Skocz do zawartości
  • 0

Aktualizacja hyperos i panel powiadomień

Pytanie

Opublikowano

Szukajac opcji na uruchomienie Revoluta, znalazłam informacje o nowej aktualizacji HyperOS, raptem 5.4 GB. Myślałam, że to aktualizacja MIUI Polska i niestety się oszukałam... Klikłam, wgrało się i...
I po raz kolejny mam ochotę rzucać tym (srałmi poco f5 pro) telefonem po ścianach:
+ rozwalony ekran główny, jest!
+ zmniejszone ikony apliakcji, jest!
+ zamieniony panel powiadomień na jakieś coś dziwnego, gdzie nie ma powiadomień, tylko jest jakaś animacja, pojawia się coś pełnego widgetów i wielkimi ikonami możliwych funkcji:
hyperos-dynamic-notification-with-contro

Jak wrócić do starego widoku? Nie, w ustawieniach nie ma już tej funkcji, wykasowali ją.

Czy jest możliwość powrotu do starej wersji oprogramowania bez reinstalacji całego telefonu?
Nie chcę przyspieszać zakupu nowego telefonu (jesień tego roku, 2 lata po kupnie tego śmiecia poco f5 pro), ale z drugiej strony tylko moje bardzo mocne opanowanie sprawia, że ten chłam jeszcze nie lata po pokoju jako piłeczka.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Jeśli masz HyperOS 2  musisz szukać MiuiSystemUiPlugin.apk który jest  zrobiony-przeportowany w stylu CC Miui14 

Najlepiej po grupach na Telegramie .

• 0
Opublikowano
On 03/08/2025 at 17:42, Licht said:

@katrinam

To nie jest tak, że zmienisz markę i natychmiast odejdą Ciebie wszystkie mary, a pech odejdzie w siną dal, jak ten kochaś z piosenki, jako że każda marka miewa swoje wpadki i lepsze, czy gorsze modele.

No może bardziej przewidywalna jest Apple, ale to są telefony dla użytkowników, a nie dla entuzjastów, jeżeli więc cenisz sobie święty spokój i przewidywalność działania sprzętu, to Apple będzie najlepszym wyborem.

Druga sprawa, że osobiście wolę wybierać modele telefonów Xiaomi, a nie przybudówek tej firmy, czyli Redmi, czy POCO, a szczególnie ta ostatnia ze względów stricte leksykalnych rodzi we mnie dosyć mieszane odczucia.

Czytałem Twoje opisy i gdyby kwestie omawiane dotyczyły mojego telefonu, to zdecydowanie zastosowałbym radykalne rozwiązania, to jest reset do ustawień fabrycznych, a jeżeli i to nie pomoże, to najpierw serwis, a później mistrzowski rzut telefonem do kosza.

Edit:

Motorola, to obecnie Lenovo, czyli także Chińczyk.

Oczywiście, że jak zmienię telefon to odejdą jedne problemy a pojawią się inne :)
W tej chwili od tygodnia przyzwyczajam się do me60pro i moim zdaniem działa lepiej. Przewidywalniej.

Od razu napisze, że ileś miesiecy temu wgrałam ROM MIUI Polska i telefon zaczął działać powiedzmy że "po japońsku" czyli "jako-tako" ;)
Potem przypadkiem walnęłam aktualizację bo sądziłam, że to MIUI Polska chce pobrać aktualizację do MIUI Polska i... oszukałam się. Sama sobie strzeliłam w plecy z granatnika RPG7 ;)

Co zrobiła ta aktualizacja albo jak sobie radzi xiaomi po 2 latach:
- dotyk się spieprzył. Nie reaguje jak powinien. jak jadę samochodem czy rowerem muszę kliknąć X razy w ekran aby telefonik łaskawie się ocknął. Ten sam dotyk na moto powoduje od razu natychmiastową reakcję.
- buforowanie aplikacji - zarówno przed aktualizację jak i obecnie na moto, uruchomiony FF trzyma w pamięci otwarty plik PDF, który jest mi potrzebny w pracy. Po aktualizacji natychmiast po przełączeniu na inną aplikację - plik jest zabykany. Na jakie inne "super ważne rzeczy" OS czyści pamięć RAM? ładuje kolejne szpiegusy, które śledzą co robię i gdzie?
- bakteria zaczeła starczać na krócej
- CPU motoe60pro jest niewiele szybsze od poconacof5pro. A jednak wyraźnie szybciej działa.

I uwaga. Na ręku mam smartwatcha smart band 8 pro i:
- pomimo iż aplikacja xiaomi do łączenia się jest dostępna w sklepie Play to działa wyłącznie na poconacof5pro. Aplikacja nie łączy sie ze smartwatchem ani z poconacof3 ani z moto60pro.
- od jakiegoś czasu smartwatch przestaje już reagować na 1 dotknięcie. Reaguje na drugie. Interesujące, bo poconacof3 wychwytuje mój dotyk od razu, podobnie jak i moto.

Moim skromnym zdaniem, xiaomi CELOWO stosuje jakiś model sztucznego postarzania produktów.

On 03/08/2025 at 19:58, FromWP said:

@katrinam w takim przypadku jak twój powinno się reklamować telefon z powodu niezgodności z umową. Jak kupiony w Polsce to sprawa jak najbardziej do wygrania i trzeba się domagać zwrotu kasy (niestety od sprzedawcy). To twoje niezbywalne prawo konsumenta. A telefony Poco Xiaomi robi chyba tylko po to żeby wykręcały lepsze wyniki w benchmarkach w porównaniu do konkurencji. To zdecydowanie najgorsza marka ze stajni Xiaomi pod względem oprogramowania. Wpadki sprzętowe tez tam były np regularnie padające płyty główne w którymś modelu. Ja bym nie odpuścił.

Chyba się nie da, skoro wgrałam nowy firmware na własną rękę?
Ponadto nie jestem pewna na 200%, czy zresetowanie telefonu do ustawień fabrycznych całkowicie i bezpiecznie skasuje wszystkie moje dane bezpowrotnie.

On 04/08/2025 at 06:07, zagrobelny said:

@katrinam Zainstalowałaś niestandardowy ROM oparty na czystym Androidzie (AOSP), który naśladuje HyperOS. Takie ROM-y są dużo szybsze i często lepiej działają niż oryginalny HyperOS Xiaomi i  niektóre są piękne w jednolitości o obsłudze, ale mogą mieć problemy z aplikacjami bankowymi. W każdej chwili można wrócić do oryginału firmware który kupiłaś w sklepie.

Czyste wersje Androida używają najdroższe telefony Google Pixel (to klasa" Iphonów w Androidach"). Alternatywne firmware'y wprowadzają nowości szybciej niż Xiaomi (które dodaje je po pół roku do swoich topowych modeli). Poszukaj alternatywnego ROM-u dla swojego telefonu od innej firmy niż Poco/Xiaomi. Link do artykułu porównującego te systemy załączony w oryginalnej wiadomości.

Miałam pewne problemy z Revolutem jak i inni, ale to się dało przetrzymać.
Dla mnie problemem był w ogóle sam HyperOSh1t ;)
Może powinnam po prostu wgrać inny ROM, trzymać się jak najdalej od MIUI i takich dziwnych pomysłów xiaomi.

On 04/08/2025 at 07:46, VRil said:

Jeśli chcesz stare centrum powiadomień -mogę pomóc .😀

Minuta roboty ale trzeba mieć root . 

Ja też jestem staro modny i też nie mogę się do nowego centrum powiadomień przyzwyczaić .

Dla mnie stare CC jest wygodniejsze. 

Za późno. Obecnie poconacof5 robi tylko jako hotspot. Ewentualnie może będzie robił jako nawigacja. Ale nic poza tym.
Ale ale.
Potrzebuję roota aby zmienić wygląda systemu?
Zaczyna mi to przypominać pewien wytwór tzw programistów, "Szpieg 11" z Redmond ;)
Stare CC to przede wszystkim szybkość, bo błyskawicznie można zobaczyć co to za powiadomienie, bez przeklikiwania się przez jakieś funkcje i możliwości telefonu.
Powtórzę: telefonu. A nie wyświetlacza reklam i innych pierdół. To jest telefon i służy w I kolejności do komunikacji.

On 04/08/2025 at 21:58, Licht said:

Przepraszam, że zakłócam zabawę, ale czy dekompilacja aplikacji jest legalna ?

Jeśli Mateusz Chrobok mówi głośno o swojej dekompilacji mObywatela (celem sprawdzenia bajek Jana Pińskiego) to chyba tak:

On 05/08/2025 at 00:24, Licht said:

Temat sam się narzucił, a ten wątek został już tak zawłaszczony, że jego autorka nie musi być z tego kontenta.

Wcale mi to nie przeszkadza, wręc zjestem ZA aby takie wątki były tworzone jesli mogą zawierać mnóstwo przydatnej wiedzy nie tylko dla mnie ale i dla innych :D

On 07/08/2025 at 19:36, Licht said:

Open source są niektóre wersje linuxa, a reszta jest licencjonowana, także nawet w tym zakresie nie ma pełnej swobody, poza tym gdyby nakładki MIUI, czy HyperOS były rzeczywiście oprogramowaniem otwartym, to ich kod byłby opublikowany i dostępny.

Pomijając zresztą kwestie tych producenckich nakładek, to poszczególne aplikacje mają swoich autorów, którzy jak wiadomo mogą dociekać swoich praw, nawet gdyby zbyli te prawa na rzecz producenta telefonu, to producent jako właściciel nie musi na praktyki dekompilowania ich własności patrzeć przychylnym okiem.

Tu coś na temat HyperOS: https://pl.androidguias.com/Wiadomości-o-premierze-Hyperos-Xiaomi/

Zacznijmy od tego, że Linux to nazwa jądra systemowego napisanego przez niejakiego Linusa Torvaldsa.
A GNU to coś innego: (Wikipedia)

Pierwsza wersja jądra Linux została udostępniona publicznie 17 września 1991 dla architektury komputera PC, wykorzystującego mikroprocesor o architekturze IA-32. Do jądra dołączono narzędzia systemowe zwane też „Development Kit” oraz biblioteki z projektu GNU, aby otrzymać nadający się do użytku system operacyjny. Z tego powodu powstała też alternatywna nazwa kompletnego systemu: GNU/Linux

On 08/08/2025 at 19:51, Licht said:

Owszem, niemniej spora liczba wersji linuxa to systemy stricte komercyjne.

Wszystkie trzy systemy na bazie których stworzono HyperOS, to systemy otwarte, ale sam HyperOS jest systemem zastrzeżonym (zamkniętym).

"Spora liczba" czyli co? Red Hat, SUSE i co jeszcze?

Nie chcę tu linkować do pliku graficznego bo bym pewnie niektórych zdenerwowała wielkością strony potem... Ale w tym artykule jest takie wielkie drzewo dystrybucji Linuksa - może ktoś wskaże, które nie są otwartoźródłowe?
Co do licencji GPL - o ile pamiętam i sie nie mylę - to w wersji 2 było zapisane w niej, że wolno modyfikować źródła programów, pod warunkiem udostępnienia powstałych w ten sposób nowych kodów. Jak się mylę to proszę o poprawienie.

Słowo moto.
Działa. Trzyma otwarte pliki jak długo się da co przyspiesza dostęp do nich. Robi zdjęcia bardziej nasycone kolorami, a nie taki blade jak poconacof5pro.
Bardzo dobrze działa dotyk. Interfejs wydaje się być przyjaźniejszy ale też zauwazyłam, że w szufladzie wszystkich aplikacji nie ma ich wszystkich mimo iż są zainstalowane. Bateria trzyma wieki względem poconacof5pro. System jest znacznie mniej up1erdl1wy.
W moto wnerwia mnie ustawianie wydarzeń w kalendarzu bo pokazuje mi zegarek, na którym osobno ustawia się godziny io minuty na ichnim cyferblacie. Wolę rozwiązanie, gdzie przewija się godziny i minuty góra-dół.
Moto ma też fajną funkcję w aparacie - umie utrzymać w matrycy obiekt któremu się robi zdjęcie z użyciem zoomu optycznego. Po prostu przesuwa widok z pewnym opóźnieniem, co powoduje że jest znacznie łatwiej zrobić zdjęcie temu co trzeba.
Niestety dołączone etui (kolor niebieski telefonu) powoduje, że telefon wygląda troszkę jak zabawka. 😕 

• 0
Opublikowano

Do szanownego przedmówcy, jeśli chcesz się uzewnętrzniać załóż proszę osobny wątek bo po prostu robisz tu zwykły "śmietnik", albo lepiej własnego bloga na którym będziesz się dzielił swoimi spostrzeżeniami na temat Xiaomi. Wątek staje się długi i kompletnie nie na temat......

Prośba do moderatora: proszę o usunięcie postów nie dotyczących głównego problemu z wątku.

Wysłane z mojego 24129PN74G przy użyciu Tapatalka

• Confused 1
  • 0
Opublikowano

W tej chwili od tygodnia przyzwyczajam się do me60pro i moim zdaniem działa lepiej. Przewidywalniej.

Zakrzywiony tintujący ekran nie przeszkadza Przecież na to nawet szkła nie można założyć
  • 0
Opublikowano
On 14/08/2025 at 11:30, BlacK MagiC said:

Zakrzywiony tintujący ekran nie przeszkadza emoji782.pngemoji1.png Przecież na to nawet szkła nie można założyć emoji28.png

Wręcz pomaga bo jeszcze lepiej się na nim korzysta z gestów :D
Owszem, motka jest troszeczkę węższa, ale znakomicie radzi sobie na pełnym słońcu.
Mam też wrażenie, że zdjęcia robi z bardziej nasyconymi kolorami niż poco. No i ta możliwość przybliżenia czegoś znacznie bardziej niż te 10x. Z Moto zobaczyłam zamazany obraz powierzchni Księżyca... ;)

Kolejny BŁĄD w xiaomi poco 5 pro. GPS...
Jechałam samochodem 2x 500 kilometrów więc miałam czas się przyjrzeć. Poconaco robił za nawigację. Co kilka minut Poco regularnie tracił sygnał GPS. Nie wiem dlaczego. W którymś momencie zrobiłam mu reboot i po nim zaczął działać poprawnie. Ale w drodze powrotnej było znowu to samo.
Na szczęście nie wpłynęło to na moje nawigowanie po okolicach Paryża, bo Motka zrobiła to, czego poco nie mógł no ale kolejny niesmak i kolejny GŁAZ do ogródka xiaomi.

Podejrzewam - że coś mu się "obtegowało" w środku. Na zewnątrz nie ma śladów uszkodzeń, ale może to była jakaś seria z zimnymi lutami albo cokolwiek takiego.

• 0
Opublikowano
W dniu 4.08.2025 o 07:46, VRil napisał(a):

Jeśli chcesz stare centrum powiadomień -mogę pomóc .😀

Minuta roboty ale trzeba mieć root . 

Ja też jestem staro modny i też nie mogę się do nowego centrum powiadomień przyzwyczaić .

Dla mnie stare CC jest wygodniejsze. 

Możesz podać ten sposób ):) ?

W dniu 5.08.2025 o 15:45, VRil napisał(a):

Czyli zaszło nie porozumienie  🙃 

Myślałem że chodzi i stary Styl CC ala Miui 11 

Ten mod właśnie przywraca wybór tego stylu .

Screenshot_2020-08-31-16-20-26-348_com.android.browser.jpg

Wielkie dzięki , te menu jest znacznie lepsze od tego nowego badziewia :)

• 0
Opublikowano

Odświeżę trochę temat...

czy coś się zmieniło w tej kwestii na HyperOS 3? 

Zmieniłem właśnie F5 na F7 Pro i co do tego panelu mam identyczne odczucia jak autorka postu, poziom flustracji 100, ale "jeszcze" nie zmieniam telefonu, jeszcze.

• 0
Opublikowano
W dniu 8.01.2026 o 04:37, ktosktos napisał(a):

czy coś się zmieniło w tej kwestii na HyperOS 3? 

A co mieli zmienić, bo ja tam nic nie widzę, oprócz zmiany kolorów na białe przyciski.