Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tematyka oczywista. X15 Ultra + Legend i LEICA w ręku i co dalej?

Pierwsza rzecz która mnie zaskoczyła. W momencie robienia zdjęcia na ekranie działy się cuda, kolory szalały i ogólnie były do bani.
Dopiero po zgraniu do kompa okazały się idealne dlatego zwracam uwagę, że gdy robisz zdjęcia, X15 Ultra nie zawsze pokazuje to co naprawdę będzie efektem zdjęcia.
Te neony REWE na ekranie były żółte do pomarańczowego a tak wyglądają w rzeczywistości na zdjęciu (bez jakiejkolwiek obróbki) i dokładnie oddają rzeczywiste kolory.

IMG_20250329_043003m.jpg

Edytowane przez mcmarko
  • Like 1
Opublikowano

ja przywiozłem xiaomi 15 pro...wydaje mi się iż przy pierwszej konfiguracji aparatu było pytanie czy chcę apkę xiaomi czy leica i wybrałem leica. Robię od paru dni zdjęcia przy różnych ustawieniach i porównuję ze swoim xiaomi redmi note 12 pro. Mimo lepszej jasności obiektywu w xiaomi 15 pro , zdjęcia są po prostu mniej nasycone kolorami i co ważniejsze mniej jasne - jakby jasno była gorsza. Nie wiem z czego to wynika bo przecież obiektyw jest lepszy. Próbowałem powrócić do paki nie leico-wej ale nie widzę opcji. Wszędzie na forach jest opis iż zdjęcia przy apce leica mają realistyczne kolory, ale dla mnie są istotnie mniej kolorowe niż przy porównywanym starszym i tańszym smartfonie i na dodatek są jakieś "zimne" - to są "smutne" kolory. 

Opublikowano (edytowane)

Pomniejszone dla forum :

1741765788957 - 1K JPEG.jpg

IMG_20250328_145610 - 1K JPEG.jpgOstatnie tak teraz z ręki, bo mi się nie chciało wyciągać statywu.

1.jpg

Edytowane przez kris68
  • Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Takiego wyboru nie mogłeś mieć. Jeśli już, to był wybór filtrów (Leica Authentic vs Leica Vibrant chyba).

Możesz wyczyścić dane apki Aparatu, ale raczej to nic nie zmieni.

Dzięki. zakładam że masz rację. inaczej bym znalazł drogę powrotną🤣. Ale tym, bardziej .....nie oceniam możliwości apki Leica jakoś bardzo dobrze. Oczywiście nacisk jest na realistykę kolorów. Za to efekt jest taki iż zdjęcia są po prostu ciemne i zimne. Trzeba naprawdę słonecznej ekspozycji by wyciągnąć kolory. Od paru dni porównuję z 2 pozostałymi smartfonami które używam, tzn huawei P20 pro i xiaomi redmi 12 pro. hmmmm......albo powróce do podstaw fotografi i będę pracował przy 15pro w trybie Pro , albo sprzedam ten smartfon.  

12 godzin temu, kris68 napisał(a):

Pomniejszone dla forum :

1741765788957 - 1K JPEG.jpg

IMG_20250328_145610 - 1K JPEG.jpgOstatnie tak teraz z ręki, bo mi się nie chciało wyciągać statywu.

1.jpg

nocne. super. potwierdzam. odwzorowanie kolorów : bardzo okey. Ale zdjęcia podane przez automat wychodzą z dość ciemną ekspozycją.

Opublikowano

PIT74 masz rację: zdjęcia podane przez automat wychodzą z dość ciemną ekspozycją. Tylko to tak zrobione na pałę z automatu w złych warunkach oświetleniowych. Lubię się bawić manualnymi ustawieniami, ale z powodu obowiązków nie miałem na to czasu. Jak go chwilę znajdę i coś dopracuję, to wrzucę. Mam co prawda zdjęcia modelki dopracowane i są igła zdjęcia, ale ze względu na RODO nie mogę ich tutaj wrzucić. Ale ogólnie na Leicę nie narzekam, nawet jak coś trzeba na szybko zrobić, a przy zabawie manualnymi ustawieniami powinno wyjść bardzo OK.

Opublikowano

to też coś dorzucę w temacie fotek ... mało się jeszcze tym bawiłem ale przy okazji trzeba będzie ... do tego rodo na szczęście nie potrzebne 🙃 chwastów nie obejmuje ...

IMG_20250403_233840.jpg

• Like 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ale bestia 🙃 luks ... chyba sporo jeździsz po świecie ... jak pamiętam Twoje wpisy ... ja siedziałem ostatnio w komisji wyborczej to potestowalem sobie peryskop na komisji która siedziała po drugiej stronie sali - bardzo ładnie to wyszło a i oświetlenie i dystans robiły swoje na niekorzyść ... 🙃 ze mnie fotograf jak z prosiaka astronom ale i tak byłem bardzo zadowolony z jakości kolorystyki i detali ...

Opublikowano
12 minut temu, alonsoharris napisał(a):

z Księżycem jest cheat, bo daje teksturę :) Pierwszy o ile pamiętam robił to Huawei i Samsung :) 

to nie jest 100 procent zrobiony oryginał - dałem mu procesing i barwy b/w to ładniej wygląda 🙃 ale oryginał niewiele się różni ... miałem też podobna fotkę zrobiona 14 pro - teraz jest bez porównania lepiej ...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

peryskop - zdjęcie z chodnika na parking - odległość jakieś 6-7 metrów ... musiałem trochę jakoś i rozmiar ograniczyć żeby tu wlazło ...

IMG_20250717_160429.jpg

Edytowane przez Master
  • 1 miesiąc temu...