Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry,

smartfon Xiaomi Redmi Note 14Pro+ 5G, w aplikacji Notatki utworzyłem notatkę i zapisałem na urządzeniu, po otwarciu notatki, jej treść została zmieniona, uprzejmie proszę o pomoc, jak można to naprawić, nie chciałbym instalować innego softu,

pozdrawiam,

Bolek

Posted

Aplikacja Xiaomi Notatki zapisuje notatkę ze znakami @, #, ale po otwarciu tej samej notatki, usuwa znaki @, # zastępując je symbolem 0

Posted

Możesz podesłać jakiś przykładowy tekst? Nie mogę tego zreprodukować.

Jaką masz wersję aplikacji Notatki? Być może nowsza wersja (np. z apkmirror) pozwoliłaby rozwiązać ten problem.

Posted

Okej, widzę o co chodzi, mam tak też u siebie.

Wygląda na to, że Xiaomi przetwarza notatkę jako HTML (ale już nie jej podgląd w menu głównym aplikacji).

05-14 20:26:05.342 30598 30598 D NoteApp : [WebRichEditor][tid@2|main|setData:<text indent="1">Note10G-BG&amp;#48</text>,title:Trefl]

W HTML-u encja &#48 oznacza właśnie 0 (https://www.freeformatter.com/html-entities.html).

Możliwości są dwie:

• albo unikać znaków encji,
  • albo zamiast & wpisywać &amp; - wtedy aplikacja nie zamieni całego ciągu na inny znak. Na głównej stronie będzie to co prawda wyglądać brzydko, ale już w środku będzie OK. W teorii wg powyższego loga powinna to robić od razu, ale z jakiegoś powodu tak się jednak nie dzieje.

Ewentualnie można zgłosić sprawę do Xiaomi, ale nie wiem, czy to naprawią.

• Kacper Skrzypek changed the title to aplikacja Notatki niepoprawnie wyświetla notatki
Posted

Bardzo dziękuje za odpowiedź, w poprzednim telefonie miałem aplikację Notatki, wersja 5.5.6 i nie miałem żadnego problemu z encjami.

Sprawę zgłosiłem do Xiaomi , oto odpowiedź: W pierwszej kolejności prosimy o sprawdzenie dostępnych aktualizacji systemowych oraz zainstalowanie ich. Dodatkowo zalecamy zresetowanie aplikacji Notatki. Należy przytrzymać jej ikonę, wybrać informacje o aplikacji -> wyczyść dane -> wyczyść wszystkie dane. To działanie nie spowoduje usunięcia notatek. Oczywiście sugerowane działania nie usunęły problemu, o czym poinformowałem Xiaomi.

Przy okazji pytanie: gdzie można pobrać Xiaomi Notatki wersja 5.5.6?

Posted

Wycofuje pytanie gdzie pobrać, z apkmirror ściągnąłem aplikację Notatki ver. 5.5.6, niestety wersja 5.5.6 aplikacji Notatki nie jest kompatybilna z HyperOS.  

Bardzo dziękuję za pomoc, pozostanę przy unikaniu encji przy tworzeniu notatek. 

Posted

Ewentualnie jeśli zgłaszałeś problem na infolinii Xiaomi/przez maila, to możesz jeszcze spróbować zgłosić ten sam problem przez aplikację/opcję Opinie w ustawieniach. Być może tam uzyskasz bardziej konkretną odpowiedź.

Posted

Jak znajdziesz kompatybilną wersję, na której nie ma tego problemu to daj znać. U mnie jednak to samo.