Skocz do zawartości

Czemu korzystacie z ROM-u Xiaomi.eu? (Dyskusja wydzielona z wątku o Revolucie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@kris68 jakbym chciał klocka, który jest niekonfigurowany to miałbym iPhona. Android ma nadal tą przewagę, że mogę go sobie ustawić jak chcę, ale widać korporacjom nie jest to na rękę, patrząc po takim Samsungu gdzie na starcie po adb wywaliłem około 150 apek to jest jakaś masakra. Xiaomi widzę też zaczyna iść w złym kierunku. Dobrze, że mamy jeszcze alternatywy typu Vivo czy One+. 

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, alonsoharris napisał(a):

Xiaomi widzę też zaczyna iść w złym kierunku. Dobrze, że mamy jeszcze alternatywy typu Vivo czy One+. 

Kierunek narzuca Google, a nie Xiaomi, czy Samsung, zatem zapewne skłonią i innych producentów do zmiany polityki wobec odblokowywania bootloaderów.

Dla bardziej rzeczy świadomych użytkowników telefonów, to z pewnością zła informacja, ale ile tak naprawdę jest takich osób ?

Kto będzie przeżywał, smuty promila z liczby wszystkich nabywców nowych telefonów w UE ?

Z drugiej strony tej barykady jest cała reszta właścicieli telefonów, którzy za skarby świata nie będą grzebać w swoich telefonach za kilka tysięcy złotówek zaraz po ich zakupie, bo to realnie rzecz ujmując autentycznie fizyczna strata poprzez świadomą rezygnację z roszczeń gwarancyjnych.

Opublikowano

Dla mojej przyjemności możesz kupić Nokie z klawiaturą. Szczerze mnie to ........  A opisałem, co zrobiłem, bo mam dosyć problemów z Xiaomi. Nie wiem, po co komentujesz moją wypowiedz. Żeby nabić postów, bo lubisz ? A co do klocka to radzę pewne miejsce.......

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

@kris68 jakbym chciał klocka, który jest niekonfigurowany to miałbym iPhona. Android ma nadal tą przewagę, że mogę go sobie ustawić jak chcę, ale widać korporacjom nie jest to na rękę, patrząc po takim Samsungu gdzie na starcie po adb wywaliłem około 150 apek to jest jakaś masakra. Xiaomi widzę też zaczyna iść w złym kierunku. Dobrze, że mamy jeszcze alternatywy typu Vivo czy One+. 

Masz przecież jailbreak, także iPhone jest jak najbardziej konfigurowalny
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.08.2025 o 08:43, kris68 napisał(a):

A ja bym z ochotą pozostał, ale jak napisał @Master, chwilowo zdradziłem forum — wgrałem Indonezję pewno, że pewnych rzeczy z xiaomi.eu mi brakuje, ale problem z logowaniem do banków, mObywatel coś nie bardzo, jeszcze inne apki- no nie zdzierżyłem. Tyle że 77$ za odblokowanie poszło się j... , ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Ale cały czas obserwuję forum, może coś się zmieni.

Za  @Acid 

Też noszę kartę zawsze przy sobie, ale jak się na 14 Ultra zaczyna buntować ING, potem Milenium, mPay ma jakieś wąty, w końcu każdemu to zaczyna przeszkadzać. A zwłaszcza jak chcę sprawdzić recepty - mObywatel  w aptece, często kupuję, bo mam poważnie chorą MAMĘ a tu zonk. Wracaj do domu i drukuj recepty z maila. Takie może drobiazgi, ale.. Człowiek się przyzwyczaił, ze telefon nie służy już tylko do rozmów i SMS - tylko praktycznie do wszystkiego..

Czy można na telefon z dystrybucji global wgrać Indonezje/Tajwan (chodzi o nagrywanie rozmów) i zablokować bootloader? 

Opublikowano
4 minuty temu, marek3112 napisał(a):

Czy można na telefon z dystrybucji global wgrać Indonezje/Tajwan (chodzi o nagrywanie rozmów) i zablokować bootloader? 

można

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, marek3112 napisał(a):

Jakieś wskazówki? Na coś uważać? 

a ja wiem ... szczerze to nigdy nie miałem globala ... cały czas na Xiaomi eu ... w sumie najważniejsze to sprawdzić czy fon na pewno jest z globalnej dystrybucji ... literka G na końcu w literowym oznaczeniu modelu - poza tym zdecydować się czy chcemy wersję EU bez nagrywania czy decydujemy się na wersję z nagrywaniem TW lub ID ... wszystko to i tak globale ... no i przejść od słów do czynow 🙃 miflash - pobrany ROM w wersji fastboot - zaznaczamy wipe data + lock i jedziemy ... różnić między tymi romami jest mało ... kiedyś gdzieś widziałem jakiś wątek o tym chyba na XDA był ... jakieś detale ogólnie ...

Edytowane przez Master
Opublikowano

Bardzo dziękuję. W swoim telefonie jestem na xiaomi.eu, ale znajomy ma już dość walki i planuje zablokować bootloader, a zależy mu najbardziej na nagrywaniu