GrzJanik Opublikowano 24 Lipca 2025 Opublikowano 24 Lipca 2025 Jak spowodować aby TWRP, które pojawia się tylko na powiedzmy sekundę, ponownie uruchamiał się jako TWRP, a nie Fastboot? Krótki czas "widzialności" nie pozwala na sflashowanie... Co zrobić? 7 minut temu, Master napisał(a): kontaktowałes się z mi center? czy to jakiś inny serwis się poddał? jeśli mi center z tym nie poradzi to umarł w butach ... w ogóle ciekawe że to twrp tak namieszało ... choć przyznam że u siebie nigdy nie robiłem z niego restartu do fastboota ... może lepiej nie próbować 🙃 Odradzam próbowanie... 😂 Zawsze dawałem uruchom ponownie System... Nie wiem co mnie podkusiło, że dałem Fasstboot... Od tamtej pory tylko miga... Rozładowanie baterii do 0 nie pomaga... Gdzieś jest błąd w programie, tylko nie wiem jak go wyzerować... Jest jakaś komenda ustawień początkowych dla TWRP? Na mój nos problem jest w TWRP, a nie w HyperOS... Jak go przywrócić?
Master Opublikowano 24 Lipca 2025 Opublikowano 24 Lipca 2025 7 minut temu, GrzJanik napisał(a): Jak spowodować aby TWRP, które pojawia się tylko na powiedzmy sekundę, ponownie uruchamiał się jako TWRP, a nie Fastboot? Krótki czas "widzialności" nie pozwala na sflashowanie... Co zrobić? Odradzam próbowanie... 😂 Zawsze dawałem uruchom ponownie System... Nie wiem co mnie podkusiło, że dałem Fasstboot... Od tamtej pory tylko miga... Rozładowanie baterii do 0 nie pomaga... Gdzieś jest błąd w programie, tylko nie wiem jak go wyzerować... Jest jakaś komenda ustawień początkowych dla TWRP? Na mój nos problem jest w TWRP, a nie w HyperOS... Jak go przywrócić? wiesz ja za głupi na to żeby temat ogarnąć 🙃 czy są dodatkowe komendy do twrp to nie wiem ... w samym twrp są opcje czyszczenia cache / art / dalvik w systemie co często pomaga na problemy no ale w Twoim przypadku to nie wchodzi w grę ... na pewno pomogłoby tu flashowanie fona za pomocą programiku miflash bo to wywali też twrp - tyle że w obecnej sytuacji to nie pójdzie (musi być cały stabilny tryb fastboot) ogólnie taki flash rozwiązuje dużo różnych kłopotów bo niejako przywraca nam fona do stanu fabrycznego ... napisz jeszcze do @Acid jeśli on nie poradzi to nie wiem kto by cię sensownego Ci poradził ...
GrzJanik Opublikowano 24 Lipca 2025 Opublikowano 24 Lipca 2025 Telefon przyjmuje komendy, ale tylko takie które trwają mniej niż sekundę... Po tym czasie telefon się restartuje i zabawa zaczyna się od nowa... Żadne komendy Recovery lub Flash nie wchodzą, bo trwają za długo (tak mi się wydaje)... Polecenie Reboot działa... 🙂 Jakakolwiek dłużej trwająca komenda zwraca błąd "FAILED (Write to device failed in SendBuffer() (To many links))
GrzJanik Opublikowano 24 Lipca 2025 Opublikowano 24 Lipca 2025 (edytowane) How can I do a "factory reset" (restore to default settings)? Tap on "Wipe", tick Dalvik/Art Cache, Cache, Data, and swipe to wipe. Czy jest jakieś polecenie Fastboot aby wyczyścić Dalvik, Cache, Data? Tak aby to zrobić z kompa, a nie z telefonu... ? Edytowane 24 Lipca 2025 przez GrzJanik
Kacper Skrzypek Opublikowano 24 Lipca 2025 Autor Opublikowano 24 Lipca 2025 Jeśli dałeś fastboot zamiast system, to w tym krótkim odstępie spróbuj zrobić fastboot reboot recovery. Wybor fastboot spowodowal, ze probuje sie uruchomic fastbootd (to nie to samo co fastboot), a ono faktycznie moze byc implementowane w recovery.
GrzJanik Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 18 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Jeśli dałeś fastboot zamiast system, to w tym krótkim odstępie spróbuj zrobić fastboot reboot recovery. Wybor fastboot spowodowal, ze probuje sie uruchomic fastbootd (to nie to samo co fastboot), a ono faktycznie moze byc implementowane w recovery. Reboot robi ale wstaje jak na filmie (miga)... Robi tylko reboot, wszystkie inne komendy/zadania trwają zbyt długo i nie dochodzą do skutku...
Kacper Skrzypek Opublikowano 25 Lipca 2025 Autor Opublikowano 25 Lipca 2025 Ale próbowałeś zrobić fastboot reboot recovery czy tylko fastboot reboot? Spróbuj zrobić fastboot erase misc.
GrzJanik Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 (edytowane) 2 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Ale próbowałeś zrobić fastboot reboot recovery czy tylko fastboot reboot? Spróbuj zrobić fastboot erase misc. Geniuszu... Wstał TWRP!!! Co dalej aby zaktualizować TWRP i system bez utraty danych? Edytowane 25 Lipca 2025 przez GrzJanik
Master Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 pisałem już o tym też ... nie wiem czy Kolega próbował ... w ogóle to jakieś anormalne zachowanie ...
GrzJanik Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 Teraz, Master napisał(a): pisałem już o tym też ... nie wiem czy Kolega próbował ... w ogóle to jakieś anormalne zachowanie ... Nie załapałem... Generalnie jestem mocno w stresie... Dziękuję... Dam znać czy wstał system...
Master Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 Teraz, GrzJanik napisał(a): Geniuszu... Wstał TWRP!!! Co dalej aby zaktualizować TWRP i system bez utraty danych? a to Ci pisałem już o tym w szczegółach na początku dyskusji ... jakie komendy ... tylko musisz mieć twrp pod swój system / wersję andka i możesz teraz go normalnie wgrać ...
GrzJanik Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 Teraz, Master napisał(a): a to Ci pisałem już o tym w szczegółach na początku dyskusji ... jakie komendy ... tylko musisz mieć twrp pod swój system / wersję andka i możesz teraz go normalnie wgrać ... Dam znać czy wstał system... Na razie stary... Please wait...
Master Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 jeśli nie wstanie - a masz Xiaomi eu - to możesz zrobić aktualizacje starego na nowsza wersja w trybie fastboot - wybierasz tylko skrypt upgrade - może pomóc ... możesz też zaktualizować twrp (to o czym pisaliśmy na początku) i tam zrobić czyszczenie cache / art / dalvik - też może pomóc ...
GrzJanik Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 No kurczę WSTAŁ!!!! Dzięki Wam WSZYSTKIM.... 🤝 1
Master Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 Teraz, GrzJanik napisał(a): No kurczę WSTAŁ!!!! Dzięki Wam WSZYSTKIM.... 🤝 są na świecie rzeczy które się fizjologom nie śniły ... 🙃 a ja celowo wpisałem wcześniej ta komendę fastboota bo to jedyne co mi przyszło do głowy ... a przypomniałem sobie o tym jak szukałem Ci poradnika co do flasha twrp ... a i sam kiedyś komuś to tu polecałem i zadziałało ... 🙃
GrzJanik Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 Super z Was ekipa... Bardzo dziękuję za zaangażowanie i bezcenną pomoc... Szanuję i pozdrawiam... A ja właśnie dzisiaj kupiłem nowy telefon... 😂 Realme 14x, 8/256... 😁
Master Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 8 minut temu, GrzJanik napisał(a): Super z Was ekipa... Bardzo dziękuję za zaangażowanie i bezcenną pomoc... Szanuję i pozdrawiam... A ja właśnie dzisiaj kupiłem nowy telefon... 😂 Realme 14x, 8/256... 😁 a miałeś 1tb 🙃 i czemu tylko 8? w sumie styknie ... system zajmie Ci od razu gdzieś połowę ... apki w pamięci pewnie połowę z tego co zostanie ... to 1-2 GB zostanie wolne ... choć osobiście uważam że 12gb to powinien być rozsądny standard obecnie ... tak w ogóle to zrób sobie backupa na wszelki wypadek ... np przez konto Googla ... pozgrywaj na kompa zdjęcia zrzuty ekranu download itp ... nie zaszkodzi mieć ... poczytam w wolnej chwili o tym realme bo trochę słabo znam ich ofertę teraz ... cieszę się że dałeś radę - pisaliśmy zresztą o tym na privie 👍
GrzJanik Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 1 minutę temu, Master napisał(a): a miałeś 1tb 🙃 i czemu tylko 8? w sumie styknie ... system zajmie Ci od razu gdzieś połowę ... apki w pamięci pewnie połowę z tego co zostanie ... to 1-2 GB zostanie wolne ... choć osobiście uważam że 12gb to powinien być rozsądny standard obecnie ... tak w ogóle to zrób sobie backupa na wszelki wypadek ... np przez konto Googla ... pozgrywaj na kompa zdjęcia zrzuty ekranu download itp ... nie zaszkodzi mieć ... poczytam w wolnej chwili o tym realme bo trochę słabo znam ich ofertę teraz ... cieszę się że dałeś radę - pisaliśmy zresztą o tym na privie 👍 Kwestia ceny... 450 zł to przyzwoita cena za nowy telefon... 👍 Aktualnie nie mam dochodów... 😔 A na Googlu mam standardowe 15 GB i nie kupuję więcej, dlatego jest jak jest... 👍 Jestem Wam wszystkim mega wdzięczny... 🤝
GrzJanik Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Witam ponownie... Wracam do tematu niemożności zaktualizowania systemu z powodu błędu TWRP... Otóż nie widzi on mojej pamięci telefonu... Widzi wyłącznie tylko swoją własną (chyba tymczasową)... Aktualizator systemu ściąga aktualizację (ponad 5 GB) i restartuje telefon... Po restarcie uruchamia się TWRP i na tym koniec... Gdy próbuję wybrać inną pamięć (aby wziął plik zip z pamięci telefonu), to w ogóle jej nie widzi... Przy wyborze pamięci niestety nie daje się jej zaznaczyć, w ogóle nie reaguje... Wtedy wracam i uruchamiam system normalnie bez aktualizacji... Tak już mam od kilku miesięcy... Ostatnie ratowanie TWRP niestety nie przywróciło "widzenia" pamięci telefonu... Podpowiedzcie proszę jak zaktualizować system, info o nowej wersji wyświetla się non-stop... Pomożecie? PS W załączeniu screeny, że nie można wybrać pamięci...
Kacper Skrzypek Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Nie można wybrać pamięci, bo masz TWRP pod Androida 14. Trzeba wgrać nowsze TWRP pod Androida 15 przez Fastboot.
GrzJanik Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Jak to zrobić jeśli już mam TWRP i skąd wziąć odpowiednią wersję? Proszę napisz krok po kroku... Nie chcę tego zepsuć... Mam zainstalowane OS2.0.5.0VMRCNXM | Stabilna 👍
Master Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 (edytowane) 7 minut temu, GrzJanik napisał(a): Jak to zrobić jeśli już mam TWRP i skąd wziąć odpowiednią wersję? Proszę napisz krok po kroku... Nie chcę tego zepsuć... Mam zainstalowane OS2.0.5.0VMRCNXM | Stabilna 👍 obraz twrp poszukaj tutaj ... a jak nie będzie to w necie ... o ile jest w ogóle pod nowszego andka ... musi to być wersja pod andka 15 ... a jak wgrać to komendą fastboot - tak samo jak wgrywales poprzedni obraz 🙃 ps. systemu nie musisz wcale aktualizować przez twrp ... jakby co wrzuć przez kompa w trybie fastboot - wybierz skrypt upgrade Edytowane 28 Sierpnia 2025 przez Master
Kacper Skrzypek Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2025 https://xiaomi.eu/community/threads/installing-a-custom-recovery.67841 Postępujesz wg instrukcji dla marble. W tymże wątku jest też link do zbioru TWRP.
GrzJanik Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Nie rozumiem instalacji... Czy odbywa się ona w trybie "Fastboot"? Czyli nie wchodzę w Recovery?
Master Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 (edytowane) 10 minut temu, GrzJanik napisał(a): Nie rozumiem instalacji... Czy odbywa się ona w trybie "Fastboot"? Czyli nie wchodzę w Recovery? recovery a fastboot to co innego ... fastboot to plik wykonywalny z pakietu ADB - polecenie wpisujesz w CMD uruchomionym w trybie administratora musisz być w katalogu gdzie jest ten plik fizycznie ... w Twoim przypadku to będzie komenda fastboot flash recovery_ab recovery.img a potem żeby zrestartować telefon i uruchomić twrp dajesz komendę fastboot reboot recovery recovery.img to obraz twrp który pobierasz - tu została zmieniona nazwa na krótszą - czyli recovery - końcówka po kropce musi być img - to znaczy obraz / image ... ta nazwę przed kropka możesz dać jakąkolwiek byle bez polskich znaków i krótka - ja wpisuje zawsze twrp ... oczywiście ten plik obrazu musi być w tym samym katalogu co plik fastboot bo inaczej ta komenda nie zaskoczy ... jeśli z jakiegoś powodu po restarcie telefon będzie się uruchamiać w trybie fastboot to wtedy jedziesz takimi komendami fastboot erase misc fastboot set_active a to wielu osobom uratowało tyłek 🙃 Edytowane 28 Sierpnia 2025 przez Master
GrzJanik Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 (edytowane) W trybie Fastboot telefon nie jest widziany w systemie Stery mam aktualne Poprzednio też tak było... Widziany jest tylko przy TWRP lub przy normalnym Androidzie Edytowane 28 Sierpnia 2025 przez GrzJanik
Master Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 1 minutę temu, GrzJanik napisał(a): W trybie Fastboot telefon nie jest widziany w systemie Stery mam aktualne bo do trybu fastboot są inne sterowniki ... musisz poszukać takich z oznaczeniem adb ... i jak podłączysz fona w trybie fastboot do kompa to nie będziesz widział pamięci telefonu / nie będzie dostępu tak jak do dysku - sterownik aktualizujesz w menadżerze urządzeń - tam ręcznie trzeba go wskazać z rozpakowanej paczki ze sterkami dla adb - i z listy wybierasz Android bootloader interface - no i dopiero wtedy komendy fastboot zaskoczą ... ten sterownik jest też potrzebny jak będziesz aktualizować system przez kompa - czyli skrypt upgrade z rozpakowanej paczki z romem
GrzJanik Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 (edytowane) Za trudne to dla mnie 😭 Za stary już jestem... 😢 Ech... Pierwszy raz instalowałem i dałem radę... Było to jakieś prostsze... Działało ADB i Fastboot, wszystko poszło prawidłowo... A teraz wszystko pod górę... Ech... Dziwi mnie, że wszystko wtedy grało, a teraz nie działa... Ten sam komp, ten sam system, ten sam telefon... Edytowane 28 Sierpnia 2025 przez GrzJanik
GrzJanik Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 (edytowane) Zainstalowałem od nowa ADB jednak telefon będąc w trybie Fastboot nie jest widziany jako Android bootloader interface Miflash_unlock również nie widzi telefonu, a telefon w trybie Fastboot... A jak nie widzi telefonu, to polecenia "fastboot flash recovery_ab recovery.img" nie działają... 😭 Wg mnie to nie kwestia sterów w Windzie tylko telefonu... Może w TWRP coś trzeba zmienić aby Fastboot zadziałał? Za to w trybie TWRP telefon widziany wzorowo Może trzeba w TWRP włączyć jakieś "sideload ADB" albo coś takiego? Edytowane 28 Sierpnia 2025 przez GrzJanik
GrzJanik Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 (edytowane) Pobrałem Xiaomi ADB stąd: https://www.xiaomitool.com/adb jednak nadal nic w trybie Fastboot... 😭 Edytowane 28 Sierpnia 2025 przez GrzJanik
Master Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Opublikowano 28 Sierpnia 2025 (edytowane) twrp nic nie ma do trybu fastboot ... jedno i drugie się inaczej wywołuje ... pakiet adb może Ci nie wrzucić sterownika ... to się rozpakuje - najlepiej na dysk C katalog ADB i tam będzie trochę plików w tym ten najważniejszy - fastboot - sterownik do telefonu pod adb szukasz w necie zazwyczaj sterki są w dwóch wariantach - zwykły pod Windowsa - czyli żeby system widział pamięci telefonu i można było z niego lub do niego kopiować pliki - no i drugi wariant to sterownik ADB - który wrzucasz tylko wtedy kiedy podłączysz telefon uruchomiony w tym trybie do kompa - wtedy pamięci telefonu nie będzie już dostępna - a w menadżerze urządzeń pojawi się ikonka Android device i będzie przy niej wykrzyknik lub znak zapytania - wtedy rozpakowujemy ta paczkę ze sterownikami adb - klikamy w menadżerze urządzeń na tą ikonkę Android device i tam będzie opcja zaktualizuj sterownik - można wybrać automatem lub ręcznie - wybieramy ręcznie i dajemy wskazanie z dysku - wtedy przechodzimy do tego rozpakowanego katalogu ze sterkami adb i tam powinien być widoczny jeden plik do wybrania - jak go wybierzemy to pojawi się lista urządzeń która tam jest widoczna w tym pliku i są chyba trzy do wyboru - my wybieramy Android bootloader interface i potwierdzamy ... to się wrzucić wtedy i już na liście urządzeń nie będzie tego nierozpoznanego urządzenia tylko pojawi się właśnie ten bootloader interface - no i dopiero wtedy możemy zacząć się bawić komendami fastboot ... czyli uruchamiamy tryb CMD jako admin no i przechodzimy do katalogu ADB który powinien być na dysku C - no i jeśli tam wygraliśmy obraz twrp i zmieniliśmy mu nazwę przed kropka z długiej na krótką to już wpisujemy te komendy które podałem wcześniej ... i w sumie tyle ... jeśli Kolega leniwy to sterki proszę np. tutaj 🙃 Google i wyszukiwarka działa magię 🙃 https://xiaomidriver.com/poco-f5 ps. jak uruchomisz tryb CMD w trybie admina z pozycji wyszukaj w Windowsie to on otworzy się domyślnie w katalogu Windows32 i trzeba przejść komendami dosowymi do tego katalogu ADB który będzie na dysku C - ale można też od razu otworzyć ten tryb będąc w otwartym katalogu - to szybsze i wygodniejsze ... tu masz jak to zrobić ... https://www.mateuszmidor.com/2011/04/open-command-window-here/ no i wtedy jeśli mamy spełnione. wstępujące warunki po pierwsze primo - fon odpalony w trybie fastboot i oczywiście odblokowany bootloader po drugie primo - podłączony do kompa kabelkiem z transmisja danych (bo są i takie bez ...) po trzecie primo - telefon jest wykryty w menadżerze urządzeń jako android bootloader interface po czwarte primo - mamy pobrany obraz twrp który wrzuciliśmy do katalogu ADB - tam gdzie jest plik fastboot - i zmieniliśmy mu nazwę przed kropka na jakąś krótka kilku literowa (oczywiście obraz musi być zgodny z wersja andka która mamy w tej chwili w telefonie) po piąte primo odpalimy w tym katalogu tryb CMD jako admin to wtedy już możemy jechać komendę flash twrp ... no po wgraniu zrobić reboot do tego 🙃 Edytowane 28 Sierpnia 2025 przez Master
GrzJanik Opublikowano 29 Sierpnia 2025 Opublikowano 29 Sierpnia 2025 Dziękuję za poświęcony czas i wiedzę... 🤝 Jutro spróbuję ponownie, chociaż dzisiaj, wg mnie, robiłem wszystko podobnie, tyle że telefon gdy jest w trybie Fastfood nie jest widziany przez system... Stery wziąłem nowe i windowsowe ADB i Xiaomi ADB i nic z tego nie wynikło... Telefon w trybie TWRP jest widziany, na tym samym kabelku, a w trybie Fastboot jest niewidoczny... Kabelek normalnie przesyła pliki... Na nim instalowałem Hyper OS2 po raz pierwszy i wszystko działało... Uważam, że to w telefonie tryb Fastfood jest zwalony, tylko nie wiem jak go naprawić i czy to w ogóle możliwe... PS Leniwy aż tak nie jestem aby nie szukać odpowiedzi w sieci, między innymi dlatego piszę na tym forum... Na Googlach też szukałem...
Master Opublikowano 29 Sierpnia 2025 Opublikowano 29 Sierpnia 2025 telefon podłączony w trybie fastboot do kompa jest widoczny tylko w menadżerze urządzeń ... i albo jako nierozpoznane urządzenie albo właśnie jako android bootloader interface jeśli są właściwe sterowniki ... stąd trzeba najpierw to ogarnąć ... jeśli telefon jest podłączony w trybie fastboot a w menadżerze nie ma go pokazanego to problemem może być sam kabel lub port USB ... można przełączyć do innego czy zmienić np z USB 3 na 2 ... w każdym razie tak kombinować żeby coś się ta. pojawilo ... można też przeczyscic złącze USB w telefonie czy nie ma tam jakichś paprochów ... 🙃
GrzJanik Opublikowano 29 Sierpnia 2025 Opublikowano 29 Sierpnia 2025 (edytowane) Zainstalowałem stery ze strony którą podałeś (https://xiaomidriver.com/poco-f5)... Przy sterach jest link do strony gdzie jest instrukcja jak to wszystko zrobić ręcznie... Tak zrobiłem... Niestety urządzenie w Menedżerze nadal ma błąd: Mimo prawidłowej instalacji obu driverów nic to nie daje... Za kabel i wejście USB gwarantuję... Edytowane 29 Sierpnia 2025 przez GrzJanik
Kacper Skrzypek Opublikowano 29 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2025 Odinstaluj oba sterowniki i zainstaluj te z MiUnlocka jeszcze raz.
Rekomendowane odpowiedzi