BTG Posted May 8 Posted May 8 Dzień dobry, smartfon Xiaomi Redmi Note 14Pro+ 5G, w aplikacji Notatki utworzyłem notatkę i zapisałem na urządzeniu, po otwarciu notatki, jej treść została zmieniona, uprzejmie proszę o pomoc, jak można to naprawić, nie chciałbym instalować innego softu, pozdrawiam, Bolek
Kacper Skrzypek Posted May 8 Posted May 8 W jakim sensie zmieniona? Skasowana? Coś pojawiło się nie tak jak trzeba? Niestety zmienić tego się nie da, nie ma historii wersji danej notatki.
BTG Posted yesterday at 12:12 Author Posted yesterday at 12:12 Aplikacja Xiaomi Notatki zapisuje notatkę ze znakami @, #, ale po otwarciu tej samej notatki, usuwa znaki @, # zastępując je symbolem 0
Kacper Skrzypek Posted yesterday at 13:43 Posted yesterday at 13:43 Możesz podesłać jakiś przykładowy tekst? Nie mogę tego zreprodukować. Jaką masz wersję aplikacji Notatki? Być może nowsza wersja (np. z apkmirror) pozwoliłaby rozwiązać ten problem.
BTG Posted yesterday at 17:43 Author Posted yesterday at 17:43 Aplikacja Notatki wersja 1.2.7.0 , podsyłam przykładowy tekst
Kacper Skrzypek Posted yesterday at 18:47 Posted yesterday at 18:47 Okej, widzę o co chodzi, mam tak też u siebie. Wygląda na to, że Xiaomi przetwarza notatkę jako HTML (ale już nie jej podgląd w menu głównym aplikacji). 05-14 20:26:05.342 30598 30598 D NoteApp : [WebRichEditor][tid@2|main|setData:<text indent="1">Note10G-BG&#48</text>,title:Trefl] W HTML-u encja 0 oznacza właśnie 0 (https://www.freeformatter.com/html-entities.html). Możliwości są dwie: albo unikać znaków encji, albo zamiast & wpisywać & - wtedy aplikacja nie zamieni całego ciągu na inny znak. Na głównej stronie będzie to co prawda wyglądać brzydko, ale już w środku będzie OK. W teorii wg powyższego loga powinna to robić od razu, ale z jakiegoś powodu tak się jednak nie dzieje. Ewentualnie można zgłosić sprawę do Xiaomi, ale nie wiem, czy to naprawią.
BTG Posted 23 hours ago Author Posted 23 hours ago Bardzo dziękuje za odpowiedź, w poprzednim telefonie miałem aplikację Notatki, wersja 5.5.6 i nie miałem żadnego problemu z encjami. Sprawę zgłosiłem do Xiaomi , oto odpowiedź: W pierwszej kolejności prosimy o sprawdzenie dostępnych aktualizacji systemowych oraz zainstalowanie ich. Dodatkowo zalecamy zresetowanie aplikacji Notatki. Należy przytrzymać jej ikonę, wybrać informacje o aplikacji -> wyczyść dane -> wyczyść wszystkie dane. To działanie nie spowoduje usunięcia notatek. Oczywiście sugerowane działania nie usunęły problemu, o czym poinformowałem Xiaomi. Przy okazji pytanie: gdzie można pobrać Xiaomi Notatki wersja 5.5.6?
Kacper Skrzypek Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Można pobrać np. na apkmirror, przy czym takiej wersji tam nie widzę. Jest 5.6.5. Ze względu na różnicę wersji może się nie udać zainstalować tak starej apki. https://www.apkmirror.com/apk/xiaomi-inc/miui-notes/miui-notes-5-6-5-release/
BTG Posted 23 hours ago Author Posted 23 hours ago Wycofuje pytanie gdzie pobrać, z apkmirror ściągnąłem aplikację Notatki ver. 5.5.6, niestety wersja 5.5.6 aplikacji Notatki nie jest kompatybilna z HyperOS. Bardzo dziękuję za pomoc, pozostanę przy unikaniu encji przy tworzeniu notatek.
Kacper Skrzypek Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Ewentualnie jeśli zgłaszałeś problem na infolinii Xiaomi/przez maila, to możesz jeszcze spróbować zgłosić ten sam problem przez aplikację/opcję Opinie w ustawieniach. Być może tam uzyskasz bardziej konkretną odpowiedź.
Marrik Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Jak znajdziesz kompatybilną wersję, na której nie ma tego problemu to daj znać. U mnie jednak to samo.
Kacper Skrzypek Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Sprawdziłem z ciekawości kilka starych wersji Notatek, w tym 5.6.5, i na każdej był ten problem...
Recommended Posts