Skocz do zawartości

Redmi Watch 5 + Samsung Galaxy - problem z ponownym połączeniem po jego zerwaniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam strasznie irytujący problem. Mam nowy zegarek – Redmi Watch 5. Mam Samsunga Galaxy A55 (Android 16, One UI 8). Kiedy odsuwam się od telefonu i zegarek się rozłącza, nie może automatycznie nawiązać połączenia albo robi to dopiero po bardzo, bardzo długim czasie… ale nie zawsze. Telefon muszę  wybudzić/odblokować, a potem łączy się natychmiast, w ułamku sekundy. Kiedy telefon jest w zasięgu, nic się nie dzieje, nie rozłącza się ani nie traci połączenia, po prostu nie może nawiązać połączenia ponownie. 

Ktoś ma taki pakiet Samsung + Xiaomi ?? Jest ktoś kto może pomóc rozwiązać ten problem ?? Bo strasznie to irytuje i juz zaczynam powoli tracić nerwy... 

Opublikowano

Mam Samsunga Galaxy A55 (Android 16, One UI 8, z tym że z Galalaxy Watch 8 esim i wszystko działa idealnie. Coś czuje po kościach , że Redmi Watch 5 nie chce ci się zgrać z Xiaomi. Jak coś to napisz, czy rozwiązałeś, bo ma m też chyba piszę z pamięci Xiaomi Watch 8 pro chyba, ale nie próbowałem go łączyć na razie.

Opublikowano
Godzinę temu, kris68 napisał(a):

Mam Samsunga Galaxy A55 (Android 16, One UI 8, z tym że z Galalaxy Watch 8 esim i wszystko działa idealnie. Coś czuje po kościach , że Redmi Watch 5 nie chce ci się zgrać z Xiaomi. Jak coś to napisz, czy rozwiązałeś, bo ma m też chyba piszę z pamięci Xiaomi Watch 8 pro chyba, ale nie próbowałem go łączyć na razie.

No Galaxy watch raczej problemu ze zgraniem się z a55 nie powinien mieć :) Natomiast w moim przypadku ciężko mi w jakikolwiek sposób dojść do tego co jest / co stanowi problem. Wychodzi na to że Samsung usypia jeszcze coś w tle, albo sam BT jakoś dziwnie działa.. pojęcia nie mam, szukam i przeglądam te ustawienia ile wlezie ale nic nie moge znaleźć jak na razie. 

Opublikowano
53 minuty temu, Netoper napisał(a):

W Samsungu takie coś jest wlączone?
W ustawieniach wpisać w wyszukiwarce " pobliżu"c5d85c06d9adf83cf344047209059ae9.jpg

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

Tak , jest właczone. ale to funkcja która działa głównie z wifi i wyszukuje urządzenia w sieci a nie przez BT z tego co się orientuję i nie wpływa na połącznie z zegarkiem. Szukam dalej, jak zmusić to ustrojstwo do normalnego działania. 

Na samsungu po rozłączeniu wychodzi na to że mimo wszystko system ubija BT w jakiś sposób, albo jakąś jego funkcję ponownego łączenia. Jak pisałem - wracam w zasięg BT , telefon nie łączy się z zegarkiem, muszę go wybudzić - wystarczy dwa razy tapnąć nawet nie muszę odblokować - po prostu wybudzić ekran i łączy błyskawicznie. Dziwne to... 

Opublikowano

Tą funkcja to raczej z bluetooth współgra, bo jak wejdę w zapisane urządzenia to mam tam między innymi słuchawki i smartwatcha Xiaomi a te sprzęta są bez wifi.
Odpukać zero problemów z ponowną synchronizacją/połączeniem po wyjściu z zasięgu. Fon S25ultra, słuchawki redmi buds5, zegarek amazfit bipS. A często wychodzę z zasięgu bo tego fona rzadko z firmy do domu przenoszę.

Może spróbuj tego co na sceeenie (z tym że to zapewne wyczyści wszystkie dane łącznie z urządzeniami i loginami/hasłami. A jeszcze bym kombinował (i chyba przed resetem, może nie usunie zapamiętanych sprzętów )żeby w aplikacjach (pokaż systemowe) wyszukać apki odnoszące się do bluetooth i w ich właściwościach/informacjach najpierw wyczyścić pamięć podręczną, jakby nie pomogło to powtórzyć z czyszczeniem danych.
Może coś to naprawi, ale trza brać pod uwagę że też może skasować wszelkie dane dotyczące sparowanych urządzeń bluetooth.
W Samsungu jestem znacznie mniej oblatany bo to fon pracujący i oprócz debloatu nie rozgryzam niuansów.
50fa931e6d48d98dc73dacd6afe6839f.jpg

Opublikowano
28 minut temu, Netoper napisał(a):

Tą funkcja to raczej z bluetooth współgra, bo jak wejdę w zapisane urządzenia to mam tam między innymi słuchawki i smartwatcha Xiaomi a te sprzęta są bez wifi.
Odpukać zero problemów z ponowną synchronizacją/połączeniem po wyjściu z zasięgu. Fon S25ultra, słuchawki redmi buds5, zegarek amazfit bipS. A często wychodzę z zasięgu bo tego fona rzadko z firmy do domu przenoszę.

Może spróbuj tego co na sceeenie (z tym że to zapewne wyczyści wszystkie dane łącznie z urządzeniami i loginami/hasłami. A jeszcze bym kombinował (i chyba przed resetem, może nie usunie zapamiętanych sprzętów )żeby w aplikacjach (pokaż systemowe) wyszukać apki odnoszące się do bluetooth i w ich właściwościach/informacjach najpierw wyczyścić pamięć podręczną, jakby nie pomogło to powtórzyć z czyszczeniem danych.
Może coś to naprawi, ale trza brać pod uwagę że też może skasować wszelkie dane dotyczące sparowanych urządzeń bluetooth.
W Samsungu jestem znacznie mniej oblatany bo to fon pracujący i oprócz debloatu nie rozgryzam niuansów.
50fa931e6d48d98dc73dacd6afe6839f.jpg

Wiesz mam ta funkcję cały czas włączoną domyslnie, nic nie wyłączam bo nie mam takiej potrzeby. Resety do fabryka robiłem już chyba ze 3 razy, natomiast z tego co od paru dni grzebie za tym w sieci to ... wychodzi że albo sa to problemy androida 16 - gdzie podobne zgłaszają ludzie z pixelami, dzisiaj znalazłem na redicie sporo od userów samsunga, albo samej aplikacji mi fittnes choć ciężko samo w sobie to zweryfikować. 

Bądź co bądź nawet dziś znalazłem kilka postów gdzie ludzie mówią właśnie o tym problemie bądź bardzo podobnym i nie tylko związanym z urządzeniami xiaomi ( czy to redmi watche, czy mi bandy , czy mi bandy pro ) , ale też głośnikami czy innymi rzeczami i wszystko właśnie dziwnie oscyluje wokół... androida 16... czy to na pixelach czy samsungach czy innych...

Szukam dalej, czekam dalej, wysyłam raporty diag na supporty, zgłaszam błędy... 

( co do amazfita testowałem przez 1 dzień bip 6, ale zwróciłem, kiedy okazało się że żona kupując w tym samym dniu ale w innym sklepie co ja dostała w tej samej cenie taki sam zegarek... ale z zupełnie innymi funkcjami :P niż mój ) co wyszło jak podłaczyliśmy je do tele i sie zaktualizowały :D Okazało się iż mój jest wersją "wybrakowaną" , partie z obcięta ilością RAMu, i po aktualizacji softu okazało się że ma wiecej nowych funkcji + lepsze dzialanie niż mój. I jakoś się zraziłem , kupiłem po 2 letniej przerwie watcha 5tkę ) . 

Opublikowano

Andek16, być może jest w nim problem bo bodajże od 14 Google stara się wyjść na przeciw oczekiwaniom userów i zwiększa bezpieczeństwo i obostrzenia żeby czuli się bezpiecznie.
Tylko że to właśnie potrafi nie iść w parze z funkcjonalnością, .
Ale tutaj to nie potrafię coś doradzić, bo może to wychodzić na staromodnego, ale zapewne wbrew większości nie aktualizuję systemów od ręki jak się nowość pojawi, 16tki w ogóle nie znam, nie przerabiałem, bo sam walczę z ograniczeniami/brakiem funkcjonalnosci które są w 15tym andku, i dotyczy to nie tylko Samsunga, Xiaomi, ale i też 2dwóch innych firm.
To co wyczaiłem w samsungu to Ci podrzuciłem, głębiej jak pisałem samsunga nie rozgryzłem, ale jeszcze przypatrz/sprawdź te opcje co pisałem, tylko no właśnie pomóc może pomoże (a może jednak nie poprawi zrywania łączności) ale mieć na uwadze że trza będzie od nowa parować/logować sieci/urządzenia