Was pytanie, odblokowany bootloader, soft OS3.0.4.0 Android 16. Aktualnie nie ma TWRP a chciałem zainstalować zrobić roota. Jak zainstalować np Magisk przez fastboot? Może ktoś opisać po kolei jak to zrobić lub podesłać jakąś sprawdzoną instrukcję. W jaki sposób macie zrotowane telefony pokroju POCO F7? Wybaczcie, używam jeszcze Redmi Note 9 Pro + magisk i trochę się zmieniło od czasu jego zakupu. Dziękuję za podpwiedzi oraz porady jak to zrobić bez dodatkowych przygód.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Wszystko jasne, powinno pójść bez problemu. Zapytam jeszcze o kilka rzeczy:

- w folderze instalatora aktualnie posiadanego softu "xiaomi.eu_ZORN_OS3.0.4.0.WOKCNXM_16\images" znajdują się dwa pliki: "boot.img" oraz "init_boot.img". Czy mam poddać procesowi oba pliki czy tylko jeden "boot.img"? następnie oczywiście następnie instalacja przez fastboot,

- kwestia "ukrycia" roota, masz jakiś poradnik jak to zrobić w magisk aby niektóre aplikacje działały poprawnie?

Nigdy wcześniej nie robiłem takiej formy instalacji magisk tak więc dzięki za podpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za porady, działam :)

P.S. po każdym update softu ta sama procedura tylko z nowym (z instalowanej wersji miui) init_boot.img?

Edytowane przez stratus84
Opublikowano

Niestety coś poszło mi nie tak, telefon po restarcie wchodził w tryb fastboot (zrobiłem format i świeży miui.eu, telefon działa - bez znaczenia jest czysty właśnie do testów zanim zacznę go używać). Do rzeczy:

- zainstalowałem apk https://github.com/topjohnwu/Magisk/releases/tag/v30.6

- skopiowałem z folderu instalki miui.eu "init_boot.img" i zrobiłem patch, skopiowałem klasycznie (kopiuj/wklej) na dysk komputera,

- z wiersza poleceń nie działała komenda fastboot devices więc użyłem android-sdk-windows, skopiowałem tam spatchowany plik "init_boot.img"

- użyłem komendy fastboot flash init_boot /path/to/magisk_patched_magisk_patched-30600_m8E5e.img (taka wygenerowała się nazwa pliku) wszystko przebiegło poprawnie

- komenda fastboot reboot i dalsza historia jest wiadoma, telefon wchodził tylko w fastboot.

Już za późno ale zastanawiam się czy jakbym użył komendy fastboot flash init_boot /path/to/init_boot.img przywróciło by to telefon "do życia"?

Co zrobiłem nie tak w kwestii przesyłania pliku init_boot.img po patchu?

Opublikowano

Wygląda na to, że powinno być okej, zatem:

1. czy na pewno skopiowałeś init_boot, a nie boot?
  2. możesz ewentualnie spróbować init_boot_ab w fastboocie, ale to raczej nic nie zmieni
  3. tak, wgranie stockowego init_boot ożywiłoby telefon, ewentualnie trzeba byłoby jeszcze zrobić fastboot erase misc, fastboot set_active a i fastboot reboot jeśli by nie wstał
Opublikowano

Kluczowe może być:

Cytat
  • (Optional) If your device has a separate vbmeta partition, you can patch the vbmeta partition with command:
    fastboot flash vbmeta --disable-verity --disable-verification vbmeta.img (note that it may wipe your data)

Mierzyłem się z tym problemem kiedyś, przed wyłączeniem weryfikacji, edycja każdego obrazu kończyła się loopem w fastboot, alternatywą jest wgranie całego romu z nowym init_boot.

Opublikowano

Sorki wprowadziłem Was w błąd, użyłem komendy fastboot flash boot magisk_patched_xxxxx.img z tego poradnika: 

Patch wgrał się poprawnie ale telefon wchodził jedynie w fastboot. Poprawna komenda z https://topjohnwu.github.io/Magisk/install.html to:

fastboot flash init_boot /path/to/magisk_patched_[random_strings].img

Tu natomiast jest inny problem (załącznik).

44 minuty temu, ZduneX25 napisał(a):

Mierzyłem się z tym problemem kiedyś, przed wyłączeniem weryfikacji, edycja każdego obrazu kończyła się loopem w fastboot, alternatywa jest wgranie całego romu z nowym init_boot.

Radzisz podmienić patch pliku.img w oryginalnej nazwie "init_boot" do folderu instalacyjnego i jeszcze raz ją przeprowadzić?

1764849473518.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, stratus84 napisał(a):

Tu natomiast jest inny problem (załącznik).

Tłumacząc dosłownie z angielskiego masz podać ścieżkę do spatchowanego obrazu. Nie masz folderów /path/to, więc słusznie tego nie widzi. Jeśli obraz masz w tym samym katalogu co platform-tools, to podajesz jego nazwę (możesz wpisać magisk- i uzupełnić tabem).

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Tłumacząc dosłownie z angielskiego masz podać ścieżkę do spatchowanego obrazu. Nie masz folderów /path/to, więc słusznie tego nie widzi. Jeśli obraz masz w tym samym katalogu co platform-tools, to podajesz jego nazwę (możesz wpisać magisk- i uzupełnić tabem).

Dziękuję za pomoc, udało się :)

Dla podsumowania instalacji magisk przez fastboot na OS3 miui.eu (może komuś się przyda):

- z folderu instalatora "miui.eu \images" kopiujemy do pamięci telefonu tylko init_boot.img i poddajemy patchowaniu przez zainstalowaną wcześniej aplikację magisk https://github.com/topjohnwu/Magisk/releases

Następnie szukamy spatchowany plik w telefonie w folderze Download i kopiujemy go na dysk komputera

- uruchamiamy telefon w trybie fastboot i instalujemy spatchowany plik .img W moim przypadku użyłem android-sdk-windows i tam tez skopiowałem plik magisk_patched_[xxxxx] a następnie komendy:

- fastboot devices

- fastboot flash init_boot magisk_patched_[xxxxx] (np: będzie to wyglądać tak: fastboot flash init_boot magisk_patched-30600_m8E5e)

- fastboot reboot

I tu podziękowania dla "Kacper Skrzypek": w razie gdyby telefon nie chciał wyjść z fastboot:

fastboot erase misc

fastboot set-active a

Ja również dziękuję i zapisuje sobie w pamięci procedurę roota POCO F7 Pro przez Magisk, jako, że TWRP niewiadomo kiedy wyjdzie a i metoda mimo, że przez wiersz poleceń jest bezpieczna tylko, gdy robimy to poprawnie poprawnymi komendami. Niestety za pierwszym razem musiałem robić format ale dzięki temu opisowi ktoś już nie będzie musiał. Pozdrawiam.

Edytowane przez stratus84
estetyka posta
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...