Kacper Skrzypek Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji HyperOS w wersji OS2.0.206.0.VNRCNXM dla telefonów Redmi Note 13 Pro 5G i POCO X6 5G (nazwa kodowa garnet). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS2.0/xiaomi.eu_GARNET_OS2.0.206.0.VNRCNXM_15.zip/download ROM można zainstalować zarówno przez TWRP, jak i fastboot: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Co się zmieniło w HyperOS 2.2? Artykuł tutaj: https://miuipolska.pl/hyperos-2-2-oficjalnie/. Informacja dla osób z globalną wersją telefonu Na Androidzie 15, podobnie jak na 14, w celu działania zasięgu sieci komórkowej po wgraniu aktualizacji należy wgrać modem dostępny tutaj: https://miuipolska.pl/d/xiaomi.eu/modem/garnet_global_A15.zip. Instalację modemu trzeba powtórzyć po każdej aktualizacji ROM-u. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.
Janwoj Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Wgrałem wersję OS2.0.206.0.VNRCNXM i teraz nie mogę wyłączyć telefonu przyciskiem Power. W poprzedniej wersji 204 nie miałem z tym problemu. W czym rzecz?
Master Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Opublikowano 26 Sierpnia 2025 może zmień te ustawienia w dodatkowych? chyba że coś popsuli w tym sofcie ... trudno powiedzieć ... asystent i wylacz ... 1
Janwoj Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Dzięki za podpowiedź. Właśnie w pozycji Wyłącz ustawione było wyłączanie poprzez naciśnięcie przycisków Power i Vol+, czego nie ustawiałem, bo dopiero co wgrałem wersję 206, także jeszcze nic nie zdążyłem zrobić. Po przestawieniu w pozycję wyłącz tylko przez Power wszystko wróciło do normalnego sposobu wyłączania. Tyle jest tych ustawień, że nawet łatwo jest nieświadomie coś zmienić, czego w tym wypadku nie zrobiłem.
Janwoj Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Przy okazji zapytam, dlaczego akurat w tym modelu wymagane jest ponowne wgrywanie pliku modemu a nie występuje to w przypadku innych modeli. Jakoś nigdzie nie natrafiłem na wyjaśnienie tego tematu, albo słabo szukałem. Przecież plik modemu mógłby być załadowany do pliku tego ROM-u, jak to można samemu zrobić.
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2025 39 minut temu, Janwoj napisał(a): Przy okazji zapytam, dlaczego akurat w tym modelu wymagane jest ponowne wgrywanie pliku modemu a nie występuje to w przypadku innych modeli. Jakoś nigdzie nie natrafiłem na wyjaśnienie tego tematu, albo słabo szukałem. Przecież plik modemu mógłby być załadowany do pliku tego ROM-u, jak to można samemu zrobić. Redmi Note 13 Pro 5G nie ma osobnej partycji modemfirmware jak w innych modelach. Nie można więc zagwarantować, że modem w 100% będzie kompatybilny (może być, może nie być).
Janwoj Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 (edytowane) 6 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Redmi Note 13 Pro 5G nie ma osobnej partycji modemfirmware jak w innych modelach. Nie można więc zagwarantować, że modem w 100% będzie kompatybilny (może być, może nie być). Czyli rozumiem z tego, że w pewnym momencie kolejna aktualizacja xiaomi.eu do tego modelu nie pozwoli mi na wgranie pliku z modemem, bo nic to nie da. Wtedy trzeba będzie pozostawić stary ROM, który będzie dobrze pracował albo może w tej sytuacji najlepiej będzie wrócić do globalnych ROM-ów, które już wypróbowałem, czyli indonezyjski lub tajwański. W aktualnym modelu, który posiadam, czyli RN 10 5G po odblokowaniu BL nie miałem możliwości wgrania xiaomi.eu, bo takiej wersji po prostu nie było. Czyli z tymi modelami mam trochę "pod górkę". Jeszcze o jedno zapytam, czy ROM wersja 204 umieszczony na tej stronie: Redmi Note 13 Pro 5G/POCO X6 5G (garnet) HyperOS Downloads | XM Firmware Updater to zbieżność nazw, czy dokładnie to samo i również można ściągać ten ROM jak ze strony xiaomi.eu. Edytowane 27 Sierpnia 2025 przez Janwoj
Netoper Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Plik modemu jeśli jest potrzebny to jest od razu podawany w temacie i można go wgrywać.Redmi note 10 5G jest na mediateku i dla modeli z mediatekiem są romy na patreonie.Ta strona co podałeś to nie są romy XiaomiEu tylko fabryczne, oficjalne.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Janwoj Opublikowano 27 Sierpnia 2025 Opublikowano 27 Sierpnia 2025 58 minut temu, Netoper napisał(a): Plik modemu jeśli jest potrzebny to jest od razu podawany w temacie i można go wgrywać. Redmi note 10 5G jest na mediateku i dla modeli z mediatekiem są romy na patreonie. Ta strona co podałeś to nie są romy XiaomiEu tylko fabryczne, oficjalne. Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka Ja wiem, że na podanej stronie są ROM-y fabryczne i dlatego ich nie wgrywałem, ale z uwagi na zbieżność nazw może to komuś się zdarzyć. Dziwi mnie tylko to, że przy którejś aktualizacji RN 13 Pro 5G z xiaomi.eu może nie udać się wgranie pliku modemu i z takiego ROM-u nie będzie już pożytku i trzeba bedzie pozostać na starym.
Rekomendowane odpowiedzi